________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/07/2015

Σεμνό τρισάγιο η απάντηση του Πατριάρχη


ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ 
Η Καθημερινή 
Ηταν δύο διαμετρικά αντίθετες τελετές. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ταυτίζονται ως προς το περιεχόμενο και την ατμόσφαιρα; Η μια πανηγυρική, με γενίτσαρους, προσευχές μπροστά στην Αγια-Σοφιά, ισλαμικές απειλές για νέους Πορθητές, θορυβώδη παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και έντονη προεκλογική οσμή.
Η άλλη, σεμνή, όπως αρμόζει στο γεγονός, περιορίστηκε σ’ ένα τρισάγιο, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, σ’ έναν ορθόδοξο ναό, αυτόν του Αγίου Νικολάου, στο Φανάρι, στη μνήμη των «υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντων» την 29η Μαΐου του 1453, «αποφράδα ημέρα» για τη Χριστιανοσύνη.
Η αξίωση των φανατικών μουσουλμάνων που είχαν συρρεύσει με αφορμή την 562η επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης για το «ναμάζι», την πρωινή προσευχή δηλαδή, ήταν να γίνει τζαμί η Αγια-Σοφιά, ενώ στο μήνυμά του ο Πατριάρχης διακήρυξε ότι «εμείς δεν είμαστε ξενοφερμένοι εδώ, παραμένουμε συνεχιστές εκείνων που έπεσαν για την πίστη και την πατρίδα…».
Ο Ερντογάν έδωσε χαρακτήρα προεκλογικού σόου στην επέτειο, που όμως παραλίγο να του βγει ξινή, καθώς το ελικόπτερο που τον μετέφερε λίγο έλειψε να συντριβεί ενώ επιχειρούσε προσγείωση. Εκλεισε πολιτικά το... μάτι στους ισλαμιστές που απαιτούν να γίνει και πάλι τζαμί η Αγια-Σοφιά, βάζοντας, προς άγραν ψήφων, στο παιχνίδι των κρίσιμων σημερινών βουλευτικών εκλογών, το εμβληματικό σύμβολο του χριστιανισμού, που από το 1937 λειτουργεί ως μουσείο.
Στρατιώτες μεταμφιεσμένοι 
Συγκρότησε για την περίσταση σώμα εκατοντάδων γενίτσαρων –κατ’ εντολήν του ήταν μεταμφιεσμένοι για την περίσταση φαντάροι– ντυμένων με δεκατέσσερις διαφορετικές στολές από ισάριθμες περιόδους της οθωμανικής αυτοκρατορίας, το οποίο και επιθεώρησε. Παράλληλα, κατέβασε στην πλατεία Γενί Καπί της Κωνσταντινούπολης δεκάδες χιλιάδες οπαδούς του που τον αποθέωσαν ως τον «νέο Πορθητή» και τον «άνθρωπο που έκανε τα τρένα να περνούν κάτω από τη θάλασσα», όπως κραύγαζε ο εκφωνητής της εκδήλωσης.
Νωρίτερα, είχαν συρρεύσει στον χώρο μπροστά στην Αγια-Σοφιά μερικές χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι από κάθε γωνιά της Τουρκίας για να προσευχηθούν και να απαιτήσουν, με αφορμή την επέτειο, να λειτουργήσει ως τζαμί το πάλαι ποτέ κόσμημα του βυζαντινού πολιτισμού.
Μια οργάνωση, υπό τον τίτλο «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας», ελεγχόμενη από την κυβέρνηση, είχε επιδοθεί σε εκστρατεία σε όλη τη χώρα καλώντας τους πιστούς σε «ναμάζι Αλωσης» με σύνθημα «πάρε το σετζαντέ (σ.σ.: χαλάκι πάνω στο οποίο προσεύχονται) και έλα». Με το τέλος της προσευχής και αφού ένας Νοτιοαφρικανός μουσουλμάνος διάβασε αποσπάσματα από το Κοράνι, το πλήθος ξέσπασε, προτού διαλυθεί, σε κραυγές ζητώντας «να σπάσουν οι αλυσίδες και να ανοίξει η Αγια-Σοφιά».
Ο Πατριάρχης 
Στις οθωμανικές φιέστες του Ταγίπ Ερντογάν, οι ελάχιστοι εναπομείναντες χριστιανοί της Πόλης, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, «αντιπαρέταξαν» ένα μνημόσυνο με πιστούς, αρκετοί εκ των οποίων είχαν καταφθάσει από την Ελλάδα. Η υπέρ των ψυχών όσων έπεσαν, υπερασπιζόμενοι τη «Βασιλίδα των Πόλεων», δέηση αναπέμφθηκε από τον βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Θεοδοσίας και λειτουργεί σήμερα ως τζαμί. Αυτή την εκκλησία βρήκαν οι Τούρκοι όταν εισέβαλαν στην Πόλη, στολισμένη με ρόδα και τη μετέτρεψαν σε «Τέμενος των Ρόδων». Αντίγραφο της εικόνας της Αγίας Θεοδοσίας κοσμεί σήμερα τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Φανάρι και είχε στολιστεί, για την περίσταση, με ρόδα, όπως τότε στην Αλωση ολόκληρη η εκκλησία. Τον ναό του Αγίου Νικολάου, έναν από τους λίγους που έχουν απομείνει, επέλεξε ο ηγέτης των απανταχού Ορθοδόξων, για να εκπέμψει το δικό του μήνυμα.
«Σήμερα που είναι μία αποφράς ημέρα για το Γένος έχουμε και δικαίωμα και χρέος και καθήκον να ενθυμούμεθα τους ομογενείς και ομοδόξους και ομοπίστους αδελφούς μας οι οποίοι έπεσαν κυριολεκτικώς υπέρ πίστεως και πατρίδος. Ποιος άλλος θα τους ενθυμηθεί και ποιος άλλος θα προσευχηθεί για την ανάπαυση των ψυχών τους; Εμείς! Οι συνεχισταί των, οι διάδοχοί των. Διότι εμείς δεν είμαστε ξενοφερμένοι εδώ. 
Είμαστε οι συνεχισταί εκείνων των προγόνων μας, δεν είμαστε μετανάστες εδώ. Είμαστε αυτόχθονες και γηγενείς, σαρξ εκ της σαρκός, γέννημα θρέμμα αυτής της Πόλεως. Και κατά τούτο έχουμε χρέος να τιμούμε και να ενθυμούμεθα την μνήμη των προγόνων μας, των πατέρων μας», τόνισε.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.8 Ιουνίου 2015 στις 9:54 π.μ.

    Η 29η Μαΐου, αποτελεί μια μαύρη ημέρα για το Γένος μας. Την ημέρα εκείνη ακούστηκε εντός της Βασιλίδος των Πόλεων το "εάλω η Πόλις". Αυτήν την ημέρα ο Πρώτος της Ορθοδοξίας και Ύπατος του Γένους μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε στον πλησιέστερο Ναό της Αγίας Θεοδοσίας, στον Άγιο Νικόλαο Τζιμπαλή και εκεί ετέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση όλων όσοι έπεσαν μαχόμενοι στις επάλξεις της Πόλεως. Το Πατριαρχείο μας, παραμένει εκεί στην Πόλη των πόλεων, συνεχίζοντας την πορεία του και την ιστορία του στα χώματα εκείνα πού "δικά τους [των προγόνων μας δηλαδή] και δικά μας". Ο Πατριάρχης με το τρισάγιο πού τέλεσε έδωσε την απάντηση πρός κάθε κατεύθυνση και θυμήθηκε την θυσία των προγόνων μας, την στιγμή πού εδώ εκτός από ορισμένους ρομαντικούς και πιστούς στα ιδεώδη και τις αξίες της Πίστεως και του Γένους μας, που τέλεσαν τρισάγια για την αποφράδα εκείνη ημέρα, κανείς άλλος δεν θυμήθηκε την επέτειο αυτή. Ο Θεός να ευλογεί και να προστατεύει τον Πατριάρχη, το Πατριαρχείο, την Πόλη και όλη την Ρωμηοσύνη, ώστε να συνεχίζουν την πορεία, την ιστορία και την παρουσία τους σε εκείνα τα ευλογημένα και ελληνικά - ρωμαίϊκα χώματα, πού τα πότισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους οι πρόγονοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails