________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/18/2019

Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κουόπιο και Καρελίας Αρσενίου


Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την τάξη της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας πραγματοποιήθηκε, εχθές 17 Φεβρουαρίου το πρωί, προ της Θείας Λειτουργίας, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσενίου. 
Το νέο Μητροπολίτη κ. Αρσένιο υποδέχθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Κουόπιο ο ιερός κλήρος και ο λαός της τοπικής Μητροπόλεως, παρόντος του εκπροσώπου της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου. 
Μετά την επίσημη είσοδο του νέου Ποιμενάρχου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό και την ένδυσή του από τον τοπικό κλήρο επί του σολέως ενώπιον του λαού, ο νέος Μητροπολίτης εκλήθη από τον Προκαθήμενο της Φιλλανδικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ελσιγκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέοντα, να λάβει την αρχιερατική ράβδο για τη διαποίμασνη του ποιμνίου του. Ακολούθησαν, κατά την τάξη, οι σχετικοί λόγοι. 
Πρώτος ομίλησε στα αγγλικά ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Θεοφιλέστατος στο σύντομο παραινετικό λόγο του αναφέρθηκε στην κανονική σχέση της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας με τον Οικουμενικό Θρόνο και κάλεσε τον νέο ποιμενάρχη να διατηρήσει και να επαυξήσει αυτούς τους πνευματικούς δεσμούς. Παράλληλα προέτρεψε τον νέο Μητροπολίτη να διδάξει το λαό του με τη μαρτυρία της ζωής του και του παραδείγματός του και όχι με θεωρίες και ιδέες που δεν έχουν πρακτικό και εμπειρικό αντίκτυπο στην Ορθόδοξη ζωή. Αίσθηση προκάλεσε στις τοπικές αρχές αλλά και στους Ορθόδοξους πιστούς η αναφορά του Θεοφιλεστάτου σε πρόσφατη μελέτη για τους νέους της Φιλλανδίας, η οποία αποδεικνύει ότι οι νέοι μετά την αποφοίτησή τους από τα Πανεπιστήμια, κατά ένα ποσοστό 70%, εγκαταλείπουν την πίστη τους και «χάνονται». «Αυτό θα είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις της αρχιερατείας σας» τόνισε προς το νέο Μητροπολίτη, καλώντας τον να προσεγγίσει τη νέα γενιά, «όχι τόσο διότι οι νέοι είναι το μέλλον της Εκκλησίας μας, αλλά διότι η Εκκλησία είναι το μέλλον των νέων». 


Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενότητας και οργάνωσης της τοπικής Μητροπόλεως για την πρόοδο του λαού του Θεού. Με αναφορές του στους Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας Ιωάννη το Χρυσόστομο και Ιγνάτιο το Θεοφόρο καθώς και στις ποιμαντικές επιστολές του Αποστόλου Παύλου, κάλεσε το νέο Μητροπολίτη Αρσένιο να ποιμάνει αγιοπατερικώς και κατά τα πρότυπα των Μεγάλων Ιεραρχών και των Αγίων Αποστόλων. Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος Λέον αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο σημειώνοντας ότι η ενότητα με τη Μητέρα Εκκλησία έχει διασφαλίσει το κύρος και την κανονικότητα της Εκκλησίας της Φιλλανδίας. 


Τέλος, ομίλησε ο ενθρονιζόμενος Μητροπολίτης κ. Αρσένιος. Στον επιβατήριο λόγο του ευχαρίστησε το Θεό για την δωρεά της εκλογής του και τόνισε ότι η βασική διακονία του Επισκόπου είναι να ιερουργεί και να διδάσκει. Εξήγησε μάλιστα, τον τρόπο με τον οποίο ο Επίσκοπος πρέπει να διδάσκει, λαμβάνοντας το πρότυπο από την δισχιλιοστή εμπειρία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Βασικό σημείο αναφοράς στην ομιλία του νέου Ποιμενάρχου ήταν η κανονικότητα. «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Ιεροί Κανόνες είναι πάνω από το Νόμο και ότι η Εκκλησία πορεύεται στο έργο της επί τη βάσει των Ιερών Κανόνων» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει στο πρόσωπο του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Μακαρίου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, δηλώνοντας ότι «η υποστήριξη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου έχει μεγάλη σημασία για την ταπεινή μου διακονία». Ακολούθησε η Θεία λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Λέοντος, συλλειτουργούντων και των Μητροπολιτών Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσενίου και Όουλου κ. Ηλία. 
Να σημειωθεί ότι στην τελετή Ενθρονίσεως και στη Θεία Λειτουργία που ακολούθησε, παρέστησαν ο πρ. Μητροπολίτης Όουλου κ. Παντελεήμων, ο Δήμαρχος της Πόλης και άλλοι τοπικοί και κρατικοί Παράγοντες, Επίσκοποι της Λουθηρανικής Εκκλησίας, Εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Φιλλανδίας, ο Ηγούμενος της Μονής Βαλάμου Αρχιμανδρίτης Σέργιος, άπαντες οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κουόπιο και Καρελίας, μοναχοί και μοναχές, καθηγητές Πανεπιστημίων, καθώς και άλλοι κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι έσπευσαν να τιμήσουν τον ενθρονιζόμενο ιεράρχη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails