________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/04/2015

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ (ΦΩΤΟ)


Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο ειδήσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου: 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, τῇ συνοδείᾳ τοῦ Ἱερολ. Διακόνου τῆς Σειρᾶς κ. Γρηγορίου, τό ἑσπέρας τῆς Τρίτης, 2ας Ἰουνίου, μετέβη εἰς τό ἐν Νεοχωρίῳ Αὐστριακόν Πολιτιστικόν Κέντρον καί παρηκολούθησε τήν ὑπό τῆς Κοινότητος Νεοχωρίου διοργανωθεῖσαν συζήτησιν στρογγυλῆς τραπέζης μέ θέμα "Ἀλέξανδρος Καραθεοδωρῆ, ἕνας Ὀθωμανός κρατικός λειτουργός".
Τον Παναγιώτατο υποδέχτηκε η Γεν. Πρόξενος της Αυστρίας κ. Christine Wendl, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νεοχωρίου κ. Λάκης Βίγκας, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλακας της Μ.τ.Χ.Ε. και ο Ιερατικός Προϊστάμενος Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Βιβλιοφύλακας των Πατριαρχείων.
Το καλωσόρισμα της Γενικής Προξένου ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγητών από τον Πρόεδρο της Κοινότητας. Πτυχές του βίου και της προσωπικότητας του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή ανέπτυξε ο Διπλωμάτης και Ιστορικός κ. Sinan Kuneralp, με ειδίκευση στην Οθωμανική Ιστορία.
Στην σχέση του Αλ. Καραθεοδωρή με την Συνθήκη του Βερολίνου και την εκεί παρουσία του αναφέρθηκε η Ιστορικός και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Richmond του Λονδίνου κ. Gül Tokay, με ειδίκευση στην Νεότερη Βαλκανική Ιστορία.


Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων οι οποίες έγιναν στην τουρκική γλώσσα με παράλληλη μετάφραση στην αγγλική, ο Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον Καθηγητή κ. Ekmeleddin İhsanoğlu, πρ. Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και Υπ. Βουλευτή του Κόμματος Εθνικής Κινήσεως στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ο οποίος ως κάτοικος Νεοχωρίου φάνηκε ιδιαίτερα ενημερωμένος για την οικογένεια Καραθεοδωρή και την συμβολή της στην διπλωματία, την ιατρική και τις φυσικές επιστήμες.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος και Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Sariyer κ. Şükrü Genç, ο Εκπρόσωπος του Γεν. Προξένου της Ελλάδας στην Πόλη κ. Γεώργιος Αγγελετόπουλος, από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία κ. Sema Kılıçer, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, μέλη της Κοινότητας Νεοχωρίου και της ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας.
Κατακλείοντας την εκδήλωση ο Παναγιώτατος δέχτηκε από την κ. Κατερίνα Μιχαηλίδου την δωρεά δύο ενυπόγραφων από τον Αλέξανδρο Καραθεοδωρή εγγράφων, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν κτήμα του υιού της Θεοφάνη Αγγελόπουλου και τα οποία προσέφερε στην Κοινότητα Νεοχωρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τάφος του Α. Καραθεοδωρή και πολλών μελών της οικογένειάς του βρίσκονται στο κοιμητήριο του περιβόλου του Ι. Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στο Νιχώρι. Τους τάφους των προγόνων τους επισκέφθηκαν και τα δισέγγονα του Αλεξάνδρου Καραθεοδωρή, με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε η Κοινότητα Νεοχωρίου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πλαισιωμένος από τα δισέγγονα του Αλεξάνδρου
Καραθεοδωρή και τον Αρχιμ. Αγαθάγγελο Σίσκο, ιερατικώς προϊστάμενο της
Κοινότητος Νεοχωρίου και Βιβλιοφύλακα των Πατριαρχείων 

Οι τάφοι της οικογενείας Καραθεοδωρή στο Νιχώρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails