________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/09/2010

Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΣΟΥΜΕΛΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Ρεπορτάζ: Ν. Μαγγίνας

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά μετά το 1922 πρόκειται να τελεσθεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού κ. Γκιουνάϊ γνωστοποίησε την σχετική απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, το βράδυ της Δευτέρας, στο περιθώριο συναυλίας που δόθηκε στον Ναό της Αγίας Ειρήνης.
Η απόφαση της Τουρκικής Κυβερνήσεως κοινοποιήθηκε χθες Τρίτη και επισήμως, δια σχετικού εγγράφου της προς το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με το έγγραφο της Κυβέρνησης παρέχεται άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελείται στην Παναγία Σουμελά από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο Θεία Λειτουργία, μία φορά τον χρόνο, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου.
Επίσης σημειώνεται ότι οι προσκυνητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να αποφευχθούν φθορές στο μνημείο και στις σωζόμενες τοιχογραφίες του. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Άγκυρας ήρθε να επιβεβαιώσει τις προφορικές διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος με επιστολή του είχε ζητήσει να επιτραπεί η τέλεση θείας λειτουργίας στο Μοναστήρι.
Θα είναι η πρώτη φορά μετά από αιώνες - ενδεχομένως και η πρώτη φορά στην ιστορία - που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προεξάρχει Θείας Λειτουργίας στην ιστορική Μονή. Πρίν μερικές εβδομάδες επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο δήμαρχος της Μάτσκα του Πόντου, η οποία απέχει 15χλμ από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, και τον προσκάλεσε στην πόλη του, λέγοντας ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός χαράς και τιμής για τους κατοίκους. Υπενθυμίζεται ότι η Μονή Παναγίας Σουμελά λειτουργεί σήμερα ως μουσείο.
Πρόκειται για μια ιστορική εξέλιξη, για μια αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του ιστορικού μοναστηριού, συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Στην φωτό του Ν. Μαγγίνα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Υπουργό Πολιτισμού Ertugrul Gunay, προχθές Δευτέρα στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως, οπότε και ο Υπουργός του γνωστοποίησε την απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης.

3 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Κατερίνη.10 Ιουνίου 2010 στις 10:23 π.μ.

    Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Ιστορικό Μοναστήρι του Πόντου την Παναγία Σουμελά, αποτελεί από μόνο του, ένα ιστορικό και σημαντικό γεγονός. Η άδεια την οποία έδωσε το Υπουργείο Πολιτσμού της Τουρκίας προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη, είναι μιά ένδειξη ότι η χώρα θέλει να δειξει σε όλους ότι σέβεται τις θρησκλευτικές ελευθερίες, αλλά και όλα τα θρησκευτικά μνημεία. Ένα από αυτά είναι και η Ιερά Μονή της Παναγίας του Μελά του Πόντου. Όλα αυτά ακόμα δείχνουν, ότι ο Πατριάρχης μας, αρχίζει να χαίρει ιδιαιτέρας εκτιμήσεως στην Τουρκία, αφού είναι Ο Πρεσβευτής της σε όλο τον κόσμο. Και η άδεια πού δόθηκε ώστε να λειτουργήσει ο ίδιος εκεί το αποδεικνύει, όπως και η πρόσκληση την οποία έκανε ο Δήμαρχος της Μάτσκας να επισκεφτεί την πόλη ο Πατριάρχης,επίσκεψη που θα αποτελέσει ιδιαίτερη χαρά και τιμή για τους κατοίκους της. Παναγιώτατε συνεχίστε τον αγώνα σας, συνεχίστε τις προσπάθειές σας, και να είστε σίγουρος ότι οι κόποι σας θα φέρουν αποτελέσματα τόσο για το Πατριαρχείο μας, όσο και για την ίδια την Ρωμηοσύνη, για την οποία τόσο αγωνίζεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγάλη στιγμή συμβολικά και όχι μόνο.Φοβάμαι μόνο τους Ψωμιάδηδες και του παρόμοιους θερμοκέφαλους υπερέλληνες και υπερορθόδοξους. Θυμηθήτε τι είχαν κάνει μόλις πέρυσι με τα τους εθνικούς ύμνους και τις υπόλοιπες ανοησίες.
    Τώρα χάνουν μία ακόμα αφορμή για να ξεφωνίζουν εθνικιστικά και να δουμε πως θα αντιδράσουν

    Υ.Γ. Αλήθεια πότε και η Ελλάδα θα προβεί σε μια παρόμοια κίνηση καλής θέλησης που θα δείχνει ότι σέβεται στην πράξη, και όχι μόνο στα λόγια, τις θρησκευτικές ελευθερίες,δεν είναι μισαλλόδοξη και τιμά πραγματικά τις αξίες τις οποίες οι πρόγονοι (υποτίθεται) των σημερινων Ελλήνων δίδαξαν στην ανθρωπότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κορυφαία, ιστορική εξέλιξη! Θα ταξιδέψουμε νοερά στον Πόντο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα ευχόμαστε αυτή η κίνηση να βρει την αρμόζουσα θετική υποδοχή και ανταπόκριση και στην Ελλάδα. Περιμένουμε φωτογραφίες και ρεπορτάζ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails