_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

6/17/2014

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΜΕ ΟΦΦΙΚΙΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΔΕΜΙΡΤΖΟΓΛΟΥ


Επιβράβευση της αφοσίωσης στην μαθητιώσα νεολαία της Ομογένειας 
Του Α. ΒΙΚΕΤΟΥ 
Επιβράβευση της αφοσίωσης του Γιάννη Δεμιρτζόγλου, με όλη την ψυχή και την καρδιά του στην παιδεία και την μαθητιώσα νεολαία της Ομογένειας και ιδιαίτερα της προσφοράς του στο Ζωγράφειο Λύκειο αποτελεί η απονομή σε αυτόν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όπως ο ίδιος τόνισε, του οφφικίου του Άρχοντος Μεγάλου Ρεφερενδαρίου της ΜΧΕ. 
Πριν από την άλωση της Πόλης ο oφφικιούχος αυτός διεβίβαζε παρακλήσεις του λαού προς τον Αυτοκράτορα και μετέφερε τις σχετικές απαντήσεις του. Επίσης, ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία και τις επιστολές μεταξύ Αυτοκράτορα και Πατριάρχη. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του κατά την απονομή του οφφικίου ανέφερε ότι παρακολουθεί από κοντά την αγάπη του Γ. Δεμιρτζόγλου «καὶ τὸ ἀνύστακτον ἐνδιαφέρον (του) διὰ τοὺς μαθητὰς καὶ τὰς μαθητρίας τοῦ Ζωγραφείου τὰ ὁποῖα σᾶς ὠθοῦν εἰς τὴν ἀνάληψιν καινοτόμων πρωτοβουλιῶν πρὸς διεύρυνσιν τῶν γνώσεων καὶ τῶν ὁριζόντων αὐτῶν, πρὸς προβολὴν τοῦ ἱστορικοῦ τούτου σχολείου τῆς Ὁμογενείας καὶ ἀνάδειξιν τοῦ ἐν αὐτῷ ἐπιτελουμένου ἔργου διὰ τῆς συνεργασίας μὲἄλλα σχολεῖα, ὡς μετὰ πολλῆς χαρᾶς βλέπομεν νὰ συμβαίνῃ διὰ τῶν κατὰ τὰ τελευταῖα ἔτη διοργανουμένων καὶ πραγματοποιουμένων μαθητικῶν Συνεδρίων». 
Επίσης, τον συνεχάρη για το σημαντικότατο, όπως το χαρακτήρισε, έργο του για ενίσχυση και τόνωση της νεολαίας της Ομογένειας, η οποία, τόνισε, «ἀποτελεῖ τὴν κοινὴν ἐλπίδα πάντων ἡμῶν διὰ τὸ μέλλον τοῦ εὐσεβοῦς ἡμῶν Γένους καὶ τὴν πρόοδον αὐτοῦ εἰς τὰς ἐνταῦθα προγονικὰς ἑστίας». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαβεβαίωσε ότι περιβάλλει τον νέο Άρχοντα με την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την εκτίμηση του. «Ἀκόμη, ἐπιθυμοῦμεν νὰ ἐξάρωμεν τὴν εὐσέβειαν καὶ τὴν πιστότητά σας εἰς τὴν Μητέρα Ἐκκλησίαν, τὴν ὁποίαν μεταδίδετε καὶ εἰς τοὺς Ζωγραφειώτας, ὡς διαπιστοῦμεν ἐκ τοῦ ἑκάστοτε Ἐκκλησιασμοῦ των ἐν τῷ Πανσέπτῳ τούτῳ Πατριαρχικῷ Ναῷ ἢ ἀλλαχοῦ», κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος. 


Στην αντιφώνηση του ο Γ. Δεμιρτζόγλου εξέφρασε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη του για την ύψιστη τιμή που του έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απονέμοντάς του το οφφίκιο της ΜΧΕ. 
Ο Γ. Δεμιρτζόγλου γεννήθηκε στο Κουσκουτζούκι του Βοσπόρου, σε μια γειτονιά, όπου συναντιούνταν τέσσερις θρησκείες και τέσσερις πολιτισμοί. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό Σχολείο του Τσεγκέλκϊοϊ. Γυμνάσιο πήγε στο Ζωγράφειο Λύκειο. Μαθητικά και νεανικά χρόνια πέρασε στο Σταυροδρόμι των πολιτισμών, στο Πέρα, ανάμεσα στην Αγία Τριάδα και στην Παναγία. 
Αργότερα, καθηγητής και διευθυντής του Ζωγραφείου είπε πως συνειδητοποίησε: «να επιμένω και να περιμένω. Να υπομένω και να αντέχω. Να αγωνίζομαι για το χαμόγελο των μαθητών μου, για το καλό των συνανθρώπων μου, για την περηφάνια της φυλής μου, για την αξιοπρέπεια της Ομογένειας και της πατρίδας μου» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη: 
«Γεμάτος από τη δύναμη της πίστης, από τη γενναιοδωρία της ορθοδοξίας, φωτισμένος από το παράδειγμά Σας κυνηγώ το όνειρο και ακολουθώ το δρόμο της ελπίδας που εσείς χαράζετε. Η δική Σας δύναμη ξεπηδά μέσα μου, όταν λυγίζω, και με κάνει να συνεχίζω ακλόνητος τον δρόμο μου, τον δικό Σας δρόμο. Το αύριο των μαθητών μου και του σχολείου που με αφοσίωση υπηρετώ κύρια επιδίωξή μου. Η μοίρα της ομογένειας είναι μοίρα μου». 


Ο Γ. Δερμιτζόγλου τόνισε ότι επιθυμία του είναι να συμβάλλει στο χαμόγελο των συνανθρώπων του και να δίνει καθημερινά το μήνυμα ζωής και ελπίδας. «Αυτό με κράτησε στις περιπέτειες, με έβγαλε από τα πρόσφατα σκοτάδια και με οδήγησε στο φως», ανέφερε. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι δέχεται την ύψιστη τιμή ως συνέχεια της αποστολής του, «ως χρέος και ευθύνη μαζί, ως χάρη και φυλακτό και υπόσχομαι στην Παναγία και στην Παναγιότητά Σας ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ με πάθος κι αφοσίωση την ομογενειακή παιδεία και τη Ρωμιοσύνη». 
Η απονομή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουνίου στον Πατριαρχικό Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μετά την ακολουθία του Εσπερινού της Πεντηκοστής και παραβρέθηκαν η οικογένεια του τιμωμένου, πολλοί ομογενείς, συνάδελφοι του εκπαιδευτικοί και μαθητές του.


2 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.18 Ιουνίου 2014 - 10:26 π.μ.

    Ο νέος Άρχων του Πατριαρχείου μας κύριος Ιωάννης Δερμιτζόγλου, είναι ένας καταξιωμένος Ρωμηός Δάσκαλος της Ομογενείας μας. Η προσφορά του στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πόλεως μεγάλη. Με δικές του πρωτοβουλίες, οι μαθητές, ξαναβγήκαν στους δρόμους του Πέραν και ψάλλουν κάθε χρόνο τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σκορπώντας ρίγη συγκινήσεως στους Ρωμηούς και όχι μόνο. Με τέτοιους Δασκάλους, η Ρωμαίϊκη νεολαία της Πόλης, έχει να πάρει πολλά, έχει όχι μόνο παρών, αλλά και ένα μέλλον λαμπρό. Ο Θεός να ευλογεί τον Νέο Άρχοντα Μεγάλο Ρεφερενδάριο, να τον ενισχύει, να τον χαίρετε η οικογένειά του, οι μαθητές και οι συνάδελφοί του και όλη η Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Εύχομαι όπως ο νέος Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας Αξιότιμος Κος Ιωάννης Δερμιτζόγλου, εξακολουθήσει αόκνως να προσφέρει στην Ομογένεια με καινοτόμες ιδέες και ενάργεια ψυχής την δυνατότητα ανακτήσεως του παλαιού κλέους που χαρακτήριζε αυτήν σε ευτυχέστερες εποχές και στην εκπαιδευτική κοινότητα το ελλείπον όραμα της αριστείας το οποίο ατυχώς απουσιάζει στην εποχή μας. Είθε ο Θεός να τον καθοδηγεί πάντοτε σε έργα επωφελή για την συρρικνωθείσα κοινότητα των Ρωμηών της Πόλεως μας.

    Κωνσταντίνος Δ. Φωτιάδης, Απόφοιτος Μ.Γ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails