ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΑΝΝΟΥ κ. ΑΝΔΡΕΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΤΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ"
Αννόβερο Γερμανίας - Markuskirche
(3 Μαϊου 2014)
Άγιε Λεύκης, εκπρόσωπε του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γερμανίας,
Κυρία Γενική Πρόξενος,
Άγιε Καθηγούμενε της Μονής Επανωσήφη,
Πατέρες και αδελφοί,
Χριστιανοί και χριστιανές,
Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γεράσιμε Φραγκουλάκη,
Χριστός Ανέστη!
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο, τον λαμπρό δημιουργικό και ρωμαλέο Ιεράρχη του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου για την πρόσκληση που μου απηύθυνε να παραστώ στις εόρτιες εκδηλώσεις των 50 χρόνων, μισού δηλαδή αιώνα από την ίδρυση της ενορίας στο Αννόβερο.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γεράσιμο Φραγκουλάκη για τη φιλοξενία και την καλή του διάθεση να βρίσκομαι εν μέσω ημών.
Εκφράζω την συγκίνησή μου που συναντιέμαι με τον Ελληνισμό της διασποράς, της ξενιτειάς εδώ στη Γερμανία, τον Ελληνισμό που προσδοκάει το νόστιμο ήμαρ. Εκφράζω όμως τον προβληματισμό μου, γιατί μετά από μισό αιώνα και σήμερα οι νέοι της Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους είναι κάτοχοι πτυχίων και υψηλών τίτλων σπουδών, εξέρχονται και πάλι των συνόρων αναζητώντας εργασία. Εργαζόμενοι για τον «ἄρτον τόν ἐπιούσιον». Δεν είναι όμως μόνο Ελληνική αυτή η πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση, η ανεργία και τα οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά δεδομένα οδηγούν σε μεταναστεύσεις, νέων κυρίως ανθρώπων σε άλλες χώρες από την πατρώα γη, την Ελλάδα που μας γέννησε, μας αγάπησε, μας αγαπάει και την αγαπάμε εν μέσω των δυσχερειών και των προβλημάτων που ζούμε όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και τις χώρες τις ευρωζώνης.
Θεωρώ ιδιαίτερη ευλογία εδώ στο Αννόβερο τη δυναμική ενορία που έχετε συστήσει με τον περίλαμπρο ναό των Τριών Ιεραρχών και τους άλλους δημιουργικούς χώρους εργασίας, όπου εδώ με την Ελληνική μας Εκκλησία, υπό την φιλόξενο σκέπη της Γερμανικής πολιτείας, συνυπάρχουμε έχοντας δίπλα την Εκκλησία των Σέρβων.
Από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας φθάνομε στη Μητρόπολη Γερμανίας που ιδρύεται το 1963 με πρώτο Μητροπολίτη τον Πολύευκτο και το 1964 στην ελληνορθόδοξη ενορία του Αννόβερου, απ’ όπου πέρασαν ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος, ο π. Γεώργιος Χατζής, ο μετέπειτα Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής κυρός Τιμόθεος, ο από Παμφίλου σήμερα Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος που εργάστηκε και πολλά προσέφερε στην ενορία. Την πηδαλιουχία της ενορίας επαξίως συνεχίζει ο Αρχιμ. π. Γεράσιμος Φραγκουλάκης με τον π. Αλέξανδρο Συμεωνίδη.
Η αποψινή μας βραδιά είναι αφιερωμένη στο «Τετράδιο του Πατριάρχη». Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος με τις ιστοσελίδες «Φως Φαναρίου» και «Ιδιωτική οδός» μας έδωσε μέσα από υπεύθυνη έρευνα, μια μουσικοποιητική ανθολογία για το «Τετράδιο του Πατριάρχη».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το 1954 (δεκατεσσάρων ετών) έως το 1970 μελετά ποιήματα και αντιγράφει στο τετράδιό του τους στίχους που τον εκφράζουν, που τον αγγίζουν και ιδιαίτερα τον σαγηνεύουν.
Έχουμε ένα σύνολο 79 ποιημάτων από 35 Έλληνες και ξένους ποιητές, αντιγραμμένα από τον Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο.
Τι σημαίνει όμως «διαβάζω», πολύ δε περισσότερο «αντιγράφω» και «δημιουργώ μια ποιητική ανθολογία»; Ποιος διαβάζει, αντιγράφει και ανθολογεί ποιήματα; Ένας νέος άνθρωπος χωρίς ευαισθησίες, χωρίς λεπτότητα ψυχική, προσωπική, χωρίς ευρύτερες αναζητήσεις για τον άνθρωπο, την αγωνία του, τους καημούς του, τα βάσανά του, για τα προβλήματά του, τις θλίψεις αλλά και τις χαρές του; Ένας νέος χωρίς οραματισμούς προσωπικούς και κοινωνικούς για τη καταλλαγή και την ειρήνη, για την αγάπη και τη συνύπαρξη, για τον πόθο του να αναγεννήσει, να προσεγγίσει, να προσδιορίσει και να απαντήσει σ’ αυτά τα πανανθρώπινα επαναλαμβανόμενα προβλήματα και ερωτήματα, διαβάζει ποιητές πολύ δε περισσότερο αντιγράφει ποιήματα;
Συναντιέται με τον Μαβίλη και τον Πορφύρα, τον Δροσίνη και τον Πολέμη, τον Παλαμά, τον Παπαντωνίου και τον διαχρονικό Καβάφη.
Διαβάζει και αντιγράφει ποιήματα μια ψυχή σκληροτράχηλη, μια συνείδηση νοησιαρχική, ένας εσωτερικός κόσμος αδιάφορος; Αντιθέτως, αυτές οι θλιβερές και απάνθρωπες καταστάσεις δεν είναι για τους ποιητές και τους στοχαστές της ποίησης.
Συνεπώς ό,τι ζούμε στη μακροχρόνια και ευλογημένη πατριαρχεία του Οικουμενικού μας πατριάρχη Βαρθολομαίου είναι η συνέχεια, η πορεία, η κορύφωση της καρποφορίας μιας διακονίας ταγμένης, χάριτι Θεού, στη διαμόρφωση της ανθρώπινης συνείδησης, στο στρογγύλεμα της ανθρώπινης ζωής από τις γωνίες και τις βάρβαρες οξύτητες που τη πληγώνουν. Και όλα αυτά, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης τα διακονεί μέσα από τη μυστηριακή, βιωματική αποκάλυψη του εν Τριάδι ζώντος Θεού, για το ανθρώπινο πλάσμα και δημιούργημά Του.
Στους πρωτομάστορες της αποψινής βραδιάς, στον π. Γεράσιμο Φραγκουλάκη και στον Παναγιώτη Ανδριόπουλο, στους κ. Δάφνη Πανουργιά, κ. Βασιλεία Ευσταθιάδου, κ. Βίλλυ Κωστοπούλου, δ. Άννα – Μαρία Παναγιώτου, αλλά και σε όσους συνετέλεσαν, αξίζουν συγχαρητήρια πολλά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου