________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/19/2019

«Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία» στα Κατεχόμενα της Κύπρου!


Του Αριστείδη Βικέτου 
«Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου», όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργεί στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στην Κερύνεια. Οι Λειτουργίες τελούνται στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (Πάνω Κερύνεια) και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη (Arapkoy). 
H «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβάνοφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο (Agafangel Pashkovsky, επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό. Επίσης, υπάρχει διάκονος και υποδιάκονος. Ο π. Αλεξέι Ιβάνοφ γεννήθηκε το 1973 στη Μόσχα. Έγγαμος, έχει 3 κόρες. Ζει στα κατεχόμενα εδώ και μερικά χρόνια, πριν χειροτονηθεί. Σπούδασε οικονομικά και μετά αποφοίτησε από τα Ανώτατα Θεολογικά Μαθήματα της Ορθοδόξου Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας και το Ανθρωπιστικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Sholokhov. Έχει ειδικευτεί στις μεθόδους διδασκαλίας της ορθόδοξης θεολογίας. 


Η «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» έχει ιστοσελίδα (https://pravkipr.ru), στην οποία αναφέρεται ότι: «Είναι πολύ ευχάριστο, που μια λειτουργούσα Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εμφανίστηκε στη Βόρεια Κύπρο. Οι Ορθόδοξοι, που ήδη ζουν στη Βόρεια Κύπρο ή σχεδιάζουν να μετακομίσουν εδώ για μόνιμη κατοικία, έχουν μια υπέροχη ευκαιρία να ζήσουν μια πλήρη πνευματική χριστιανική ζωή, επισκεπτόμενοι την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Κερύνεια: να εξομολογηθούν, να λάβουν κοινωνία. Τα μυστήρια του Χριστού, να βαφτιστούν, να παντρεύονται».

Σημειώνεται ότι «διαμορφώθηκε με βάση τη ρωσσόφωνη ορθόδοξη κοινότητα της Βόρειας Κύπρου, η οποία αναζητούσε ευκαιρίες για την οργάνωση μιας πλήρους πνευματικής και λειτουργικής ζωής στη Βόρεια Κύπρο». 
Το εκπληκτικό είναι ότι η ιστοσελίδα κάνει και προπαγάνδα υπέρ της «ΤΔΒΚ», γράφοντας: «Λίγοι γνωρίζουν ότι η Κυπριακή Ορθόδοξη Εκκλησία και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρούν απαραίτητο να υποστηρίξουν τις πολλές χιλιάδες Ρωσόφωνων Ορθοδόξων πληθυσμών, που ζουν στη Βόρεια Κύπρο και συχνά δίνουν την εντύπωση ότι οι Χριστιανοί γενικά και οι Ορθόδοξοι, ιδίως, υποβάλλονται σε δίωξη και καταπίεση στη Βόρεια Κύπρο. Ευχαριστώ το Θεό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, αφού σχεδόν όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργούν επίσημα στη Βόρεια Κύπρο: Η Αγγλικανική Εκκλησία, η Καθολική Εκκλησία, διάφορα προτεσταντικά δόγματα και τώρα η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έξω από τη Ρωσία». 
Η ιστοσελίδα δίνει πληροφορίες για Ορθόδοξες εκκλησίες της Κύπρου: «Κερύνεια (Girne)» και προσθέτει ότι η Παναγία στο χωριό Κλεπίνη εξυπηρετεί και ορθόδοξους, που ζουν στις περιοχές Αμμοχώστου και Τρικώμου. Η εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη αποκαταστάθηκε από Ρώσους εργολάβους. 


Σε μεγάλες γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα, Ανάληψη, Πεντηκοστή) οι Λειτουργίες τελούνται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Κερύνειας. (Πάνω Κερύνεια). Για τον Άγιο Γεώργιο στην ιστοσελίδα αναφέρεται ότι για μεγάλο διάστημα ήταν υπό την φύλαξη ηλικιωμένου ζεύγους Κυπρίων, η γυναίκα, που απεβίωσε πριν μερικά χρόνια, ήταν Ελληνοκύπρια και Χριστιανή (σ.σ: πρόκειται για την Αγγελική Καρεφυλλίδη-Γιασάρ, που απεβίωσε το 2013 στα 85 της χρόνια), και ο σύζυγος είναι Τουρκοκύπριος και Μουσουλμάνος. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον π. Αλεξέι και τον Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. 


Έγκυρη εκκλησιαστική πηγή επεσήμανε στον «Φ» ότι η ίδρυση της «Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου Κύπρου», σημαίνει: 
-Κατάλυση του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας Κύπρου 
-Εισπήδηση σε δικαιοδοσία άλλης Εκκλησίας 
-Αναγνώριση των κατοχικών αρχών 
-Αρπαγή εκκλησιών και περιουσίας της τοπικής Εκκλησίας 
-Δεν γίνεται αναφορά στην κανονική Εκκλησία Κύπρου. 
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να απασχολήσει τον Μητροπολίτη Κυρηνείας και την Σύνοδο, σημείωσε η ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε ότι: «είναι φανερός δάκτυλος της Μόσχας στην υπόθεση».

3 σχόλια:

 1. Κύριε Ανδριοπουλε,
  η ''Εκκλησία'' αυτή δεν αποτελεί μέρος της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, ούτε κανενός άλλου τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας. Είναι σχισματική και μάλιστα έχει Εκκλησιαστική κοινωνία με την υπό τον 'Αρχιεπίσκοπο Αθηνών'' Καλλίνικο παράταξη των ΓΟΧ. Ο επικεφαλής της Αγαθάγγελος υπήρξε μέλος της συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, αλλά αποσχίστηκε από αυτή όταν η σύνοδος επανενωθηκε με τη Μόσχα το 2007.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απο οτι γνωριζω η υπο τον Μητροπολιτη Αγαθαγγελο "Εκκλησια "ανήκει στην υπερσυντηριτικη πτέρυγα της ROCOR (Υπεροριου Ρωσικης Εκκλησιας)η οποία αποκόπηκε από αυτήν οταν επαενωθηκε με το Πατριαρχειο Μοσχας

  Επομενως η Ρωσικη δεν ευθύνεται για τις πραξεις της.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μιλάμε για το κατεχόμενο από τους Τούρκους κομμάτι της Κύπρου, όπου χωρίς την άδεια Ερντογάν δεν μπορεί να κινηθεί φύλλο, όπου η Εκκλησία της Κύπρου με το ζόρι εξασφαλίζει άδεια για κάποιες λειτουργίες μέσα στο χρόνο και ξαφνικά μια ομάδα Ρώσων -σχισματικών έστω, έχουν την άδεια να έχουν ενορίες και να λειτουργούν άνετοι και θέλετε να πιστέψουμε πως αυτοί δρουν ανεξάρτητα από το ρωσικό παράγοντα. Είναι φαίνεται μεγάλη η επιρροή του Καλλινίκου των ΓΟΧ στην Τουρκία, τον φοβάται ο Ερντογάν και του έδωσε ενορίες εκεί... Ας συνέλθουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails