________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/23/2021

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟ ΒΟΣΠΟΡΟ


Δρ Αντώνιος Χατζόπουλος
Άρχων Ιερομνήμων της Μ.τ.Χ.Ε.
Δυο θερινές εορτές του Ιωάννου του Βαπτιστού εορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ι. Μητρόπολη Δέρκων. Τίποτε δεν είναι όμως τυχαίο στην Ιστορία! Εντός των σημερινών ορίων της Μητροπόλεως, στο πάλαι ποτέ ιστορικό Έβδομο (Μακροχώρι-Μακρήκιοϊ-Bakırköy), το 391 τελέστηκαν τα εγκαίνια του πρώτου Ναού του Προδρόμου και ο Άγιος Ιωάννης έγινε ο πρώτος προστάτης της Κωνσταντινουπόλεως. Στην δε Πόλη υπήρχαν συνολικά 34 Ναοί του Προδρόμου! 
Σήμερα - ω της συμπτώσεως - και πάλι εντός των ορίων της Μητροπόλεως Δέρκων στην Κοινότητα της Νέας Συνοικίας (YENI MAHALLE) του άνω Βοσπόρου υπάρχει Ιερός Ναός που τιμάται στο Γενέθλιο του Προδρόμου - ο μοναδικός στην Πόλη - και θα εορτάσει την εύσημο ταύτη ημέρα στις 24 Ιουνίου. Ο περικαλλής ιστορικός ναός που βρίσκεται λίγα μόνο χιλιόμετρα πριν από τις «συμπληγάδες» του Βοσπόρου και σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή της εισόδου του «βλέπει» την Μαύρη θάλασσα και είναι ο τελευταίος προς βορράν Ναός της Ευρωπαϊκής πλευράς του Βοσπόρου. Ας σημειώσουμε ότι εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο φέρουν το ιερό όνομα του Ιωάννου με διάφορες παραλλαγές. Και αυτό είναι η απόδειξη της μεγάλης ευλάβειας των ανθρώπων προς τον μεγαλύτερο άνθρωπο που γεννήθηκε ποτέ. 
Να τονίσουμε επίσης το σημαντικό γεγονός, ότι ο Ιωάννης αναφέρεται πολλές φορές και στο ιερό βιβλίο του Ισλάμ στο Κοράνιο, ως Προφήτης Yahyapeygamber (Hazreti Yahya). Και το όνομα αυτό είναι επίσης διαδεδομένο στον μουσουλμανικό κόσμο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην Τουρκία 40 περίπου χιλιάδες άτομα φέρουν το όνομα Yahya (Ιωάννης). Η δε δεξιά χείρ του Αγίου φυλάσσεται στο Μουσείο Topkapı. Τα περισσότερα αγιάσματα της Πόλης, όπως μαρτυρούν οι ιστορικές πηγές, είναι της βυζαντινής περιόδου. Αποτελούν περίτρανη απόδειξη της πίστης της πολίτικης χριστιανοσύνης: κατά το εσπέρας της 24 ης Ιουνίου η ίδια πανηγυρική και σεμνή ατμόσφαιρα θα υπἀρξει στα Θεραπειά, στο ιερό Αγίασμα της Γεννήσεως του Προδρόμου του Βράχου, όπως αποκαλείται από τους κατοίκους. Εκεί θα τελεστεί υπαιθρίως η Ιερά Ακολουθία της Παρακλήσεως του Προδρόμου και την σχετική Αρτοκλασία, παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής, χριστιανών και μη, προσελθόντων με ευλάβεια και εκφραζόντων τοιουτοτρόπως την αγάπη των προς το πρόσωπο του λαοφιλούς Αγίου Ιωάννου. 
Ιούνιος 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails