________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/27/2019

ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μια σημαντική έκδοση κυκλοφορήθηκε στο τέλος του 2018, από τον Δήμο Καβάλας, με τίτλο: «Πανάγια Προσκυνήματα Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος – Κωνσταντινούπολις» (σ. 182). Μια έκδοση – οδηγός για την ιστορική Μητρόπολη του Οικουμενικού Θρόνου. 
Την γενική επιμέλεια είχε ο πολιός Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος. 
Τα κείμενα είναι του φιλόπονου φιλολόγου και εραστή της Πόλεως, Ιωάννη Γιγουρτσή. 
Στον πρόλογό του ο Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος ευχαριστεί τους συντελεστές της έκδοσης, η οποία παρουσιάζει επιλεκτικώς τους πολιτιστικούς θησαυρούς, ήτοι τα κειμήλια της Μητροπόλεως, τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Ευφημίας καθώς και τις Κοινότητες της Χαλκηδόνος, οι οποίες ακόμα μαρτυρούν την Ρωμιοσύνη στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. 
Τα κείμενα του τόμου είναι λίαν κατατοπιστικά: Η Χαλκηδόνα στην αρχαιότητα, τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, την περίοδο του Βυζαντίου, τα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας και από το 1923 ως τις μέρες μας. 
Οι φωτογραφίες της έκδοσης (Θεμιστοκλής Φασουλάς και Ιωάννης Σταματιάδης) αναδεικνύουν το μεγαλείο των ναών και των κοινοτήτων της Χαλκηδόνας. Εικόνες, προσκυνητάρια, ιστορικές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια, αγιάσματα και όψεις των ιστορικών ναών της Χαλκηδόνας, συνθέτουν ένα γοητευτικό ψηφιδωτό της ζωντανής Μητρόπολης με την μεγάλη ιστορία. 
Η έκδοση – λεύκωμα είναι πραγματικά καλαίσθητη και ελκυστική, ανάλογη – θα λέγαμε – της υψηλής αισθητικής αντίληψης του ποιμενάρχου της Χαλκηδόνος Γέροντος Αθανασίου.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Γελδεγιρμέν

Ι. Ναός Προφήτου Ηλιού Χρυσουπόλεως (Σκουτάρεως) 
Ι. Ναός Αγίου Γεωργίου Χρσοκεράμου (Τσεγκέλκιοϊ)
Ι. Μητροπολιτικός Ναός Αγίας Ευφημίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails