________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/06/2013

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στην πόλη Νις της Σερβίας, στη γενέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 1700 χρόνων από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων (313 μ. Χ.), τελέστηκε σήμερα το πρωί συλλείτουργο Προκαθημένων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, Μόσχας κ. Κυρίλλου, Σερβίας κ. Ειρηναίου και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, Αθηνών κ. Ιερωνύμου, Τιράνων κ. Αναστασίου και του Μητροπολίτου Βαρσοβίας κ. Σάββα, όπως και των εκπροσώπων των υπόλοιπων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από την παραίτηση του συμμετείχε σε συλλείτουργο Προκαθημένων, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος.
Tο πανηγυρικό Συλλείτουργο τελέστηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Νις. 
Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Πρωθυπουργός κ. Ίβιτσα Ντάσιτς και πλήθος άλλων επισήμων αλλά και μέγα πλήθος πιστών, το οποίο η Σερβική Αστυνομία υπολογίζει σε 15.000.
Σημαντική από κάθε άποψη ήταν και η παρουσία εκπροσώπων των άλλων χριστιανικών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων, από τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική εκκλησία, και εκπρόσωποι του Ισλάμ. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και τον λόγο του μετέφρασε στα σερβικά ο ελληνομαθής Μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος (Μπούλοβιτς). Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του παρομοίασε τη δίωξη των χριστιανών πριν από την ανακήρυξη του Διατάγματος των Μεδιολάνων, με αυτή που συνεχίζεται σήμερα,
όπως είπε, στη Συρία (αναφέρθηκε και στους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες), τη Νιγηρία, τη Ρωσία, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αίγυπτο και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

"Το Διάταγμα των Μεδιολάνων είναι η πηγή από την οποία προέκυψε και διακηρύχθηκε η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο κ. Βαρθολομαίος. Μίλησε κατά του θρησκευτικού φανατισμού και τόνισε πως υπάρχουν ειρηνικοί τρόποι επίλυσης των διαπροσωπικών διαφορών και ότι "όσοι λένε το αντίθετο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική βούληση του Θεού", είπε ο Πατριάρχης . 
Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος απένειμε, στη συνέχεια, σε ανάμνηση των εορταστικών εκδηλώσεων στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το παράσημο του Αγίου αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, την ύψιστη τιμητική διάκριση της Σερβικής Εκκλησίας, όπως και σε όλους τους Ορθόδοξους Προκαθημένους και τους εκπροσώπους των Ορθόδοξων Εκκλησιών. 
Οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι και οι συνοδείες τους απόψε θα βρίσκονται στην πόλη Ποντγκόριτσα, της Ι. Μητροπόλεως Μαυροβουνίου, όπου αύριο το πρωί θα τελεσθούν τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπούς Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου. 
Ακολουθεί βίντεο με στιγμιότυπα από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και των άλλων Προκαθημένων στη Νις, το βράδυ του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου. 
Η υποδοχή τους έγινε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου οι Προκαθήμενοι προσκύνησαν την Τιμία Χείρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails