________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/17/2015

ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΦΩΤΟ)


"Ο τιμών Επίσκοπον υπό Θεού τετίμηται", λέει ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος. Τη ρήση αυτή σίγουρα δεν την γνωρίζουν όσοι επισκέφθηκαν το Μητροπολιτικό Κέντρο της Βόννης, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, ανήμερα της εορτής του Αγίου Αυγουστίνου, για να γιορτάσουν τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη τους, του Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνου. 
Η προσέλευση αυθόρμητη χωρίς φτιασιδώματα με μοναδικό οδηγό την αγάπη. Αγάπη προς τον Μητροπολίτη, αγάπη προς την Εκκλησία την εδώ. Την Εκκλησία εκείνη που την έχουν συνηθίσει να αγωνίζεται, να θυσιάζεται, να αγαπιέται με μπροστάρη το Μητροπολίτη Αυγουστίνο, ο οποίος, όπως τόνισε ο παλαιότερος συνεργάτης του στο Μητροπολιτικό Κέντρο, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σωκράτης Νταλλής, συμπληρώνει φέτος 35 ολόκληρα χρόνια στο πηδάλιο της Μητροπόλεως.


Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με τη Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο εορτάζων Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος με τη συμμετοχή των Επισκόπων Λεύκης κ. Ευμενίου, Αριανζού κ. Βαρθολομαίου, του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αμβροσίου και άλλων κληρικών της Μητροπόλεως αλλά και επισκεπτών εξ Ελλάδος. 
Μυσταγωγία τέλεια η Θεία Λειτουργία. Τάξις ιερά, μεγαλόπρεπη. Σ' αυτό συνετέλεσαν και ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Δρ. Θανάσης Δεσπότης, ο οποίος είναι και Υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, μαζί με τον Πρωτοψάλτη της ενορίας Προφήτη Ηλία της Φρανκφούρτης Μιχάλη Καλαϊτζή και τα υπόλοιπα μέλη της χορωδίας που με την έξοχη απόδοση των ύμνων δεν άφηναν περιθώρια στο νου να ξεστρατίσει. 
Στο τέλος μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος με λόγια θερμά για τη σημασία του επισκοπικού αξιώματος και τη θέση του Επισκόπου στην Εκκλησία κάνοντας και σχετική αναφορά στην παρουσία του Μητροπολίτη Αυγουστίνου, στη Μητρόπολη Γερμανίας.


Η λειτουργική σύναξη σφραγίστηκε από τον Μητροπολιτικό λόγο, με ευλαβική αναφορά στον εορταζόμενο Άγιο Αυγουστίνο και καρδιακά πατρικά λόγια προς όλους, με έντονη την έκφραση της αγάπης και της ανησυχίας για τα τεκταινόμενα τελευταίως εν "παντί τόπω" και ιδιαιτέρως για τα γεγονότα που μας αφορούν και ως Έλληνες αλλά και ως Ορθόδοξους. 
Η απόλυση της Θείας Λειτουργίας σήμανε την έναρξη άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, πιο γήινων και εν πολλοίς ψυχαγωγικών μη απόντων βεβαίως και των γαστριμαργικών. 
Σε όλη την αυλή απλωμένα τραπέζια και πάγκοι φιλοξενούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας τους συνεορτάζοντας επισκέπτες. Μικροί μεγάλοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά πηγαινοερχόντουσαν δημιουργώντας περιβάλλον χαρμόσυνο, εορταστικό. Ανάμεσα τους άνθρωποι απλοί, τίμιοι εργάτες αλλά και αξιωματούχοι από όλους τους χώρους. Παρών και ο Πρόξενός μας στο Ντίσελντορφ κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας.


Το μεσημέρι η αίθουσα του Μητροπολιτικού Κέντρου γέμισε˙ τα μεν καθίσματα από κόσμο (πολύς λόγω ελλείψεως χώρου παρέμεινε στην αυλή), τα δε τραπέζια γέμισαν με εδέσματα τα οποία με ιδιαίτερη φροντίδα και μαεστρία είχε ετοιμάσει ο πατήρ Παλλάδιος από το Άγιον Όρος, με τη βοήθεια κυριών της Ενορίας.
Το απόγευμα κορυφώθηκαν οι εορτασμοί με "Πρόγραμμα εορτής προς τιμήν του Αγίου Αυγουστίνου με θέμα την αγάπη". Η αλήθεια ότι το πρόγραμμα αυτό χαρακτηριζόταν από μια ιδιότυπη δεσποτοκρατία. Και δεν αναφερόμαστε στην παρουσία των Αρχιερέων, αλλά στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκε από την Βυζαντινή χορωδία υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Δρ. Θανάση Δεσπότη και η κεντρική ομιλία με θέμα "Η Καινή εντολή της αγάπης: από την Καινή Διαθήκη στον Ι. Αυγουστίνο" έγινε από τον αυτάδελφό του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρη Δεσπότη.


Ο Διευθυντής Γραμματείας της Μητροπόλεως και ιερατικώς προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Σωκράτης Νταλλής με ιδιαίτερη ικανοποίηση και φανερά συγκινημένος έκανε την παρουσίαση του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα ποικίλο και αντάξιο της εορτής των ονομαστηρίων του Μητροπολίτη μας.
Εκτός από τους Βυζαντινούς ύμνους και την ομιλία που προαναφέρθηκαν, εκπληκτικοί ήταν και η παρουσία των παιδιών του Κατηχητικού. Με τη φροντίδα της κατηχήτριάς τους κ. Χαρίκλειας Καζίλα παρουσίασαν ποιήματα, θεατρικό, τραγούδια καταδεικνύοντας έτσι ότι η παρουσία μας ως Ορθοδόξων Ελλήνων δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον.


Από ένα τέτοιο εορταστικό πρόγραμμα δεν θα μπορούσε βεβαίως να λείψει και η παράδοση. Παραδοσιακά τραγούδια ακούστηκαν από τη γυναικεία χορωδία και την ορχήστρα με τη συμμετοχή του σολίστ Γιώργου Κανάρη και της σοπράνο Αλεξάνδρας Βούλγαρη-Κανάρη, αμφοτέρων μελών της Όπερας της Βόννης. Ο εορτάζων Μητροπολίτης όλη την ημέρα φρόντιζε ο ίδιος τους επισκέπτες πηγαίνοντας από παρέα σε παρέα να κεράσει να ανταλλάξει ένα λόγο να συναναστραφεί να γελάσει μαζί τους, να τους ευλογήσει πατρικά.
Η ώρα είχε περάσει, όμως ο κόσμος έμενε εκεί χωρίς να ελαττώνεται. Αν δεν υπήρχαν τα διάφορα "πρέπει" σίγουρα θα μας εύρισκε εκεί και το ξημέρωμα. Όμως έπρεπε κάποια στιγμή να σημάνει τέλος. Και σήμανε αργά μέσα στη νύχτα. Δεν γράφτηκε όμως "τέλος" και φύγαμε, αλλά τέλος για φέτος. Ο Θεός να έχει καλά και το Μητροπολίτη μας και όλους μας για να γιορτάσουμε και του χρόνου!
Σεβασμιότατε, πολλά τα έτη Σας!
Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails