________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/08/2015

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον καταπατημένο Ναό του Αγίου Ιωάννου των Χίων

Κωνσταντινούπολη, του Νίκου Μαγγίνα

Προσκυνηματική επίσκεψη υπό στέγες οικείες και ιερές της πίστης και του Γένους μας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά το πρωί της Τετάρτης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ανήμερα της Σύναξης του Τιμίου Προδρόμου, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά τη βίαιη και αναγκαστική «αποκόλληση» από το Ρωμαίηκο σώμα του Ναού του Αγίου Ιωάννου των Χίων, στην περιοχή του Γαλατά, ο Πατριάρχης, σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, επισκέφθηκε τον ιερό αυτό χώρο. Μόλις μερικά εικοσιτετράωρα πριν ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε ζητήσει από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, την αποκατάσταση της αδικίας και την επιστροφή των Ναών που καταπατήθηκαν από τον διαβόητο Παπά-Ευθύμ. Άλλωστε το Πατριαρχείο διεκδικεί με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη την επιστροφή των καταπατημένων Εκκλησιών.
Το συγκινητικό προσκύνημα
Αθόρυβα, με προσευχητική διάθεση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με συγκίνηση αλλά και ζωντανές τις αναμνήσεις από τις Θείες Λειτουργίες όπου συμμετείχε ως Διάκονος στο παρελθόν, εισήλθε στο Ναό, άναψε κερί προσευχόμενος για την επικράτηση της Δικαιοσύνης του Θεού και σε αυτό το αδικημένο από την Ιστορία σέμνωμα του Γένους. Δεήθηκε για την απόδοση του Ναού, το ταχύτερο στην δικαιούχο Κοινότητα της Ρωμιοσύνης, αλλά και για την ανάπαυση των ψυχών των Κτητόρων και των ποτέ κληρικών και λαϊκών στελεχών του, και προχώρησε στο κατάμεστο από Συροϊακωβιτες πιστούς εσωτερικό του.
Τη Θεία Λειτουργία τελούσε ο Μητροπολίτης των Συροϊακωβιτών της Πόλεως, οι οποίοι ενοικιάζουν για τις λατρευτικές ανάγκες τους τον Ναό από τους επιγόνους του σχισματικού και αφορισμένου – κεκοιμημένου πλέον - παπά Ευθύμ. Διασχίζοντας το, παρά το δριμύ ψύχος, μεγάλο και ευχάριστα έκπληκτο από την παρουσία του πλήθος των πιστών Συροϊακωβιτών ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφθασε στο ιερό Βήμα όπου έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον Συροϊακωβίτη Ιεράρχη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε με λόγους θερμούς ο Μητροπολίτης Γιουσούφ Τσετίν εκφράζοντας από μέρους όλων τη χαρά και την πνευματική αγαλλίαση για την αιφνιδιαστική πλην υπερευχάριστη επίσκεψή του στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου ανήμερα της πανήγυρης του. Τόνισε τον απέραντο σεβασμό αλλά και την ειλικρινή αγάπη που τρέφει ο ίδιος προσωπικά αλλά και τα μέλη της Εκκλησίας του για τον Θεσμό της Μεγάλης Εκκλησίας αλλά και για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προσωπικά ευχόμενός του υγεία ακλόνητη και μακρά Πατριαρχία για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης της Πόλεως ενώ τον προσκάλεσε να τους επισκεφθεί και άλλη φορά επίσημα ώστε να μπορέσουν να τον υποδεχθούν και να τον περιποιηθούν αναλόγως. Οι λόγοι του Σεβασμιωτάτου Γιουσούφ Τσετίν έγιναν δεκτοί από τους πιστούς με χειροκροτήματα και τους χαρακτηριστικούς αλαλαγμούς των αραβόφωνων των περιοχών της Μέσης Ανατολής.
Πριν την αναχώρησή του από τον Ναό ο Πατριάρχης είπε λίγα λόγια προς τους Συροϊακωβίτες και τούς Κοινοτικούς παράγοντες, τους οποίους συνεχάρη για την προσήλωση τους στις αξίες και στα ιδανικά της Χριστιανικής πίστης σημειώνοντας πως είναι σημαντικό αυτό διότι αποτελούν όπως και οι Ρωμηοί της Πόλεως μια μειονότητα μέσα στην πολυάριθμη Βασιλεύουσα. Τους έδωσε ευχές για το νέο έτος και αναχωρώντας τους χαιρέτησε με εγκαρδιότητα. 
Πηγή: Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως (8-1-2015)

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.9 Ιανουαρίου 2015 - 11:27 π.μ.

    Μία κίνηση με μεγάλα νοήματα και με ιδιαίτερο συμβολισμό. Η παρουσία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου στον υπό κατοχή Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου των Χίων στην ιστορική κοινότητα του Γαλατά, δείχνει ότι το Πατριαρχείο αλλά και ο Πατριάρχης του Γένους μας, δεν επαναπαύονται στις δάφνες τους αλλά πάντοτε αγωνίζονται για την Εκκλησία, για την πίστη, για την Ρωμηοσύνη, αλλά και για τα δίκαια αυτής. Η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου των Χίων στον Γαλατά, την οποία έχουν καταλάβει οι σχισματικοί και ανύπαρκτοι ουσιαστικά οπαδοί του παπα Ευθύμ, με μόνο σκοπό να δημιουργήσουν μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα στον υπεραιωνόβιο θεσμό του Πατριαρχείου μας, για πενήντα ολόκληρα χρόνια κρατούν αυτήν την εκκλησία μαζί με την Παναγία την Καφατιανή αλλά και όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Στην συνάντηση του Πατριάρχου μας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, ετέθη το θέμα και μακάρι η Κυβέρνηση της Τουρκίας να δώσει την λύση. Μία λύση η οποία θα χαροποιήσει τόσο το Πατριαρχείο μας όσο και την Ομογένεια της Πόλης αλλά και όλη την Ρωμηοσύνη. Δηλαδή την επιστροφή των ιερών αυτών Ναών στον φυσικό του κάτοχο πού είναι το Πατριαρχείο μας και η Ρωμηοσύνη της Πόλης. Μακάρι του χρόνου ο Πατριάρχης μας να αξιωθεί να χοροστατήσει ανήμερα της εορτής της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στον εν λόγω Ιερώ Ναώ, πρός δόξαν του ονόματος του Αγίου Θεού και της Μεγάλης Εκκλησίας. Ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου να χαρίζει υγεία και δύναμη στον Πατριάρχη μας,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails