________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/08/2015

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ - ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑ


Αυτό το ξαφνικό ταξίδι, ξεκίνησε από ένα ..όνειρο. "Γιατί δεν πήγες ακόμη στη Σηλυβρία;" με ρώτησε αυστηρά η γιαγιά, στον ύπνο μου. Της το είχα υποσχεθεί, πριν πολλά χρόνια. Ηθελε να δω τον τόπο της, τον πολιτισμό του, να ξέρω πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε, από πού ξεριζώθηκε. Τα παραμύθια που μου έλεγε, διαδραματίζονταν στη Σηλυβρία της. Χιονάτη, Κοντορεβυθούλης, Κοκκινοσκουφίτσα, όλοι ήταν από εκεί. 
Και κοίτα τώρα, σύμπτωση... 
Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, γνωρίζω έναν σπάνιο άνθρωπο. Τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο. 
Καιρό τώρα, αγωνίζεται να καταστήσει την πόλη, σύμβολο πολυπολιτισμικής ενότητας λαών και εθνών. Σ έναν χρόνο, κατάφερε να λειτουργήσει τρεις φορές. Ο χαρισματικός Επίσκοπος, ψάχνει με ζήλο, στη Θράκη, ξεριζωμένους Σηλυβριανούς, και τους καλεί στην γενέτειρα των προγόνων τους. Μαχητής, που προσπαθεί ολομόναχος, αλλά με τεράστια πίστη, πείσμα, στρατηγική, να πετύχει το ακατόρθωτο. Και το πετυχαίνει. Πάνω από 1000 επέστρεψαν κι ακούστηκαν ξανά ελληνικά στην πόλη. 
Τόσες μέρες μαζί του, νιώθω πως με τον Μάξιμο, δε βυθίζεσαι σε κανενός είδους θρησκευτική λήθη, με τους αλλόθρησκους, πάντα εχθρούς και τους ομόθρησκους, αδιαμφισβήτητα, δίκαιους. Η μέθοδος της "συσκότισης", δεν είναι το φόρτε του. 
Ο βαθειά καλλιεργημένος και πολυταξιδεμένος Μάξιμος, μοιάζει να πιστεύει, για τη μεταλαμπάδευση του πολιτισμού, ό,τι ο Σωκράτης για τη γνώση. Κάθετι που ανακάλυψαν κι έμαθαν οι πρόγονοί μας, αποτυπώθηκε στο dna μας, έγινε αποσκευή ανάμνησης για τους επόμενους. Υπάρχουν τόποι κι άνθρωποι, που σε προκαλούν για ανάκληση. 
Την μνήμη, που είναι το στέρεο υπόβαθρο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, εκείνος παλεύει να κρατήσει ζωντανή. Χρωστάω στον Μητροπολίτη Μάξιμο, το πιο συγκινητικό ταξίδι της ζωής μου.
Real news 7.6.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails