________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/04/2014

Θρησκεία και πολιτιστική ποικιλομορφία: ΦΟΡΟΥΜ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΙΝΣΚ


Με την επίσημη τελετή έναρξης που έλαβε χώρα στον περικαλλή Ορθόδοξο Ναό των Αγίων Πάντων του Μινσκ άρχισαν το απόγευμα της 2 Ιουνίου οι εργασίες του 4 Φόρουμ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρώπη και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Council of European Bishops’ Conferences of Roman Catholic Church) που θα ασχοληθεί με το ζήτημα: «Θρησκεία και πολιτιστική ποικιλομορφία: προκλήσεις για τις Χριστιανικές Εκκλησίες στην Ευρώπη». 
Στην τελετή χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko απηύθυνε ο Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκειών και Εθνών της Χώρας Gyliako Leonid Pavlovich. 
Χαιρετισμό εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου απηύθηνε ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, Ορθόδοξος Συμπρόεδρος του Φόρουμ. 
Ανάλογο μήνυμα απέστειλε διά του Aρχιεπισκόπου Pietro Parolin, Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, και ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος. 


Προσφώνηση προς τους συνέδρους απηύθηναν ο Μητροπολίτης πρώην Μίνσκ Φιλάρετος, Πρόεδρος του Χριστιανικού Εκπαιδευτικού Κέντρου ‘Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος’, ο Μητροπολίτης Μίνσκ και Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας Παύλος, υπό την αιγίδα του οποίου φιλοξενείται το Φόρουμ στην Λευκορωσία, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Διεκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Ρωμαιοκαθολικός Συμπρόεδρος του Φόρουμ Καρδινάλιος Péter Erdö, Αρχιεπίσκοπος Βουδαπέστης - Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος του Μινσκ Tadeusz Kondrusiewicz και ο Επίσκοπος του Grondo Alexander Kaszkiewicz, Πρόεδρος της Συνέλευσης των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Λευκορωσίας. 
Την Ορθόδοξη Εκκλησία κατά την συνάντηση του Μινσκ εκπροσωπούν ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων Θεόδωρος Μεϊμάρης, Ορθόδοξος Γραμματέας του Φόρουμ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Μητροπολίτης Ζάγκεμπ και Λουμπλιάνας Πορφύριος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο εν Ιταλία Επίσκοπος Σιλουανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Δρ. Βασίλειος (Εκκλησίας Κύπρου) και ο Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως Γεώργιος (Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας). Υπό την ιδιότητα του συμβούλου έχουν κληθεί οι Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, επικεφαλής της Πατριαρχικής Εξαρχίας Ορθοδόξων Παροικιών Ρωσικής Παράδοσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Χρήστος Τσιρώνης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρωθιερεύς Vladimir Bashkirov και Kαθηγητής Andey Danilov (Εκκλησία της Λευκορωσίας), Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων (Μητρόπολη Γερμανίας), και ο Αιδεσιμολ. Αυγουστίνος Μπαϊρακτάρης, Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης. 


Εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συμμετέχουν οι: Καρδινάλιος Péter Erdö, Καρδινάλιος Vinko Puljic, Ἀρχιεπίσκοπος του Σαράγιεβο εκ Βοσνίας, οι Αρχιεπίσκοποι Ντιζόν Ronald Minnerath εκ Γαλλίας, ΜινσκTadeusz Kondrusiewicz εκ Λευκορωσίας, Paolo Pezzi εκ Ρωσίας, Τρέντο Luigi Bressan εξ Ιταλίας, και Γρανάδας Javier Martinez εξ Ισπανίας, οι Επίσκοποι Johan Bonny εκ Βελγίου, Αndres Arborelius εκ Σουηδίας, Virgil Bercea εκ Ρουμανίας, Brendan Leahy εξ Ιρλανδίας, Krysztof Nitkiewicz εκ Πολωνίας και Matthias Heinrich εκ Γερμανίας, και ο Αιδεσιμ. Duarteda Cunha, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (Ρωμαιοκαθολικός Γραμματέαςς του Φόρουμ). 
Ως εκπρόσωποι του Βατικανού παρίστανται στην συνάντηση ο Αποστολικός Νούντσιος στην Λευκορωσία Claudio Gugerotti και o Αιδεσιμ. Hyacinthe Destivelle, από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας. 
Το πρωί της 3 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δέχθηκε σε επίσημη ακρόαση τους συνέδρους στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Προεδρικού Μεγάρoυ της Ανεξαρτησίας. 


Κατά την συνάντηση που διήρκεσε μία ώρα, οι δύο Συμπρόεδροι, Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος και Καρδινάλιος Péter Erdö απηύθυναν προσφώνηση εκ μέρους των συνέδρων, ενώ ο Ορθόδοξος Συμπρόεδρος προσέφερε στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας το αναμνηστικό μετάλλιο της ιστορικής συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στα Ιεροσόλυμα, με την ευκαιρία την συμπλήρωσης 50 ετών από την συνάντηση στην Αγία Γη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του ΣΤ΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails