________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/27/2014

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΚΕΪΜΠΡΙΤΖ (ΦΩΤΟ)


Ημερίδα προς τιμήν του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Ιουνίου, στο Κέϊμπριτζ της Αγγλίας. 
Η ημερίδα ήταν αφιερωμένη στην ζωή και το έργο του μεγάλου σύγχρονου θεολόγου, διακεκριμένου ιεράρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το έργο του οποίου έχει κερδίσει την παγκόσμια αναγνώριση. 
Ειδικότερα, αντικείμενο των ομιλιών αποτέλεσε η εσχατολογία—η οποία συνιστά κεντρικό άξονα του πρόσφατου έργου του Μητροπολίτου Περγάμου και κυρίως του νέου βιβλίου του Η Ανάμνησις του Μέλλοντος (Remembering the Future). 
Μετά την τέλεση της πρωϊνής Θείας Λειτουργίας, τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η παρουσίαση του καθηγητού του Πανεπιστημίου Duquesne (Πιτσβούργου) π. Bogdan Bucur. Στην συνέχεια ομίλησαν ο Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος (Ware), καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Καντερβουρίας Λόρδος Rowan Williams. Τον τιμώμενο ομιλητή, Μητροπολίτη Περγάμου, παρουσίασε ο καθηγητής, αρχιμ. Παντελεήμων Μανουσάκης. 


Εντύπωση προκάλεσε η συγκροτημένη ομιλία του Αρχιεπισκόπου Williams, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την οικουμενική εμβέλεια και σημασία της θεολογίας του Μητροπολίτου Περγάμου, υπογράμμισε δε πως τόσο η μελέτη της Αγίας Γραφής όσο και η μοναστική πολιτεία δεν μπορούν να ειδωθούν ορθά παρά μόνον ως γεγονότα Ευχαριστιακά και σε αυστηρή συνάρτηση με την τέλεση της Ευχαριστίας, ανοίγοντας έτσι την ζωή του Χριστιανού στην προοπτική των εσχάτων. 
Την ημερίδα έκλεισε η παρουσίαση του ίδιου του Μητροπολίτου Περγάμου κ. Ιωάννη, στην οποία συνόψισε τις επιπτώσεις του εσχατολογικού οράματος της Εκκλησίας, και δη της Ευχαριστίας, σε διαφόρους τομείς της συστηματικής θεολογίας, όπως, για παράδειγμα, στην διδασκαλία περί κτίσεως και πτώσεως, στην Χριστολογία και στην Πνευματολογία, καθώς και στην εκκλησιολογία. Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση επί των θεμάτων.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.2 Ιουλίου 2014 στις 10:42 π.μ.

    Μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές προσωπικότητες του 20ου και 21ου αιώνος, είναι ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης. Η βαθειά του θεολογική σκέψη, η ερμηνεία των υψηλών θεολογικών δογμάτων με ένα απλό και κατανοητό τρόπο, η προβολή της οικολογικής θεολογίας, η διδασκαλία του στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και σε αυτά της Αγγλίας και της Ιταλίας και όχι μόνο, δείχνουν το πόσο ο Άγιος Περγάμου, απολαμβάνει την εκτίμηση και την αναγνωρισιμότητα από όλο τον Χριστιανικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το γεγονός, πώς όλα αυτά τα χαρίσματα, τα αξιοποίησε και το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, το Σεπτό και Μαρτυρικό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, και με πρόταση του αειμνήστου Πατριάρχου Δημητρίου, εξελέγη από λαϊκός Μητροπολίτης της ιστορικής και περιωνύμου Μητροπόλεως Περγάμου, η οποία ταυτίστηκε ουσιαστικά με το όνομά του. Αλλά και ο σημερινός Πατριάρχη μας, πού ξέρει να βλέπει μακριά και να καταλαβαίνει τον κάθε άνθρωπο, τον έχει όχι μόνο στενότατο συνεργάτη σε δύσκολα θέματα της Εκκλησίας, αλλά και συμπρόεδρο της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ο Θεός να χαρίζει υγεία και δύναμη στον Άγιο Περγάμου, για να συνεχίζει το μεγάλο αυτό έργο πού του ανέθεσε η Εκκλησία και ο Πατριάρχης μας. Πολλά και ευλογήμενα τα έτη σας Σεβασμιώτατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails