________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/09/2019

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ" ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Διεπιστημονικό Συνέδριο, με θέμα «Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα», διοργανώνεται από 13 έως 16 Φεβρουαρίου 2019 με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 19:00-20:30, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και είναι αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις ανά την υφήλιο κατά τα τελευταία έτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε την 1η Ιουνίου 2017 στο πολιτικό ίδρυμα Konrad Adenauer για την θεώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την σκοπιά της Ορθοδοξίας. 
Ακολουθεί η σχετική πρόσκληση του Τμήματος για το Συνέδριο. 



Έναυσμα για την πραγματοποίηση του διεπιστημονικού Συνεδρίου «Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα» αποτέλεσε ο διεθνής κοινωνικός αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών και της ανθρωπιστικής κρίσης των τελευταίων ετών. Με το Συνέδριο αυτό, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας επιθυμεί να συμβάλει στην έρευνα περί τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία αποτελούν ισχυρό αντιστάθμισμα στις οδυνηρές συνέπειες των κατά καιρούς δοκιμασιών και κρίσεων. Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζήτημα που εξαρτάται άμεσα από τον νομικό πολιτισμό των κοινωνιών, του οποίου θεμελιώδη παράγοντα διαμόρφωσης αποτέλεσαν και αποτελούν οι Θρησκείες. 
Το Συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο της επετείου της εκατονταετηρίδας της Συνόδου Ειρήνης του Παρισιού ή των Βερσαλλιών (1919), αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η ίδρυση της Κοινωνίας των Εθνών, ένα μεγάλο βήμα προς τη διαμόρφωση του διεθνούς πλαισίου θεμελιωδών συλλογικών και ατομικών δικαιωμάτων, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. 
Το Συνέδριο διεξάγεται επίσης στον απόηχο της επετείου των εβδομήντα ετών από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (10.12.48), ενώ, παράλληλα, αποτελεί συμμετοχή σε κύκλο επετειακών εκδηλώσεων, με πρώτη την έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση», η οποία διοργανώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι αφιερωμένες στον Ρήγα Βελεστινλή (1757- 1798), τον μεγάλο Έλληνα οραματιστή της συναδέλφωσης των λαών και προασπιστή των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails