________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/15/2020

Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΥΠΟ"


«Γαϊτανάκι» με τον «Ορθόδοξο Τύπο» 
Του Αρχιμ. του ΟΙικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη 
Αννόβερο Γερμανίας 
Κύριοι του «Ορθόδοξου Τύπου» επειδή η απάντησή σας δεν είναι ακριβώς απάντηση αλλά περιέχει και ερωτήματα, γι’ αυτό και θα σας κάνω την χάρη να ασχοληθώ και πάλι μαζί σας, σε καμιά περίπτωση όμως με τον τρόπο που προσπαθείτε να επιβάλετε εσείς, να με σύρετε δηλαδή εκεί που θέλετε. 
Κατ’ αρχήν επειδή δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο αριθμός των αναγνωστών σας, είμαι υποχρεωμένος να δεχτώ αυτό που γράφετε περί δεκάδων χιλιάδων και αναρωτιέμαι βεβαίως, αν έχετε συναίσθηση, εφόσον ισχύει αυτός ο αριθμός, του πόσες ψυχές δηλητηριάζετε με τα κατά καιρούς μυθεύματά σας. Συμφωνώ επίσης ότι η εφημερίδα σας είναι ιστορική λόγω παλαιότητος, αλλά και μαχητική υπό την έννοια ότι μάχεται συνήθως την Εκκλησία. 
Όσον αφορά τώρα στις καλοπροαίρετες υποδείξεις σας για την αναφορά μου στις ανορθογραφίες σας, μην υποτιμάτε τόσο τους εαυτούς σας, καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ και σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρομαι σε ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη. Όμως εφόσον προς τα εκεί το πάτε, επιτρέψετέ μου εξίσου καλοπροαίρετα με εσάς, να σας υποδείξω ότι εκεί που αναφέρετε εντός παρενθέσεως (ή με άλλος πρακτικό τρόπο), το τελικό –ς- περισεύει, όπως επίσης και παρακάτω όπου γράφετε «...διότι υπάρχει φόβος μετάδοσης του υιού...», προφανώς αναφέρεστε στον κορωνοϊό, οπότε και πάλι το αρχικό –υ- είναι περιττό. 
Όσον αφορά στην ουσία του άρθρου μου, όπως γράφετε, δεν εξανίσταμαι για την χρήση του όρου «εικονομαχία», αλλά για τον πανούργο τρόπο, με τον οποίο προσπαθείτε να αποδώσετε τα σχετικά με τις εικόνες στον σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας. 

Για τα υπόλοιπα που ρωτάτε επί του ιδίου θέματος, σας προτρέπω να ξαναδιαβάσετε το κείμενό μου, είναι ξεκάθαρα τα όσα αναφέρω και δεν χρειάζονται ερμηνεία. Το ότι μας ταυτίζετε με τους εικονομάχους, τι να πω αλήθεια; Να επιμείνω να καταλάβετε; Είναι όμοιο σαν να ζητώ από κόρακα να κελαηδήσει όπως το αηδόνι! Και δεν οφείλετε στο ότι στερείσθε της δυνατότητας να καταλάβετε, αλλά η υστεροβουλία σας δεν σας το επιτρέπει. 
Και ερχόμαστε τώρα στο τελευταίο σημείο, που αφορά στην μη συμμετοχή των πιστών στην Θεία Κοινωνία. Βεβαίως και δεν είναι η Μητρόπολή μας σύμφωνη με αυτό το μέτρο. Και ο Μητροπολίτης μας με αυτή του την απόφαση αυτό λέει. Ζητά και αγωνίζεται για την άρση της απαγορεύσεως. Δεν διαπραγματεύεται τον παραδοσιακό τρόπο της Θείας Μετάληψης. Στάση ξεκάθαρη, ορθόδοξη, εκκλησιαστική. Δεν αλλάζει τα εκκλησιαστικά παραδοσιακά δεδομένα, παλεύει και διεκδικεί την διατήρησή τους. Δεν το κάνει επειδή πιστεύει στην διάδοση του ιού διά της Θείας Κοινωνίας, ακριβώς το αντίθετο πράττει. Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβετε; Θα σας συνιστούσα να γίνετε, αν μπορείτε φυσικά, λίγο πιο αντικειμενικοί στην κρίση σας, για έναν Ποιμενάρχη, ο οποίος επί 40 χρόνια ως Μητροπολίτης Γερμανίας φρόντισε να ριζώσει η Ορθοδοξία και να διαδωθεί σε μια χώρα που ήταν άγνωστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails