________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/02/2019

Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία Μονάχου σε τελετή μνήμης για τα θύματα του ναζισμού


Όπως είναι γνωστό ένα από τα πολυάριθμα γερμανικά ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ευρίσκεται και στη πόλη Hersbruck, κοντά στη Νυρεμβέργη. Εκεί έζησαν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες περίπου 9 χιλιάδες κρατούμενοι, που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία υπογείων σηράγγων και στοών σε γειτονικό δάσος, για την πολεμική βιομηχανία του Χίτλερ. Υπολογίζεται ότι πάνω από 4 χιλιάδες κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών Έλληνες, Εβραίοι, Πολωνοί κ.λπ. 
Στις 30 Ιανουαρίου 2019 τελέστηκε επιμνημόσυνη εκδήλωση στην ευαγγελική εκκλησία της πόλης, με συμμετοχή των τοπικών εκκλησιών και των εκπροσώπων της Πολιτείας και του Δήμου και ακολούθησε σιωπηλή πορεία, με αναμμένα κεριά, στον τόπο που ευρίσκοντο οι παράγκες του θανάτου. 
Εφέτος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους Εβραίους-θύματα του ναζισμού, για το λόγο ότι αναζωπυρώνεται, δυστυχώς, ένα αντισημιτικό κλίμα στη Γερμανία, με την είσοδο προσφάτως τόσο στη Βαυαρική Βουλή, όσο και σε κοινοβούλια άλλων κρατιδίων, ακόμη και στην Ομοσπονδιακή Γερμανική Βουλή, νεοναζιστικών, ακροδεξιών κομμάτων, με το όνομα AfD. 
Στην επιμνημόσυνη τελετή στο πόλη Hersbruck έλαβε μέρος ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος ανέγνωσε μια μικρή προσευχή για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ακολούθως μετέβη πεζή, μαζί με τους επισήμους εκπροσώπους της πόλης και των εκκλησιών και πλήθους κόσμου, στο μνημείο των θυμάτων, που φιλοτέχνησε ο Ιταλός Vittore Bochetta, πρώην κρατούμενος του στρατοπέδου. 



Στην εκδήλωση παρέστησαν δύο ανήψια του πρώην κρατουμένου, ο Alberto και ο Marco Bochetta, που ήρθαν επι τούτο από τη Σαρδηνία, ο Νομάρχης κ. Armin Kröder, ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Jürgen Ammann, ο διευθυντής της Αστυνομίας Hans Meixner και μαθήτριες και μαθητές, που διάβασαν ονόματα των θυμάτων. Συγκινητική ήταν η αναφορά του ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην ομιλία του, ότι οι Εκκλησίες στη Γερμανία απέτυχαν στη περίοδο του ναζισμού. "Τους Εβραίους του στέρησαν το όνομα, τους υποβίβασαν σε νούμερα, τους στοίβαζαν ως ζώα για σφαγή, τους έκαψαν σε φούρνους", είπε χαρακτηριστικά. 
Σε ομιλία της στις 23 Ιανουαρίου 2019 στην Ολομέλεια της Βαυαρικής Βουλής, η πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μονάχου κ. Charlotte Knobloch, καταφέρθηκε ευθαρσώς ενάντια στο ακροδεξιό βαυαρικό κόμμα της AfD, με αποτέλεσμα οι βουλευτές αυτού του νεοναζιστικού κόμματος να εγκαταλείψουν την αίθουσα της Ολομέλειας της Βαυαρικής Βουλής, ενώ όλοι οι άλλοι βουλευτές των δημοκρατικών κομμάτων να χειροκροτούν έντονα την ομιλήτρια. 
Την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση αυτή στη Βαυαρική Βουλή ο Αρχιερατικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς. 
Η εφημερίδα της πόλης Hersbruck αναφέρθηκε με εκτενές ρεπορτἀζ και φωτογραφίες στην εκδήλωση στη πόλη αυτή. 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails