________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/12/2021

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ


Του καθηγητή Πέτρου Βασιλειάδη 
Αφιερωμένη στο εορτάζοντα χθες Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ήταν η τελευταία Ανοιχτή Διάλεξη του καθ. Νικολάου Δημητριάδη με θέμα "Περιεκτική Οικολογία υπό το φως της Χριστιανικής Ιεραποστολής" με την οποία ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα του μεταπτυχιακού προγράμματος "ORTHODOX ECUMENICAL THEOLOGY (MOET).

   

Σε 8 εκ των φοιτητών που ανελλιπώς παρακολούθησαν όλη τη χρονιά τις παραδόσεις, αλλά και τις υψηλού επιπέδου διαλέξεις των Αρχιερατικών μελών της Ακαδημαϊκής Επιτροπής επιδόθηκαν πιστοποιητικά Οικουμενικής Θεολογίας και το επί τούτου εκδοθέν Ε-ΒΟΟΚ με τα άνω των 30 κείμενα των ανωτέρω διαλέξεων.

36 Cemes Moet Opl by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

    
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπήρξε εκ των εμπνευστών και θερμών υποστηρικτών τόσο του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών (CEMES), όσο και του Μεταπτυχιακού του προγράμματος ΜΟΕΤ, που εγκρίθηκε το 2018 από την Ελληνική πολιτεία και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Αρ. Φύλλου 2902, 19.7.18Β) ως πρόγραμμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (IHU). Για την ιστορία να υπενθυμίσω, ότι το 2011 ιδρύεται το CEMES, το 2013 ο ίδιος ο Πατριάρχης εγκαινιάζει τα γραφεία του που εξασφαλίζει στην Ι.Μονή Αγίας Θεοδώρας. Το 2015 ο Πατριάρχης προτείνει στον τότε Πρόεδρο του ΙΗU, καθ. Κ. Γραμμένο και άρχοντα του Πατριαρχείου, να απευθυνθεί σε μένα ως Πρόεδρο τότε του CEMES για την δημιουργία του προγράμματος ΜΟΕΤ. Παρόλες τις αντιδράσεις το 2018 βγαίνει το ΦΕΚ ίδρυσής του και εγκρίνεται κονδύλιο προβολής του με υλοποίηση του διορθοδόξου και διαδικαιοδοσιακού χαρακτήρα του προγράμματος, το οποίο επιτυχώς στελεχώνεται με διορθόδοξη Ακαδημαϊκή Επιστημονική εξ Αρχιερέων, οι εισηγήσεις των οποίων - όπως και η εμπνευσμένη στήριξη του Καρδιναλίου Κοch και του Διευθυντού του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Angelicum, καθ. π. Υακίνθου Destivelle - είναι διαθέσιμες από το κανάλι YouTube του CEMES. 
Από το 2018 αναβάλλεται από εξάμηνο σε εξάμηνο η έναρξη λειτουργίας του ΜΟΕΤ, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές να εγγράφονται σε άλλα προγράμματα. Το 2020 με τον διορισμό του κ. Α. Καΐση στην Προεδρία το πρόγραμμα προχωράει σε περαιτέρω διεύρυνση του στόχου του με γεωπολιτική επί πλέον κατεύθυνση, για την στελέχωση του οποίου απέσπασα την συγκατάθεση και άλλων διεθνούς κύρους επιστημόνων, όλοι από τους οποίους λόγω των ειδικών τωρινών συνθηκών (πανδημίας και άλλων τυπικών γραφειοκρατικών λόγων) προθυμοποιήθηκαν να προσφέρουν κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του τις υπηρεσίες τους δωρεάν, υλοποιώντας την επιθυμία του Πατριάρχου για έναρξη οπωσδήποτε του προγράμματος. 
Προς όλους αυτούς αλλά και τους πιστούς πρώτους φοιτητές του προγράμματος εκφράζω από καρδιάς τις ευχαριστίες μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails