________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/29/2015

Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΥΜΕΝΕΙΑΣ ΚΥΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ι. Μητρόπολις Βελγίου
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατάνυξης, ευλάβειας και συγχρόνως μεγαλοπρεπείας απεχαιρέτισαν ιερός κλήρος και λαός της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κατά την εξόδιο ακολουθία τον Επίσκοπο Ευμενείας κυρό Μάξιμο στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, σήμερα 28 Ιανουαρίου 2015. 
Από εσπέρας έγινε η υποδοχή του λειψάνου του Μακαριστού Αρχιερέως στον Μητροπολιτικό Ναό, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, μεγάλου πλήθους ιερέων και λαϊκών, οι οποίοι ετέλεσαν τρισάγιο. Ακολούθησε η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου από τους παρευρισκομένους κληρικούς έως της 9ης πρωινής όπου ξεκίνησε ο Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Βελγίου και του καθορισμένου αριθμού κληρικών.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας άρχισε η εξόδιος Ακολουθία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου συμπαραστατουμένου από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Αχαΐας κ. Αθανάσιο, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεαπόλεως κ. Πορφύριο, καθώς και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου. Εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Λεύκης κ. Ευμένιος. 
Το παρών τους έδωσαν επίσης εκπρόσωποι άλλων ομολογιών καθώς και Ελληνικές διπλωματικές αρχές. Λίγο πριν το τέλος της εξοδίου Ακολουθίας τον επικήδειο λόγο εξεφώνησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως π. Σταύρος Τριανταφύλλου. Λόγο εξεφώνησε ο εκπρόσωπος της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, ο Επίσκοπος Λεύκης, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Βελγίου. Εν συνεχεία ανεγνώσθησαν τα συλλυπητήρια γράμματα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμονος, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Στυλιανού, καθώς και του εν Βελγίω Αρχιερέως του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Σίμωνος. Τέλος ωμίλησε ως εκπρόσωπος των Ορθοδόξων της Ολλανδίας η κυρία Χούκ. 
Η ταφή σύμφωνα με την επιθυμία των οικείων του θα τελεσθεί την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στη γενέτειρα του Στυλίδα. 
Ο μακαριστός Επίσκοπος Ευμενείας κυρός Μάξιμος (κατά κόσμον Ιωάννης Μαστίχης) εγεννήθη εις Στυλίδα Φθιώτιδος την 30ήν Σεπτεμβρίου 1935. Διήκουσε τα εγκύκλια μαθήματα εις το Δημοτικόν Σχολείον του Δήμου Στυλίδος. Εσπούδασε τρία έτη εις την Εκκλησιαστικήν Σχολήν Λαμίας και κατόπιν εις την Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης, αποφοιτήσας το έτος 1958. Εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος της Σχολής, το έτος 1958. Από του Δεκεμβρίου 1958, υπηρέτησεν ως ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ρόττερνταμ Ολλανδίας μέχρι της εκλογής του εις Βοηθόν Επίσκοπον της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ευμενείας, χειροτονηθείς την 11 Δεκεμβρίου 1977. Από το 1992 εγκατεστάθη εις Βρυξέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails