________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/27/2020

Χρονικό της Αγίας Κορώνας στη Βαυαρία


Η Αγία Κορώνα/Στεφανίδα επανήλθε δυναμικά στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας στο Μόναχο, με αφορμή τη διάδοση της πανδημίας του Κορωνοϊού στη Γερμανία και ιδιαίτερα στη Βαυαρία.
Σύμφωνα με το αγιολόγιο η Αγία Κορώνα μαρτύρησε μαζί με τους μάρτυρες Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο, με φρικτό θάνατο. Οι δήμιοι λύγισαν τις κορυφές δύο φοινικοδέντρων έδεσαν σ’αυτές τα χέρια της αγίας και κατόπιν άφησαν ελεύθερες τις κορυφές να επανέλθουν στην αρχική τους θέση, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί το σώμα της μάρτυρος.
Η Αγία Κορώνα τιμάται στην Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου μαζί με τους μάρτυρες Μηνά, Βίκτωρα και Βικέντιο, ενώ στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία η μνήμη της τιμάται στις 14 Μαΐου.
Στη Γερμανία και στην Αυστρία υπάρχουν πολλοί Ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Κορώνα, καθώς επίσης και δύο πόλεις στην Αυστρία φέρουν το όνομα της Αγίας.
Στη Βαυαρία υπάρχει στη κωμόπολη Arget, κοντά στο Μόναχο ένα παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας που κτίστηκε το 1648 και ανάγει την ιστορία του στην ακόλουθη παράδοση:


Το 1599 μ.Χ. ένα ζεύγος Βαυαρών βρήκε στο χωράφι, που είναι σήμερα κτισμένο το παρεκκλήσι, μια ξύλινη εικόνα της αγίας Κορώνας, την οποία και μετέφεραν στο σπίτι τους. Η εικόνα όμως αυτή επέστρεφε μόνης της με θαυματουργικό τρόπο στο χωράφι, όπου ευρέθη. Για το λόγο αυτό κτίστηκε στον τόπο εκείνο το 1648 μ.Χ. ένα εκκλησάκι, προς τιμή της αγίας. Το 1807 μ.Χ. κατεδαφίστηκε το εκκλησάκι και οι πέτρες του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός χοιροστασίου του χωριού, το οποίο όμως δεν πρόκοψε. Για το λόγο αυτό ο ιδιοκτήτης του κατεδάφισε το χοιροστάσιο και επέστρεψε τις πέτρες για να κτιστεί το εκκλησάκι εκ νέου το 1820 μ.Χ. Έκτοτε το ναϊδριο αυτό ανακαινίστηκε πολλές φορές και τελευταία, το 1986 μ.Χ., εξόδοις του Βαυαρικού Κράτους, λόγω του επίσημου χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου. (πηγή: Domradio.de)
Στο εσωτερικό του παρεκκλησίου υπάρχει μια ξύλινη αγία τράπεζα με παραστάσεις από το μαρτύριο της Αγίας Κορώνας, εικόνες, αφιερώματα και πίνακες με το ιστορικό του παρεκκλησίου. Στην εσοχή, της εξωτερικής πλευράς του ανατολικού τοίχου,  υπάρχει το εξής κείμενο σε γοτθική γραφή (σε ελεύθερη μετάφραση):
Κουρασμένε πεζοπόρε στάσου ακίνητος, ξεκουράσου εδώ στην Αγία Κορώνα. Προσευχήσου σ’αυτήν ευλαβικά, εάν έχεις στεναχώριες και βάσανα.
Η Αγία Κορώνα θεωρείται ως προστάτις των πιστών από επιδημίες και οικονομικές καταστροφές.


Με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοἳού και στη Βαυαρία ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, και ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, εφημέριος στην Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου, μετέβησαν στις 15 Μαρτίου 2020 στο παρεκκλήσι της στο Arget και έψαλλαν παράκληση για τη σωτηρία των πασχόντων από τον κορωνοἳό και για την ταχεία εξαφάνιση της πανδημίας.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης ανέθεσε πάραυτα στον αγιογράφο και ιεροψάλτη του ιερού Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, κ. Πασχάλη Δουγαλή, να αγιογραφἠσει, σύμφωνα με την ορθόδοξη τεχνοτροπία, μια εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας με σκοπό να τη χαρίσει στο παρεκκλήσι της στη κωμόπολη Arget, ως μόνιμο συνοδό των προσευχών των πιστών. Η εικόνα αγιογραφήθηκε εντός τριών ημερών και παραλήφθηκε από τούς ιερείς του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, τον προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο, τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, οι οποίοι και την τοποθέτησαν στην Αγία Τράπεζα και στο Ιερό Βήμα του ιερού ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, για τον καθαγιασμό της και την εν ευθέτω χρόνω μεταφοράς της στο παρεκκλήσι της Αγίας στην κωμόπολη Arget.
Είναι η πρώτη φορά που μια ορθόδοξη εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας αγιογραφείται στη Γερμανία και καθαγιάζεται στο Μόναχο.
Οικογένειες της Ομογένειάς μας συνέβαλαν οικονομικά στη δαπάνη της αγιογράφησης της εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και της κατασκευής του υπέροχου ξυλόγλυπτου πλαισίου (κορνίζας) της εικόνας.


 Όλα τα ονόματα των δωρητών αναγράφονται στο πίσω μέρος της εικόνας ως διαχρονική μαρτυρία της προσευχής τους για συνεχή και αδιάλειπτη προστασία της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας. Και το γεγονός αυτό αποτελεί μία ακόμη αιώνια ορθόδοξη μαρτυρία στη Βαυαρία.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Μύρων, πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Γερμανίας και προϊστάμενος της Ενορίας της Μητροπόλεως Γερμανίας στην Κολωνία, συνέθεσε ένα ύμνο (Απολυτίκιο) για την Αγία Κορώνα/Στεφανίδα.
Είναι χαρακτηριστικό και ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι οι μεγάλης κυκλοφορίας βαυαρικές εφημερίδες ασχολήθηκαν διεξοδικά με την Ορθόδοξη παρουσία στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας και τη συμβολή της στο θέμα της διεκκλησιαστικής αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) δημοσίευσε εντός μιας εβδομάδος τέσσερα διαφορετικά άρθρα για το γεγονός αυτό με τους τίτλους: «Αγία Κορώνα προσευχήσου για μας» (20.3.2020), «Η προσευχή δεν βλάπτει» (21.03.2020), «Από Φοίνικες διαμελίστηκε» (26.03.2020), «Αγία βοήθησε» (27.03.2020).
Η εφημερίδα Münchner Merkur (MM) δημοσίευσε στις 4.4.2020 στην ηλεκτρονική της έκδοση ένα εκτενές ρεπορτἀζ με τον τίτλο: "Η Αγία Κορώνα έχει ένα παρεκκλήσι στο Σάουερλαχ – οι Ορθόδοξοι δωρίζουν μία εικόνα".
Και οι δύο εφημερίδες παρουσιάζουν στα εκτενή ρεπορτἀζ τους το ιστορικό του μαρτυρίου της Αγίας Κορώνας, το ιστορικό του παρεκκλησίου της Αγίας στη κωμόπολη Arget της Βαυαρίας, τη προσευχή των δύο Ορθοδόξων κληρικών, την αγιογράφηση της  ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας και τη δωρεά στο παρεκκλήσι της.
Το καθολικό πρακτορείο Τύπου και ειδήσεων της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ (St.Michaelsbund) παρουσίασε στη γερμανική κοινωνία με δύο βίντεο-ρεπορτάζ την Αγία Κορώνα, τη συμμετοχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στην τιμή της Αγίας και τη συνολική συμβολή της Μητρόπολης Γερμανίας στη προσευχή ενάντια στον Κορωνοϊό. Τα δύο βίντεο μπορείτε να τα δείτε στις κάτωθι δύο ιστοσελίδες της Αρχιεπισκοπής Μονάχου και Φράισινγκ και στην ιστοσελίδα του εικονολήπτη και παρουσιαστή κ. Axel Mölkner-Klapp.
όπως επίσης και στην ιστοσελίδα: https://bild-schoen-medien.de/.
Επίσης το καθολικό πρακτορείο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας (KNA) αφιέρωσε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο αναδημοσιεύτηκε σε πολλές εκκλησιαστικές εφημερίδες γερμανικών καθολικών Επισκοπών, όπως και σε εφημερίδες άλλων γερμανικών πόλεων.
Το «Ινστιτούτο Μελέτης των Θρησκευμάτων» της Φραγκφούρτης σε άρθρο του με θέμα τις Εκκλησίες και τη κρίση από τον Κορωνοἳό, αναφέρεται στην Αγία Κορώνα και τη συμβολή της ορθόδοξης Εκκλησίας.
Το επίσημο περιοδικό του βαυαρικού Ιδρύματος για το Βαυαρικό Σύνταγμα  «Der Bayernspiegel», αναφέρθηκε στη πρόσφατη έκδοσή του στην εκδήλωσή μας, με κείμενο και φωτογραφία.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του «Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας» Σεβ. Καρδινάλιος Kurt Koch συγχάρηκε τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση γι’αυτή τη τιμή της Εκκλησίας μας στην Αγία Κορώνα και τη συμβολή της Εκκλησίας μας στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Τα ΜΜΕ της Ελλάδος αναφέρθηκαν στο γεγονός αυτό, όπως λ.χ. οι εφημερίδες, ΜΑΓΝΗΣΙΑ (τετράκις), ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ και πλήθος εκκλησιαστικών και άλλων κοινωνικών ιστοσελίδων, στην Ελλάδα και εκτός αυτής.
Επίσης ιταλικές ιστοσελίδες στη Βενετία και Βερόνα δημοσιίευσαν στα ιταλικά εκτενές άρθρο για την Αγία Κορώνα, με αναφορά στην προσευχή των δύο ορθοδόξων κληρικών στο παρεκκλήσι της.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί στις 14 Μαΐου  2020 να λάβει χώρα η επίσημη παράδοση της εικόνας στο παρεκκλήσι, παρουσία των Βαυαρικών Πολιτειακών και Εκκλησιαστικών Αρχών. Λόγω όμως των προστατευτικών μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού δεν κατέστη δυνατή η επίσημη επίδοσή της την ημέρα αυτή και μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι / φθινόπωρο 2020.


Παρά ταύτα στις 14 Μαἲου μετέβησαν στο παρεκκλήσι ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Mαλαμούσης και ο καθολικός ιερέας Josef Steinberger όπου ο π. Απόστολος διάβασε στα ελληνικά παρακλητικές ευχές στην Αγία Κορώνα/Στεφανίδα και την προσευχή του Οικουμενικού Πατριάρχη για τη θεραπεία των πασχόντων από την πανδημία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ταχεία απαλλαγή μας από τη νόσο αυτή. Επίσης επέδειξε στον καθολικό ιερέα την εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και αμφότεροι συμφώνησαν για τη θέση μέσα στο παρεκκκήσι όπου θα τοποθετηθεί μελλονικά και εσαεί η εικόνα της Αγίας.
Ο διευθυντής της ιστοσελίδας Bavariagr.de κ. Νικόλαος Σκριτλής παρέστη στη προσευχή της Εκκλησίας μας στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας στις 14 Μαΐου  2020 και βιντεοσκόπησε την εκδήλωση με την προσευχή και την παρουσίαση της ορθόδοξης εικόνας της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας.
Κάθε χρόνο στις 14 Μαΐου  θα μεταβαίνουμε οι ορθόδοξοι πιστοί του Μονάχου στο παρεκκλήσι της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και θα τελούμε παράκληση για υγεία, ενίσχυση, παρηγοριά και πνευματική προκοπή.
Θέλω να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου σ’όλους όσους συνέβαλαν στη τιμή της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας και σ’όλα τα ΜΜΕ και τις διαδικτυακές σελίδες που κάλυψαν το γεγονός αυτό.
Με ευχές
π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου
Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails