________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/30/2013

Η ΕΡΤ ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


Για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, δεν θα κάνει Πάσχα στο Φανάρι. Βρίσκεται στην γενέτειρά του Ίμβρο για τις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας. 
Η ΕΤ3, η δορυφορική Τηλεόραση ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, οι 19 περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ και η "Φωνή της Ελλάδος", θα μεταδώσουν απευθείας από την Ίμβρο τις ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης, της Μεγάλης Παρασκευής, του Μεγάλου Σαββάτου και τον Εσπερινό της Κυριακής του Πάσχα, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. 
-Μ. ΠΕΜΠΤΗ (17.00-20.00) Απευθείας μετάδοση της πατριαρχικής χοροστασίας στην ακολουθία των ΑΓΙΩΝ ΠΑΘΩΝ από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου 
-Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (18.00-21.00) Απευθείας μετάδοση της ακολουθίας του Επιταφίου από τον Ι. Ναό Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου 
-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ (23.00-00.30) Απευθείας μετάδοση της ακολουθία της Αναστάσεως από τον Ι. Ναό Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου 
-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (11.00-13.00) Απευθείας μετάδοση του Εσπερινού της Αναστάσεως από τον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΑΛΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΜΑΔΥΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΕΙ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Δώρων, τήν πρωΐαν τῆς Μ. Δευτέρας, 29ης Ἀπριλίου, τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Νυμφίου, τό ἑσπέρας αὐτῆς, ὡς καί τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Δώρων, τήν πρωΐαν τῆς Μ. Τρίτης, 30ῆς ἰδίου, καί τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Νυμφίου, αὐθημερόν τό ἑσπέρας. 
* * * 
Ἐξεπροσωπήθη καταλλήλως, κατά:
α) Τήν διοργανωθεῖσαν ὑπό τοῦ Συλλόγου Παραπληγικῶν Τουρκίας («Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği»), μουσικήν ἐκδήλωσιν ἐν τοῖς πλαισίοις τοῦ 7ου διεθνοῦς φεστιβάλ ὑπέρ τῶν παίδων («Gülen Çocuk Şenliği»), ἐν τῷ ἐν Ἁγίῳ Στεφάνῳ ξενοδοχείῳ «WOW», τήν Μ. Δευτέραν, 29ην τ.μ.
β) Τήν δοθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Onno Kervers, Γενικοῦ Προξένου τῆς Ὁλλανδίας ἐν τῇ Πόλει, δεξίωσιν, ἐπ᾽ εὐκαιρίᾳ τῆς ἐθνικῆς ἑορτῆς τῆς Χώρας, ἐν ταῖς αἰθούσαις τοῦ Προξενικοῦ Μεγάρου, τήν Μ. Τρίτην, 30ήν ἰδίου.

Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ειρηναίο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη της αγάπης και της μεγάλης προσφοράς πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σε ηλικία 102 ετών, τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του χωριού Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου. 
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο επιχώριος Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος, κληρικοί και πλήθος πιστών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον εκτοπισμό των Ιμβρίων από το νησί τους (ΦΩΤΟ)

Ίμβρoς, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα 
Στον εκτοπισμό των Ιμβρίων από το αιγαιοπελαγίτικο νησί τους, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στο χωριό Ευλάμπιο στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ίμβρο, όπου για πρώτη φορά από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο, το 1991, θα εορτάσει το Πάσχα. Αναφερόμενος στο ιστορικό κείμενο του διακόνου Ιωάννη Ευγενικού, με το οποίο μεταφέρει τις εντυπώσεις του από επίσκεψή του στο νησί μερικά χρόνια πριν την Άλωση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για την ομορφιά του τόπου του αλλά και για τα παθήματα των Ιμβρίων. 
«Η Ίμβρος μας ήταν έτσι όμορφη όπως την περιγράφει ο διάκονος Ιωάννης ο Ευγενικός, πόσο όμορφα λόγια έλεγε λίγα χρόνια πριν την Άλωση και ίσως ήταν ακόμη ομορφότερη η Ίμβρος, απ’ όσο την περιγράφει, αλλά ήλθε η αποφράς ημέρα της δεκαετίας του ’60 και τα πράγματα πήραν αντίστροφον τροπήν και οι φιλήσυχοι και νομοταγείς άνθρωποι του νησιού μας επήραν των ομματιών τους και έφυγαν. Ζούσαν ήσυχα, βιοπαλαιστές, δεν ενοχλούσαν κανένα αλλά αυτή η απλότητά τους, η ευσέβειά τους, η νομοτάγεια τους φαίνεται ότι ενόχλησαν μερικούς και ελήφθησαν τα γνωστά μέτρα τα οποία οδήγησαν εις το ξεκλήρισμα των Ιμβρίων και εις τον εκτοπισμό τους – τον αναγκαστικό – από τα πάτρια εδάφη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του μετά την χοροστασία στον Ι.Ν.Αγίας Βαρβάρας και επισήμανε ότι αυτό το Πάσχα, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών, όλοι μαζί οι Ίμβριοι θα εορτάσουν και την «αναγέννηση» του τόπου τους. 
«Είπα προηγουμένως ότι σήμερα τα πράγματα παίρνουν μια διαφορετική τροπή και ευχόμεθα ότι αυτή τη φορά που είμαστε όλοι μαζί εδώ για το Άγιον Πάσχα, δεν γιορτάζουμε μόνον την Άνοιξιν ως μιαν εποχήν του έτους αλλά γιορτάζουμε την άνοιξη της Ίμβρου, το ξαναγέννημα της Ίμβρου, την Ανάσταση της Ίμβρου. Εύχομαι ο Άγιος Θεός να μην διαψεύσει σ’αυτά που λέγω, αλλά να γίνουν ένα μόνιμο βίωμα για όλους εμάς τους Ιμβρίους αυτές οι ευοίωνες προοπτικές», πρόσθεσε ο Ίμβριος Πατριάρχης ο οποίος νωρίτερα ευχαρίστησε τον Άρχοντα Ευστράτιο Ζεγκίνη, ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τους λόγους καλωσορισμού εκ μέρους των απανταχού Ευλαμπιανών. Επίσης ευχαρίστησε τον Άρχοντα του Θρόνου που με πρωτοβουλία του επιμελήθηκε της αποδόσεως στα νεοελληνικά του πρωτότυπου κειμένου του διακόνου Ιωάννη Ευγενικού.

Να αναφερθεί ότι ο καθηγητής Ζεγκίνης συνέβαλε στην έκδοση φυλλαδίου με το κείμενο του Ιωάννη Ευγενικού, προκειμένου να διανεμηθεί στους προσκυνητές, και το οποίο αφιέρωσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ίμβρο για το Πάσχα. «Προσπαθούμε, εμείς οι ολιγοστοί Αυλαμπιανοί, να συνειδητοποιήσουμε, ότι στο θρόνο του σεμνού ναού, της πολιούχου μας Αγίας Βαρβάρας, βρίσκεται και μας ευλογεί ο Παναγιώτατος, ο Αυθέντης και Δεσπότης ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης. Όντως ιστορικό και μεγάλο και απερίγραπτο το γεγονός. Διότι ποτέ στο παρελθόν το Ευλάμπιο δεν έτυχε τέτοιας χαράς και μεγάλης τιμής να έχει χοροστατούντα τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Μαζί με μας τους ολιγοστούς Αυλαμπιανούς, βρίσκονται νοερώς συμπροσευχόμενοι και συναγαλλόμενοι και οι συγχωριανοί μας που είναι διασκορπισμένοι στα πέρατα της οικουμένης, αλλά και σοι ψυχές των κεκοιμημένων πατέρων μας», είπε ο Άρχων Μαϊστωρ Ευστρ. Ζεγκίνης υποδεχόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Ναό. «Εμείς λοιπόν τα 18 άτομα εκπροσωπούμε όλους αυτούς και το «ευ παρέστητε» που σας απευθύνουμε είναι φωνή αγαλλίασης όλων αυτών. Ευ Παρέστητε λοιπόν Παναγιώτατε, Ευλογημένος ει ο Ερχόμενος! Δοξάζουμε τον Θεό διότι θέλησε να έχουμε σήμερα ανάμεσά μας Σε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το σύμβολο του Γένους, το άξιο τέκνο της πεφιλημένης πατρίδος μας, της Ίμβρου».

Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο υπέρ των κεκοιμημένων στο Νεκροταφείο Παναγίας-Ευλαμπίου, στην περιοχή Καλαμιώνα. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκύνησε στο Νεκροταφείο του Σχοινουδίου, όπου άφησε λίγα λουλούδια στον τάφο του μακαριστού Λάζαρου Λαζαρίδη, καθηγητή στο Γυμνάσιο της Ίμβρου καθώς και στα μνήματα άλλων προσφιλών του προσώπων.

Το Σάββατο του Λαζάρου πριν τον Μέγα Εσπερινό στο Ναό της Αγίας Μαρίνας Κάστρου, όπου χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προηγήθηκαν τα θυρανοίξια του ανακαινισθέντος Ναού από τον Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα. Να σημειωθεί ότι ο Ναός, μετά τα γεγονότα της Κύπρου τo 1974, υπέστη σοβαρές ζημιές από βανδάλους και αργότερα μετατράπηκε σε αχυρώνα. Πριν λίγα χρόνια καθαρίστηκε ενώ πρόσφατα το Κράτος προέβη σε ανακαινιστικά έργα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έφτασε στην Ίμβρο το απόγευμα της Παρασκευής και μετά την υποδοχή που του επεφύλαξαν, στον κεντρικό λιμένα της νήσου, συμπατριώτες του με επικεφαλής τον επιχώριο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, προσκύνησε στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα Παναγιά.
Ακολουθεί το κείμενο του διακόνου Ιωάννη Ευγενικού: 
«ΤΗι ΚΑΛΛΙΣΤΗι ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΊΜΒΡΩι» 
Ιωάννου διακόνου και νομοφύλακος του Ευγενικού (15ος αι.) 
Το νησί ΄Ιμβρος είναι ένα εξαιρετικά χαριτωμένο νησί, και γενικά το πιο όμορφο απ’ όλα τα νησιά του Αιγαίου. Βρίσκεται σ’ ένα επίκαιρο σημείο της θάλασσας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου θα ‘λεγα, δηλαδή στην έξοδο του Ελλησπόντου και στην αρχή του Αιγαίου Πελάγους. Έχει εξαίρετο υγιεινό κλίμα και πολύ πλούσια φυσικά χαρίσματα. Βρίσκεται κοντά στην ωραιότατη Χερρόννησο, αλλά έχει επίσης κοντά της, στα δυτικά, και την ήπειρο. Γύρω της βρίσκονται νησιά, λες και είναι η σελήνη που περιβάλλεται από τ’ άστρα. Εξαιτίας όλων αυτών κατέχει μιαν άριστη θέση και όλο το χρόνο φυσούν οι πιο υγιεινοί και οι πιο κατάλληλοι αγέρηδες.

Καθώς βρίσκεται πολύ κοντά, ανάμεσα, θα ‘λεγα, στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, διαθέτει τις ομορφιές και των δυο, χωρίς ωστόσο να βαρύνεται από τα μειονεκτήματα ούτε της μιας ούτε της άλλης. Έτσι, από τη μια δεν είναι ούτε πολύ πεδινή ούτε ξηραδερή, εξαιτίας της πτώσης του Ηφαίστου από τον ουρανό, όπως θα ‘λεγε κάποιος που ξέρει τη μυθολογία· από την άλλη δεν έχει την τραχιά, την ανεμοδαρμένη και απόκρημνη μορφολογία της άλλης. Την ποτίζουν αστείρευτα ποτάμια, τη διατρέχουν πολλά ρυάκια, τη στεφανώνουν αειθαλή φυτά, είναι διάσπαρτη από κήπους και λιβάδια και γεμάτη από κάθε είδους θηράματα, πέρδικες, ορτύκια, λαγούς, περιστέρια και αγριοπερίστερα. Όλα αυτά αμβλύνουν την τραχύτητα των βουνών της, καθιστώντας εύκολη την προσπέλασή τους. Και σ’ αυτόν που δε διστάζει να την περιδιαβάσει από κοντά δείχνεται φιλόξενη και του προσφέρει αφειδώλευτα τις ομορφιές της. Σε περιόδους καύματος με τη σκιά των δέντρων της και με τα κρυστάλλινα ρυάκια της ανακουφίζει τους θεριστάδες και τους ποιμένες. Αλλά και τους γεωργούς και τους κυνηγούς και τους απλούς διαβάτες επίσης τους φιλεύει μ’ όλα τα παραπάνω και μ’ όλων των λογιών τους καρπούς. Πουθενά και ποτέ (δε θα δεις) ούτε τσακάλια ούτε λύκους ούτε αλεπούδες ούτε αίλουρους ούτε κανένα άλλο από τα επιβλαβή άγρια ζώα. Αντίθετα, αγέλες μόνο τρέφει παντού από ήμερα ζώα.

Μόνο το νησί αυτό, μαζί με πολύ λίγα άλλα, χαριτωμένα απλώνεται σε πεδιάδες και υψώνεται στις βουνοκορφές της και με απανωτές εναλλαγές τέρπει παντοιοτρόπως το βλέμμα, προσφέροντας για σπορά όχι μόνο πεδιάδες και κοιλάδες, αλλά που και που και πεζούλες σε πλαγιές και κορφοβούνια. Και το πιο θαυμαστό, η ίδια παράγει και αυτά που είναι απαραίτητα για τη ζωή, αλλά και αυτά που την κάνουν πιο ευχάριστη.
Το υπέδαφός της πράγματι έχει σίδηρο, ασήμι, χρυσό και δεν υπάρχει γενικά τίποτε που να το χρειάζεται από το εξωτερικό. Είναι πλούσια σε ελιές, βγάζει μέλι περισσότερο από τον Υμηττό, έχει βοσκοτόπια και τρέφει πολλά κοπάδια προβάτων. Βγάζει άφθονο κρασί και πολύ σιτάρι, όπως θα τραγουδούσε ο Όμηρος.
Και σαν ατρόμητα μάτια, ένα ζευγάρι δυο πόλεων, που είναι κτισμένες με απόρθητα και πανύψηλα τείχη εξασφαλίζουν την ασφάλειά της και από τα βόρεια και από τα νότια, ενώ λίγο προς το κέντρο (μια άλλη) σα μια πανέμορφη μύτη δίνει πρόσθετη χάρη στην ομορφιά της. Όμως απ’ όλα τα άλλα καλά της αυτό που έχω θαυμάσει περισσότερο είναι το γεγονός ότι συντρέχει παρά πολύ για την εκπλήρωση της αποστολής τους αυτούς που ζουν με προσηλωμένη τη σκέψη τους αποκλειστικά στο θεό, τους μοναχούς δηλαδή. Ταυτοχρόνως όμως, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα του χώρου της είναι ερημικό και ήρεμο, δίνει και στους κοσμικούς τη δυνατότητα να ζουν σα μοναχοί.
Αυτά, λίγα από πολλά, για την Ίμβρο, το πιο όμορφο από τα νησιά, γλυκασμός βέβαια για μένα, αλλά καμάρι για τους ντόπιους και δώρημα αγάπης για το ίδιο το νησί.

4/29/2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΟΝ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ" ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ 
Ανάσταση στην γενέθλια γη 
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΟΝ «Φ» 
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ 
Στην Ίμβρο την «παιπαλόεσσα», το νησί του Ερμού, του ουρανού και των δακρύων θα διέλθει όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η Ίμβρος είναι ο τόπος της καταγωγής του, όπου γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, γιατί είναι δύο οι τιμώμενοι Άγιοι, ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και ο άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης. 
Από προχθές ο κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται στο πολύπαθο νησί του, το οποίο υπεραγαπά και λατρεύει. Την εποχή, που ήταν μικρός, οι Έλληνες στην Ίμβρο ήταν η πλειοψηφία περίπου οκτώ χιλιάδες ψυχές. Οι Τούρκοι μετριούνταν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Από το 1964 όμως με την πολιτική , που εφάρμοσε η Άγκυρα , τα πράγματα αντιστράφηκαν. Η Ίμβρος, ένα ένα βραχώδες νησί του ΒΑ Αιγαίου, άρχισε, μετά την συνθήκη της Λωζάνης του 1923 να πλημμυρίζει, όπως και η γειτονική της Τένεδος από Τούρκους. Το αποκορύφωμα του βίαιου εκπατρισμού των Ελλήνων έγινε το 1964, με αποτέλεσμα σήμερα σε όλη την Ίμβρο να ζουν ολόχρονα περίπου 300 Έλληνες. Πολλά κομμάτια γης δημεύτηκαν για τις ανάγκες του Κράτους. Έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία. Εγκατέστησαν ένα σωφρονιστήριο στο Σχοινούδι, του οποίου οι κρατούμενοι δούλευαν τη γη. Η επίβλεψή τους ήταν πλημμελής και τρομοκρατούσαν τις ελληνίδες γυναίκες. Η φυγή υπήρξε μαζική Η μετάβαση του κ. Βαρθολομαίου στην Ίμβρο αυτές τις μέρες αποτελεί ιστορικό γεγονός. 
Οι πολλοί παλιοί στο Φανάρι δεν θυμούνται άλλο Οικουμενικό Πατριάρχη να μην προϊσταται αυτές τις μέρες των Ακολουθιών στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Υπάρχουν και άλλοι άξιοι αδελφοί να με αντικαταστήσουν αυτές τις μέρες στο Φανάρι, δήλωσε στον «Φ» ο κ. Βαρθολομαίος. Σε μια αποκλειστική συνομιλία, που είχαμε πριν δύο βδομάδες στην Πόλη, μας είπε: «Νομίζω ότι δικαιούμαι να κάνω μια Μεγάλη Εβδομάδα και Ανάσταση στο νησί μου ως πρώτος Ίμβριος Πατριάρχης». Αυτό, τόνισε, το νιώθω ως ψυχική ανάγκη και πρόσθεσε: «ξέρετε πόσο αγαπώ την Ίμβρο και την κρατώ ως πολύτιμο θησαυρό μέσα στην ψυχή μου». Ο Πατριάρχης, ο οποίος επισκέπτεται όσο πιο συχνά μπορεί την Ίμβρο, συνέχισε: «Επίσης, θέλω τέτοιες μέρες με την παρουσία μου να ενισχύσω τους συμπατριώτες μου, όσους έμειναν εκεί και όσους θα έρθουν επ’ ευκαιρία των Αγίων Ημερών». 
Στη συνέχεια μιλά για την Άνοιξη στο νησί του πολύ γλαφυρά: «η Ίμβρος είναι ντυμένη στα ανθισμένα ρούχα της. Παντού υπάρχει πρασινάδα, στις βουνοκορφές, στους κάμπους, και πάρα πολλά λουλούδια και από τους φιλανθείς κατοίκους της, αλλά και αγριολούλουδα στη φύση. Σας θυμίζω ότι και πριν γίνω Πατριάρχης και αφότου έγινα Πατριάρχης προσπαθώ την Άνοιξη να βρίσκω λίγο χρόνο και να έρχομαι στο νησί και στο χωριό μου για να απολαύσω το τοπίο. Είναι κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό με τις ακακίες, τα τριαντάφυλλα, τους κρίνους. Εγώ πάντα αγαπώ τη φύση. Νιώθω ότι βρίσκομαι σ’ ένα επίγειο παράδεισο». 
Φέτος, προσθέτει, ένας επιπλέον λόγος είναι και το θέμα του ελληνικού σχολείου στο χωριό μου, όπου έμαθα τα πρώτα μου γράμματα. Το σχολείο είχε καεί. Πρόσφατα δόθηκε από τις Τουρκικές αρχές άδεια και επισκευάστηκε πλήρως. «Τώρα οι τάξεις περιμένουν τους μαθητές, τους οποίους και προσπαθούμε να βρούμε από οικογένειες Ιμβρίων της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες, που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, και νομίζω ότι, όταν τον Σεπτέμβριο με την άδεια των Τουρκικών αρχών, αρχίσει η σχολική χρονιά, τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα», σημειώνει ο κ. Βαρθολομαίος. 
Επίσης μας πληροφόρησε ότι διορίσθηκε διευθύντρια η Ίμβρια φιλόλογος κ. Μπερμπέρη, η οποία είναι συγχωριανή του και ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα άρχισαν να επαναπατρίζονται αρκετοί συμπατριώτες, ιδιαίτερα αυτοί, που έχουν πάρει τη σύνταξη τους στην Ελλάδα. 
Τα τελευταία χρόνια, προσθέτει, υπάρχει μια τάση να επισκευάζουν τα σπίτια τους για να έρχονται τουλάχιστον τους θερινούς μήνες. «Αυτό τώρα γίνεται σε πιο έντονη μορφή και μας χαροποιεί. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον της Ίμβρου. Γι’ αυτό δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα και να καταθέτουμε τα πνευματικά μας όπλα, αλλά να έχουμε αγωνιστικό φρόνημα. Επειδή αντέξαμε όλα αυτά τα χρόνια και κάναμε υπομονή, τώρα ο Θεός μας στέλνει καλύτερες μέρες και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον», υπογραμμίζει. 
Τον ρωτήσαμε από πότε έχει να κάνει ανάσταση στην Ίμβρο. 
«Πριν γίνω Πατριάρχης ως Μητροπολίτης δεν θυμάμαι να είχα πάει τέτοιες μέρες στην Ίμβρο λόγω των καθηκόντων μου στην Κωνσταντινούπολη», απαντά. Τώρα, προσθέτει, χαίρομαι ακόμη περισσότερο, γιατί θα είναι μαζί και τα τρία αδέλφια μου, η Ζαχαρώ , ο Αντώνης και ο Νίκος, και θα γιορτάσουμε στο ανακαινισμένο πατρικό σπίτι. 
Θυμάμαι ότι το 2001 το πατρικό σπίτι ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Με πήρε και το επισκεφθήκαμε. Μέσα υπήρχαν κάποια παλιά έπιπλα και τα εικονίσματα. Επίσης, μου είχε δείξει το πρεβάζι ενός παραθύρου, που το χρησιμοποιούσε για να διαβάζει. Φυσικά, το βράδυ χρειαζόταν λάμπα πετρελαίου. 
Αυτές τις μέρες ο ακάματος Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τις Ιερές Ακολουθίες πρωί και βράδυ σε όλες τις ενορίες της Ίμβρου, αλλά τιμητικά στο χωριό του θα είναι τρεις φορές και στην πρωτεύουσα Παναγιά δύο φορές. 
Την Μ. Πέμπτη το πρωί θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία στους Αγίους Θεοδώρους και το βράδυ στην Ακολουθία των Παθών στην Παναγιά. Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί θα κάνει την Αποκαθήλωση στον ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Ευλάμπιο και το βράδυ θα είναι στην Ακολουθία του Επιταφίου στο χωριό του. Το πρωί του Μ. Σαββάτου θα χοροστατήσει στην Αγία Μαρίνα, στο μαρτυρικό Σχοινούδι. Το βράδυ στην Ανάσταση θα λειτουργήσει στο χωριό του. Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί θα προστεί στον Εσπερινό της Αγάπης στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγιά.

Πάσχα του Πατριάρχη στην Ίμβρο των παιδικών χρόνων

Ίμβρος, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Ξεχωριστό θα είναι φέτος το Πάσχα στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Ίμβρου. Ένα από τα παιδιά της, τα απόδημα τέκνα της, ίσως το επιφανέστερο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επέστρεψε σε αυτήν ύστερα από περίπου 50 χρόνια για να συνεορτάσει με τους Ρωμηούς της γενέτειράς του, τη μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αποδεδυμένος πρόσκαιρα τον βαρύ, αν και τιμημένο, μανδύα των πολλών και κοπιαστικών υποχρεώσεων του Ιερού Κέντρου, αναχώρησε από το Φανάρι την Παρασκευή προ του Σαββάτου του Λαζάρου, πραγματοποιώντας με τον τρόπο αυτόν ένα ταξίδι στις αποταμιευμένες στην καρδιά του αναμνήσεις των παιδικών και νεανικών χρόνων, για να ʽκάνει Πάσχαʼ στο χωριό του. Οι επισκέψεις του στη λατρεμένη Ίμβρο όλα αυτά τα χρόνια συχνές, με κάθε ευκαιρία. Πάντα η Ίμβρος ήταν και είναι ο τόπος ξεκούρασης και περισυλλογής του Πατριάρχου Βαρθολομαίου. Οι ομορφιές του φυσικού της περιβάλλοντος, το Όρος Αρασιά, τα εκατοντάδες εξωκκλήσια, το στερημένο από δικαιοσύνη και πλέον στερεμένο Αγίασμα της Αγίας Άννης, το δημοτικό σχολείο των Αγίων Θεοδώρων που άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ύστερα από υποχρεωτική σιωπή, το πατρικό σπίτι, οι δρόμοι του χωριού, οι τάφοι των προσφιλών νεκρών, οι κάτοικοι, οι ξενιτεμένοι που παραθερίζουν, συγγενείς, παλιοί φίλοι και γνώριμοι και απόγονοι τους, πρόσωπα, ιδέες και πράγματα. Όλα μαζί συνθέτουν το σκηνικό που ελκύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο να επιστρέφει διαρκώς στο πολυαγαπημένο του νησί. 
Όμως η φετινή επιλογή του, θα είναι εντελώς διαφορετική από τις άλλες επισκέψεις. Στο πατρικό σπίτι στους Αγίους Θεοδώρους και στην οικογενειακή εστία του Χρήστου και της Μερόπης Αρχοντώνη το γιορτινό τραπέζι έχει περίπου μισό αιώνα να στρωθεί με όλα τα ζώντα μέλη της οικογένειας παρόντα. Τα τέσσερα αδέλφια - η Ζαχαρώ, που μένει στην Αθήνα, ο Νίκος, που ταξίδεψε από την μακρινή Αυστραλία, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αντώνης, που μένει στη Γαλλία, θα βρεθούν και πάλι μαζί. Οι σπουδές, η ξενιτειά, η διακονία της Μεγάλης Εκκλησίας, η Αρχιερωσύνη, η Πατριαρχεία κράτησαν μακριά από εκείνη τη γλυκιά θαλπωρή, τον Δημήτριο Αρχοντώνη. Μακριά από τη στοργή και την ατμόσφαιρα της οικογενειακής γαλήνης ο μετέπειτα Πρώτος του Γένους και της Εκκλησίας γιόρταζε τις αλήθειες της πίστης μέσα από τη ζωή του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας αφιερώνοντας όλη την ικμάδα του βίου του στην υπηρεσία της. Και τώρα, ύστερα από την απουσία τόσων δεκαετιών προσέρχεται με ζωηρή επιθυμία στο κοινό πασχαλιάτικο τραπέζι ο απόδημος αδελφός της οικογένειας Αρχοντώνη. 
Τι κι αν οι γονείς και οι παλιότεροι συγγενείς απολαμβάνουν τώρα πλέον το στρωμένο τραπέζι της Βασιλείας του Θεού; Εντούτοις θα είναι όλοι εκεί. Αυτό άλλωστε μαρτυρεί η επιστροφή για το Πάσχα του Πατριάρχου μας στην πονεμένη Ίμβρο. Με την κίνησή του αυτή έρχεται να αναστήσει στην καρδιά και στη σκέψη του πρόσωπα και γεγονότα που με το διάβα τους από τον κόσμο αυτό επηρέασαν καθοριστικά τη ζωή του. Έρχεται να αναστήσει τη μνήμη τους, τους μακαριστούς γονείς, τον αείμνηστο Γέροντά του Μητροπολίτη Μελίτωνα Χατζή, τον αλησμόνητο παπα Αστέρη, όλους. Θα έρθει, κρατώντας τη λαμπάδα με το φώς από το Φανάρι για να φωτίσει στο σκοτάδι της λήθης τα πρόσωπα τόσων αγαπημένων. Έρχεται για να γιορτάσει μαζί με όλους ζώντες και νεκρούς τον θάνατο του θανάτου και την αρχή μιας νέας ζωής υπό το πρίσμα της Ανάστασης. 
Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Ίμβριος, στις αποσκευές του έχει μέσα το δώρο του για τη γενέθλια γη του. Αυτό το δώρο θα είναι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, η ανάσταση των προσδοκιών και της αισιοδοξίας πως μέρες καλύτερες διαφαίνονται στον ορίζοντα για το μαρτυρικό αυτό νησί που είδε τους ανθρώπους του να φεύγουν ένας ένας, λίγοι λίγοι και το αποτέλεσμα να είναι σαν ένα ψηφιδωτό που κάποιος με τη βία ξεκόλλησε από επάνω του τις καλύτερες και τις ωραιότερες ψηφίδες. Αυτήν την Ανάσταση φαίνεται να επιθυμεί να γιορτάσει με την επίσκεψή του στην πολύπαθη Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Θα προσφέρει την αναίμακτη ιερουργία στο χωριό του ενώ συγχρόνως η Ιστορία θα μακαρίζει την άσημη αυτή κόμη για την τιμή της Πατριαρχικής παράστασης κατά την εύσημη ημέρα. Δίπλα στην Αγία τράπεζα το μικρό παιδί με τα γεμάτα αγάπη για την Εκκλησία και τα πράγματά της μάτια θα διακονεί ακόμη τον ταπεινό ιερέα όπως τότε στις ʽμοναχολειτουργιέςʼ. Το ανοιξιάτικο βράδυ, στους Αγίους Θεοδώρους, κατά την τελετή της Αναστάσεως, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν θα είναι μόνος. Ανακατωμένες με τις μύριες ευωδίες της φύσης, τις ψαλμωδίες, τους ύμνους και τους ήχους από το πολύβουο πλήθος προσκυνητών θα είναι οι ψυχές αυτών που λείπουν και που μας λείπουν. Στο θρόισμα των φύλλων και στις μνημονεύσεις του Πατριάρχου οι ψυχές αυτές θα αναψύχονται και μέσα στο σκοτάδι και στη σιγαλιά της νύχτας εκείνης θα λαμπυρίζουν φέροντας πάνω τους τα σημάδια από το αιώνιο φώς που τις περιβάλλει και θα παραμένουν εκεί ήσυχες και σιωπηλές συμμετέχοντας με συγκίνηση στη χαρά των συμπατριωτών τους στην χαρά της Ίμβρου. Διότι σε όλη την Ίμβρο και στα εκκλησάκια της θα παρευρεθεί σε ακολουθίες και θα χοροστατήσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. 
Αυτό το Πάσχα θα ζήσει φέτος η Ίμβρος. Ένα Πάσχα που θα θυμίζει με την λαοπλημμύρα του όντως διάβαση από τον Θάνατο στη Ζωή. Και τότε το «ένα κουβάρι θλίψη» θα ξετυλιχθεί οδηγώντας την άκρη του στο χαρούμενο από συγκίνηση και αναμνήσεις παιδικών χρόνων πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη ο οποίος θα γεύεται την κοινωνία με την γη των πατέρων του, την παραδοσιακή πασχαλιά στην Ίμβρο από την οποία έφυγε αλλά η οποία δεν έφυγε στιγμή από την καρδιά του.

4/28/2013

ΟΙ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά: 
α) τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 27ης Ἀπριλίου, καθ’ ὅν ἐκκλησιάσθη ὅμιλος μαθητῶν τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, 
β) τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων, 28ης ἰδίου. Τόν Θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Ἰωακείμ, Ὑπογραμματεύς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Πέργης κ. Εὐάγγελος καί Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, καί 
γ) τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Νυμφίου, τό ἑσπέρας τῆς ἰδίας. 
* * * 
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, ἐδέχθη: Ὅμιλον μαθητῶν τοῦ Δημοτικοῦ Σχολείου «Ἰ. Μ. Παναγιωτόπουλος», ὑπό τήν ἡγεσίαν τοῦ Ἐλλογ. κ. Ἀλκιβιάδου Παναγιωτοπούλου, Διευθυντοῦ, ἐξ Ἀθηνῶν. Τήν Εὐγεν κ. Μαργαρίταν Timofti, σύζυγον τοῦ Ἐξοχ. Προέδρου τῆς Μολδαβίας, μετά τῆς συνοδείας αὐτῆς. 
* * * 
Ἐξεπροσωπήθη καταλλήλως, κατά: Τήν ὑπό τοῦ 33ου Δημοτικοῦ Σχολείου Θεσσαλονίκης διοργανωθεῖσαν μουσικήν ἐκδήλωσιν, ἐν τῇ Ζαππείῳ Σχολῇ, τήν Παρασκευήν, 26ην Ἀπριλίου. Τήν Γενικήν Συνέλευσιν τοῦ Συλλόγου Ἀνεξαρτήτων Βιομηχάνων καί Ἐπιχειρηματιῶν «MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği)», παρουσίᾳ τοῦ Ἐξοχ. Πρωθυπουργοῦ τῆς Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan, τό Σάββατον, 27ην Ἀπριλίου. Τήν διοργανωθεῖσαν «Πασχαλινήν Ἑορταγοράν (Μπαζάρ)», τοῦ Ζωγραφείου Λυκείου, ἐν τῇ αἰθούσῃ τελετῶν αὐτοῦ, αὐθημερόν.

Τρισάγιο για έναν σημαντικό Ρωμηό της Πόλης

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Τρισάγιο στη μνήμη ενός σημαντικού ομογενή, στον αείμνηστο Μάρκο Αποστολίδη, που φέτος συμπληρώνονται 125 χρόνια από την κοίμησή του, τέλεσε την περασμένη Πέμπτη (25-4-20130 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο αείμνηστος ομογενής, διακεκριμένος ιατρός και φιλάνθρωπος, που έμεινε στην ιστορία ως Μάρκο-Πασάς,  στα τέλη του 19ου αιώνα, συνετέλεσε στην ίδρυση και υπήρξε πρώτος Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου (αντίστοιχης οργάνωσης με τον Ερυθρό Σταυρό) στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
«Η περίπτωσίς του είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι το Γένος μας εδώ, εις αυτήν την Πόλιν όπου έζησε, έδρασε και εμεγαλούργησε έδωσε σπουδαίες προσωπικότητες. Η Ρωμηοσύνη συνέβαλε εις τα κοινά, εις το κοινόν γίγνεσθαι της Πόλεως αυτής, και η προσωπικότης του Μάρκου Πασά με τη φιλανθρωπία του, με τα εγνωσμένα φιλάνθρωπα αισθήματά του, με την κοινωνική του προσφορά, ανέδειξε τις υπηρεσίες του Γένους μας προς την Εκκλησία και προς την Πόλιν μας και τον λαό της Πόλεως αυτης. Σεμνυνόμεθα διότι από τα σπλάχνα της Ρωμηοσύνης ανεδείχθησαν τέτοιες προσωπικότητες της αξίας, της εμβελείας και της περιωπής του Μάρκου Πασά. Ευχόμεθα σήμερον ενώπιον του τάφου του για την ανάπαυσιν της ψυχής του. Σήμερα η Εκκλησία μας η Ορθόδοξος εορτάζει την μνήμην του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστού και ήτο η καταλληλότερη ημέρα για να έλθουμε να επικαλεστούμε την μεσιτείαν του εορταζομένου Αγίου και Ευαγγελιστού της Εκκλησίας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μεγάλης αυτής προσωπικότητος», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
«Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη του Μάρκου Πασά ο οποίος ίδρυσε πριν 145 χρόνια και μας παρέδωσε την Ερυθρά Ημισέληνο της οποίας διετέλεσε και πρώτος Πρόεδρος», δήλωσε ο Γενικός Πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου Τουρκίας Αχμέτ Λουτφί Ακάρ, αμέσως μετά το Τρισάγιο. «Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν κάνει ποτέ διακρίσεις θρησκείας, γλώσσας, Γένους και φύλου. Ένα σαφές δείγμα αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου προέρχεται από τη Χριστιανική θρησκεία και ήταν μέλος της Ρωμέηκης Κοινότητος. Και με αυτό εμείς, ως Τούρκοι και ως Μουσουλμάνοι, υπερηφανευόμεθα. Αυτό είναι το καλύτερο μήνυμα προς την κοινή γνώμη προς την κατεύθυνση της σφυρηλάτησης της αδελφοσύνης». 
Για την προσωπικότητα του Μάρκου Αποστολίδη μίλησε ο Λυκειάρχης του Ζωγραφείου Ιωάννης Ντεμιρτζόγλου. 
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, Κυδωνίας και Αποκoρώνου Δαμασκηνός και Προύσης Ελπιδοφόρος, ο Μ. Αρχιδιάκονος Μάξιμος,  κληρικοί της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, ο εκπρόσωπος των Μειονοτικών Ιδρυμάτων στην Γεν. Διευθυνση Βακουφίων στην Άγκυρα, Παντελεήμων Βίγκας. Εκ μέρους της Ερυθράς Ημισελήνου Τουρκίας  παρέστησαν ο Πρόεδρος Ahmet Lutfi Akarκαι μέλη του Δ.Σ. της οργάνωσης καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Κλιμακίων της Πόλης και της Ίμβρου μαζί με εθελοντές, μεταξύ των οποίων, και μαθητές τουρκικών Λυκείων. 
Επίσης παρέστησαν παράγοντες και μέλη της Κοινότητος του Αγίου Παντελεήμονος Κουσκουντζουκίου, μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου με τον  Λυκειάρχη Ιωάννη Ντεμιρτζόγλου και καθηγητές του σχολείου. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε τον υποστηρικτή της νεολαίας της Σιάτιστας (ΦΩΤΟ)

Κωνσταντινούπολη, ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα 
Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστάτησε την Ε'  Κυριακή   των Νηστειών (21.4.2013) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης του Γένους απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Μαϊστορος στον Επιχειρηματία Κωνσταντίνο Παπανικολάου. 
Ο νέος Άρχοντας κατάγεται από τη Σιάτιστα της Μακεδονίας και συνέβαλε με σημαντική οικονομική ενίσχυση στην ανακατασκευή των δύο ιστορικών εκπαιδευτηρίων της δυτικομακεδονικής πόλης, του Τσιστοπούλειου Παρθεναγωγείου και του 2ου Δημοτικού σχολείου. 
"Κατ᾽ ιδίαν ημών Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν, τη συμμαρτυρία του συμπροσευχομένου αγαπητού αδελφού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρίου Παύλου, σας απονέμομεν σήμερον το οφφίκιον του άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας", ανέφερε στην προσφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: "Το οφφίκιον του Μαΐστορος είναι αρχαιότατον εν τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ετιμώντο δι᾽ αυτού ευσεβή αυτής τέκνα, μεριμνώντα δια την παιδείαν και προάγοντα ποικιλοτρόπως ταύτην. Γνωρίζομεν την μέχρι τούδε συμβολήν σας εις την ανακατασκευήν δύο ιστορικών εκπαιδευτηρίων της ιδιαιτέρας πατρίδος σας, της αρχοντικής Σιατίστης, του Τσιστοπουλείου Παρθεναγωγείου και του παλαιού 2ου Δημοτικού σχολείου, προς εξυπηρέτησιν των μικρών μαθητών της προσχολικής και στοιχειώδους εκπαιδεύσεως, ως δε και του περικαλλούς ναού των αγίων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, τον οποίον ανεγείρατε εξ ευσεβείας και ευγνωμοσύνης προς τον Θεόν, «εξ ου πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον», εις τον περίβολον του συγκροτήματος των επιχειρήσεών σας". 
Στην αντιφώνησή του ο Άρχοντας Παπανικολάου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απονομή του οφφικίου και σημείωσε: "Από όλες τις τιμές και τις επιβραβεύσεις που έχουν γίνει στο πρόσωπό μου για την προσπάθειά μου να φανώ χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο, η σημερινή είναι η ύψιστη καθώς προέρχεται από τη Σεπτή Κορυφή της Ορθοδοξίας του Οικουμενικού Πατριάρχη μας....Με αξίωσε ο Θεός να προοδεύσω στην εργασία μου και ενθυμούμενος τα δύσκολα νεανικά μου χρόνια που πέρασα σε μια κατατρεγμένη περίοδο. Ο τι προσέφερα στην Εκκλησία, την Παιδεία και την Κοινωνία ευρύτερα, ήταν και είναι απόσταγμα άδολης αγάπης προς τον συνάνθρωπο και το θεωρώ χρέος προς τους συμπολίτες μου...". 
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Πρέσβης Νικόλαος Ματθιουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννης Παναγιωτόπουλος με συνεργάτες του, Άρχοντες του Θρόνου, η σύζυγος του νέου Άρχοντος Ελένη και ο υιός τους Δημήτριος, συγγενείς και φίλοι του νέου Άρχοντα, ο Διευθυντής Προγράμματος και Ραδιοφωνίας ΕΡΤ με τον γιο του Θωμά καθώς και μαθητές και Καθηγητές από το Μουσικό Σχολείο ( Γυμνάσιο και Λύκειο) Σιάτιστας το νέο κτίριο του οποίου κτίστηκε το 2006 με τις δαπάνες του Άρχοντος Παπανικολάου και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη και την Ελλάδα. 
Το απόγευμα του Σαββάτου (20-4-2013) το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας έδωσε μια καταπληκτική συναυλία στους χώρους του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο αυτών εκπαιδευτηρίων. Στη συναυλία οι μαθητές της Βυζαντινής Χορωδίας του Μουσικού Σχολείου έψαλαν Βυζαντινούς ύμνους της περιόδου της Σαρακοστής ενώ μουσικά έργα και τραγούδια παρουσίασαν και με τη συμμετοχή μουσικών οργάνων οι μαθητές των Συνόλων Κιθάρας, Σύγχρονης Μουσικής, της Ευρωπαϊκής χορωδίας, της Ευρωπαϊκής ορχήστρας και της παραδοσιακής χορωδίας και ορχήστρας. Στην εκδήλωση τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μ. Ιεροκήρυξ Βησσαρίων ενώ τους προσελθόντες καλωσόρισε ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Γιάννης Δεμιρτζίογλου ο οποίος συνεχώς αγωνίζεται για την πρόοδο και την προαγωγή της Παιδείας και των εκπαιδευτικών πραγμάτων της Πόλης. 
Η πολύ επιτυχημένη αυτή εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στους Ομογενείς της Πόλης αλλά και σε επισκέπτες από την Ελλάδα να απολαύσουν τις μουσικές προσπάθειες των νεαρών μαθητών οι οποίοι κυριολεκτικά πλημμύρισαν με τις αγγελικές τους φωνές και τις πολύ όμορφες μελωδίες τους το επιβλητικό κτίριο του Ζωγραφείου Λυκείου και ήρθε να προστεθεί σε μία σημαντική σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το Ζωγράφειο Λύκειο σε συνεργασία με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα από την Ελλάδα.

Related Posts with Thumbnails