________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/21/2013

Η ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Συνεχίστηκε σήμερα για τρίτη ημέρα η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως του Νομού Θεσσαλονίκης. 
Το σημερινό πρόγραμμα του Πατριάρχου περιλάμβανε: Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήµονος Αµπελοκήπων, Εγκαίνια Κοινωνικού Ιατρείου “Υγεία”, επίσκεψη στον Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Μενεµένης (∆ενδροπόταµος), Εγκαίνια 5ου ∆ηµοτικού Σχολείου Αγίου Νεκταρίου Μενεµένης, Επίσκεψη στο Νοσοκοµείο “Παπαγεωργίου” το απόγευμα εκδήλωση για τα “40 χρόνια Ιστορίας” της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στη Μονή Λαζαριστών. 
Σήμερα το πρωί, λοιπόν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την επίσκεψή του στον Ι. Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στους Αμπελόκηπους, εγκαινίασε το κοινωνικό ιατρείο και ξεναγήθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο, την τράπεζα αγάπης και το κατάστημα δωρεάς ενδυμάτων «ο Χιτών», της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στην οδό Λαγκαδά, επαινώντας το κοινωνικό της έργο. 

Εγκαίνια Σχολείου στο συνοικισμό των Ρομά - Επίτιμος Δημότης
Ακολούθως ο Πατριάρχης επισκέφθηκε την ενορία του Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου και συνάντησε ο ίδιος προσωπικά τους Ρομά που εγκαταβιώνουν στην περιοχή και είδε από κοντά το έργο που επιτελείται στην εν λόγω ενορία. Ο Πατριάρχης έγινε δεκτός από εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έριχναν φύλλα δάφνης στο δρόμο του. Μαθητές της περιοχής σχημάτισαν έναν τεράστιο διάδρομο μέχρι τον Ιερό Ναό, ώστε να περάσει από μέσα ο Πατριάρχης. 

Αμέσως μετά εγκαινίασε το 5ο δημοτικό διαπολιτισμικό σχολείο Μενεμένης Θεσσαλονίκης, στο συνοικισμό των Ρομά στο Δενδροπόταμο, όπου οι μαθητές τον υποδέχθηκαν με επευφημίες και κυματίζοντας ελληνικές σημαίες. Ο Πατριάρχης απευθύνθηκε στους δασκάλους, στους μαθητές και στους γονείς τους, παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, κ.α. εκπροσώπων φορέων.

«Τη χρησιμότητα της παιδείας εν τη εκκλησία και δια της εκκλησίας όλοι τη γνωρίζουμε και την αναγνωρίζει η κοινωνία. Δια τούτο, εις καιρούς κρισίμους κατά τους οποίους η γενική χαλάρωσις, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το έγκλημα, οι αιρέσεις και τα λοιπά βλαβερά μέσα αποδυναμώνουν, ή διαφθείρουν τας παιδικάς, εφηβικάς και νεανικάς υπάρξεις, η προσπάθεια της εκκλησίας, εν συνδυασμώ προς εκείνη της ελληνικής πολιτείας πρέπει και οφείλει να λειτουργήσει αποτελεσματικώς και με ταχύτητα. Η πρόληψις είναι ασυγκρίτως καλυτέρα της θεραπείας», τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: 
«Η ικανοποίησις του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα είναι μεγάλη, όταν όλοι συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή και ξεκινήσει μια προσπάθεια, προσαρμοσμένη εις τα δεδομένα της συγχρόνου εποχής, με στόχο τη πνευματική αναγέννηση ολοκλήρου του λαού». Αναφερόμενος στη φράση του Αγίου Νεκταρίου, ότι «η ελπίς της εκκλησίας και του έθνους είναι οι νέοι», πρόσθεσε ότι «οι νέοι όμως έχουν αισθανθεί, ότι η εκκλησία είναι η ελπίς» και ευχήθηκε το σχολείο που εγκαινιάζεται να καταστεί «εργαστήριο αρετής» και τότε, όπως είπε, «η αντίδοσις θα είναι μεγάλη για όλους». «Πρέπει όλοι να βρισκόμαστε σε συναγερμό για τη μεγάλη μάχη της μορφώσεως», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος. 


Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κ. Γκιουλέκας, μετέφερε στον κ. Βαρθολομαίο «τους θερμότατους χαιρετισμούς και τα σέβη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου», τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση απόλυτη προτεραιότητα είναι η παιδεία». Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην παιδεία του Γένους, που -όπως είπε - συνεχίζει ο κ. Βαρθολομαίος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων, τον «δύσκολο αγώνα» του και το «διαρκές ενδιαφέρον» του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Είναι έτοιμη να λειτουργήσει αύριο, λέτε πάντοτε. Και λέγω τούτο, γιατί αγαπάτε την παιδεία, χαίρεστε τα παιδιά, το σχολείο», πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο υφυπουργός. 
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ζήτησε από τους μαθητές να υποσχεθούν πως θα πηγαίνουν στο σχολείο και θα το κρατούν καθαρό, ενώπιον του Πατριάρχη, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι θα έρθει ξαφνικά από την Κωνσταντινούπολη για να δει ο ίδιος αν κρατούν την υπόσχεσή τους. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης, και την ανακοίνωση έκανε ο Δήμαρχος κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Σχολείου Ο Δήμαρχος παρέδωσε στον Πατριάρχη τον πάπυρο στον οποίο τυπώθηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και το χρυσό κλειδί της πόλης. Τέλος ο Δήμαρχος προσέφερε και ένα προσωπικό δώρο. Μία χρυσοκέντητη εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής. 


Στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου 
Νοσηλευτικό προσωπικό, γιατροί, ασθενείς και επισκέπτες του νοσοκομείου Παπαγεωργίου υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου βρέθηκε για την υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη και ο υπουργός Υγείας, Άδωνης Γεωργιάδης. 
«Οι γιατροί και νοσηλευτές επιτελούν έργο ιερόν» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προτρέποντας τους εργαζόμενους της υγείας να εργαστούν «μετ’ αυταπαρνήσεως, εις το ιερόν έργον της διακονίας των πασχόντων συνανθρώπων μας». 


Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στο κοινωνικό πρόβλημα της μετανάστευσης των νέων επιστημόνων, που παραμένουν άνεργοι, ή αναγκάζονται να ξενιτευτούν «προς εξασφάλιση της επιβιώσεως των», υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει «άριστον ιατρικόν και νοσηλευτικόν προσωπικό, που δεν πρέπει να αδικηθεί» και που «αδικείται όταν οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν, επιδιώκοντες να σταδιοδρομήσουν κάπου αλλού» και πρόσθεσε: «Δια τούτον, είναι απαραίτητο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, υπό όλων μας και να αποφευχθεί αυτή η κοινωνική αιμορραγία, ώστε και οι νέοι μας να μην αδικούνται αλλά να σταδιοδρομούν εδώ, εις τον τόπο τον πατέρων μας, τον ιδικό μας τόπον, ο οποίος δεν πρέπει να στερείται την παρουσίαν των, αλλά να προωθήσει το επαινετόν έργο των». 


Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πατριάρχου πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Υποδεχτήκαμε σήμερα εδώ, στο Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος μας ευλόγησε και μας έδωσε δύναμη. 


Εκδήλωση στη Μονή Λαζαριστών 
Σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη σκηνή θεάτρου «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών του ΚΘΒΕ, όπου παρακολούθησε εκδήλωση για τα 40 χρόνια ιστορίας της μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, παρουσία του μητροπολίτη Βαρνάβα, του υπουργού Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Α. Τζιτζικώστα, κ.α.
«Υποστηρίζουμε το θέατρο και κάθε μορφή τέχνης, διότι δείχνει το πολιτισμικό επίπεδο μιας κοινωνίας» υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος, απαντώντας κατά την υποδοχή του, στις προσφωνήσεις της προέδρου της διοίκησης του ΚΘΒΕ, Μένης Λυσαρίδου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Γιάννη Βούρου. «Η εκκλησία δεν μπορεί παρά να είναι στο πλευρό των γνησίων καλλιτεχνών, διότι υπάρχουν και εκείνοι που καπηλεύονται την τέχνη και στο όνομα της κάνουν τερατουργήματα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Η κ. Λυσαρίδου και ο κ. Βούρος αναφέρθηκαν στις δραστηριότητες του ΚΘΒΕ, στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο του και στην εξωστρεφή κατεύθυνση του. «Η θεατρική τέχνη εκφράζει τις αξίες που στοχεύουν στη ψυχική και συλλογική μας ισορροπία» τόνισε η κ. Λυσαρίδου.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γ. Βούρος, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη αναμνηστικά δώρα και συγκεκριμένα συλλεκτικά προγράμματα από παραστάσεις του ΚΘΒΕ, επετειακό βίντεο με την ιστορία της Κρατικής Σκηνής, καθώς και επετειακό cd με μουσική από παραστάσεις.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Νιγδέλης, προσέφερε στον κ. Βαρθολομαίο μια συλλεκτική γκραβούρα, ως αναμνηστικό δώρο.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην έκθεση φωτογραφίας και γκραβούρας με θέμα: «η Θεσσαλονίκη Εκτός των Τειχών»  και παρακολούθησε στη συνέχεια καλλιτεχνικό πρόγραμμα με προσφυγικά παραδοσιακά τραγούδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails