________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/25/2013

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (25 Οκτωβρίου 2013)


Επιμέλεια: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνεχίζοντας για τέταρτη μέρα την επίσημη επίσκεψή Του στην συμπρωτεύουσα, επισκέφθηκε σήμερα το Ελληνικό Κολλέγιο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη, επισκέφθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον Ι. Ναό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ 
Με τη δέουσα επισημότητα ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, υποδέχτηκε σήμερα (Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013) στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Υπουργός, μαζί με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, τους Διευθυντές των υπηρεσιών και το προσωπικό του ΥΜΑΘ, καλωσόρισε τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στο Διοικητήριο και τον συνόδευσε μέχρι τον τρίτο όροφο του Υπουργείου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, κ. Βασίλειο Νικόλτσιο, στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων με τίτλο: «Το '40 έτσι πολεμήσαμε» που φιλοξενείται στο δεύτερο όροφο του ΥΜΑΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013. Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατευθύνθηκε στο γραφείο του Υπουργού, όπου τον περίμεναν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Δήμαρχοι της περιφέρειας Θεσσαλονίκης καθώς και πρόεδροι των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Μακεδονίας. 


Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης, ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Γιώργος Γλώσσης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Γιάννης Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνας κ. Γιάννης Μπίκος, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτρης Σαραμάντος, ο Πρόεδρος του ΦΟ.Δ.Σ.Α. Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Γεράνης, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τάσος Κονακλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς. 
Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Υπουργός εξήρε το πολυδιάστατο κοινωνικό και πνευματικό έργο του και του μετέφερε την αγάπη και το σεβασμό όλου του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης προς το πρόσωπό του. «Παναγιώτατε, είναι ύψιστη τιμή για εμάς να βρίσκεται ανάμεσά μας η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας. Για όλους εμάς είστε ο φωτεινός φάρος του πνεύματος ανά την οικουμένη. Ο σθεναρός τρόπος με τον οποίο αγωνίζεστε για να βλαστήσει ο καρπός της Εκκλησίας, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί πνευματικά στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε προκειμένου να κάνουμε τους Έλληνες περήφανους για την πατρίδα τους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, τονίζοντας πως στα 22 χρόνια της Πατριαρχικής του διακονίας ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας «διδάσκει με το παράδειγμά του στους πιστούς την ταπεινότητα, την αγάπη, την υπομονή και τη θυσία». 
«Ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης παρακαλώ να συνεχίσετε να μνημονεύετε την Ελλάδα στις πατριαρχικές Σας προσευχές. Σας θέλουμε δίπλα μας. Θέλουμε να μας εμφυσήσετε την πίστη ότι μπορούμε να πατήσουμε και πάλι γερά στα πόδια μας ως Έθνος» σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Καράογλου, ο οποίος στη συνέχεια χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη μια εικόνα της Αγίας Ακυλίνας της Ζαγκλιβερινής και ένα χρυσό αριστείο ανδρείας του 1940 (που απονέμονταν για τις ηρωικές πράξεις στο πεδίο των μαχών), σε ανάμνηση της επίσκεψης του στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων που φιλοξενείται στο ΥΜΑΘ με τίτλο: «Το ΄40 έτσι πολεμήσαμε». 


Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τις θερμότατες ευχαριστίες του στο λαό της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος για τις εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού προς το πρόσωπό του, καθώς και στον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, τον οποίο αποκάλεσε «πολύτιμο και παλαιό φίλο», για τη θερμή υποδοχή . Όπως είπε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας: «Παίρνουμε κουράγιο από τους ευσεβείς Ορθοδόξους της Βορείου Ελλάδος για να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα που διεξάγει το Οικουμενικό Πατριαρχείο αιώνες τώρα, στην ίδια πάντοτε έδρα του, με τη χάρη του Θεού για να διακονήσει όλη την ανθρωπότητα. Η ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπήρξε πολυκύμαντος, δεν ήταν καθόλου εύκολη δια μέσου των αιώνων, αλλά με τη χάρη του Θεού υπάρχει σήμερα και αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ορθοδόξους και ευρύτερα για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους. Η επικοινωνία Κωνσταντινουπόλεως και Θεσσαλονίκης δια μέσου των αιώνων είναι δεδομένη, είναι γνωστή, είναι αμφίδρομος, είναι καρποφόρος και εύχομαι έτσι να συνεχίζεται και στο μέλλον. Η Θεσσαλονίκη είναι η συμπρωτεύουσα της Ελλάδος, είναι το κέντρο των Βαλκανίων, εμπορικό κέντρο, πολιτισμικό κέντρο, κέντρο Ορθοδόξου μαρτυρίας και είναι ευτύχημα για τη Θεσσαλονίκη που διαποιμαίνεται σήμερα από έναν εκλεκτό ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου τον ιερότατο και φίλτατο αδελφόν Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, ο οποίος μας αγκάλιασε όλες αυτές τις ημέρες με πολύ αγάπη και αδελφική τιμή και τον ευχαριστούμε τον ίδιο και τον κύριο Υπουργό. Στέλνω την ευλογία της Μητέρας Εκκλησίας σε όλους τους Βορειοελλαδίτες και σε ολόκληρο τον ευσεβή ελληνικό λαό». 


Αμέσως μετά, σε ανάμνηση της επίσκεψής τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, φύτεψαν στον αύλειο χώρο του ΥΜΑΘ δυο κυπαρίσσια. 
Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Επισκέψεις στις εγκαταστάσεις δυο εκπαιδευτηρίων της Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό Κολλέγιο και τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ακούγοντας πατρικές παραινέσεις.  
Τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη κλείνουν φέτος 35 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό κι έτσι τον εορτασμό της πολύχρονης λειτουργίας τους τίμησε με την παρουσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.  


ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Γεύμα το μεσημέρι παρέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και στο οποίο παρακάθισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. 


Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ Ι.ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
«Τα νέφη της σημερινής αρνητικής συγκυρίας θα παρέλθουν» αρκεί ο λαός να έχει πίστη στο Θεό και υπομονή υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό στη μνήμη του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου, παρουσία ιεραρχών, μελών της κυβέρνησης, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. 
Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο κήρυγμα του, στην ιστορία της μονομαχίας του «αδυνάμου» στρατιώτη Νέστορα στα τέλη του 3ου αι. και της νίκης του, με την ευλογία του - φυλακισμένου εκείνη την εποχή για την πίστη του - αξιωματικού και μετέπειτα αγίου, Δημητρίου, επί του ειδωλολάτρη γίγαντα Λυαίου, που έκανε το Νέστορα μετά τη νίκη του να αναφωνήσει μέσα στο στάδιο, ότι ο Θεός του Δημητρίου, τον βοήθησε.
Ο κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε ότι ο άγιος Δημήτριος «ως Θεσσαλονικεύς υπήρξε συμπολίτης σας», αλλά «ως άγιος είναι Οικουμενικός» και μέσω της ιστορικής αφήγησης έστειλε μήνυμα προς τους ισχυρούς «κάθε εποχής». «Ο άγιος (Δημήτριος) υπερβαίνει τον τόπο του μαρτυρίου του και επεκτείνεται εις την Οικουμένη … καθαιρών την έπαρση των διαφόρων Λυαίων, πασών των εποχών, των Λυαίων των νομιζόντων, ότι δια της ισχύος της υλικής, ήτις δοθείσης αυτοίς παρά Θεού εξουσίας και κρατήσεως, θα καταβάλουν το φρόνημα και την πίστιν και την αλήθειαν των ορθοδόξων» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Λησμονούν όμως οι διάφοροι Λυαίοι, όλων των εποχών, ότι αρκεί μόνον η χάρις και η ευλογία, η προσευχή ενός αγίου, δια να προκαλέσει και προσελκύσει το έλεος του Θεού και δια μιας απλής λακωνικής προσευχής, ως της προσευχής του αδυνάμου Νέστορος : «ο Θεός, Δημητρίου, βοήθει μοι» δια να επέλθει η νίκη». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να είναι υπερήφανοι για την πόλη τους και την "ορθόδοξον και την ελληνικήν ιδιότητα" τους, να μη δειλιάζουν και να μην αφήνουν τις δύσκολες περιστάσεις να τους καταβάλουν. «Εκφράζουμε εν εκκλησία τη βεβαιότητα μας ότι τα νέφη της σημερινής αρνητικής συγκυρίας θα παρέλθουν. Ότι ο Άγιος Δημήτριος, ο προσελκύων τας καρδίας της χώρας απάσης, ταχέως, δια της πρεσβείας και χάριτος του θα συμβάλει με την πίστιν και δυναμικότητα και καρτερικότητα του λαού, εις τη διάλυση των νεφών της απαισιοδοξίας και της αδυναμίας και δια της δόξης του της κραταιάς, θα δώσει λύσεις, αρκεί εν πίστη να επικαλεσθώμεν τον Κύριον, δια της απλής προσευχής του περιφρονημένου, υπό των ισχυρών και τότε, Νέστορος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails