________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/15/2020

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια το εξώδικο του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου προς την εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος", για σειρά συκοφαντικών και προσβλητικών δημοσιευμάτων εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. 
Στο σημερινό (15-5-2020) φύλλο της εφημερίδας "Ορθόδοξος Τύπος" δημοσιεύεται και ο αντίλογος της εφημερίδας, καθώς και η απάντηση του ιερομονάχου Δαμασκηνού του αγιορείτου προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους για την εμπλοκή του στο θέμα. 
Το "Φως Φαναρίου" είχε δημοσιεύσει το Πατριαρχικό Γράμμα προς την Ι. Μονή Κουτλουμουσίου, που αφορούσε στην περίπτωση του ιερομονάχου Δαμασκηνού, αλλά και την επιστολή συμπαράτασης των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας προς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. 
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η εφημερίδα "Ορθόδοξος Τύπος" επικαλείται και παραθέτει σχόλιο του μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ, για την αγορά ακινήτου από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, θεωρώντας "εύλογη" την απορία του, που διετύπωσε στον σχετικό λογαριασμό του στο fb. 

Όσον αφορά τον αγιορείτη Δαμασκηνό, θα πρέπει να ειπωθεί ότι πέρα από την δράση του και την απαράδεκτη ανάμειξή του στα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, διατηρεί ιστοσελίδα, στην οποία δημοσιεύει τις κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις του για θέματα εθνικά και θρησκευτικά, εκφράζοντας ακραίες απόψεις, όπως την ακόλουθη για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, με αφορμή το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας: 
"Ὁ σεπτὸς Πατριάρχης μας τότε κ. Βαρθολομαῖος, ἀπὸ Πατριάρχης τῆς Ἑνότητος τῶν χριστιανῶν, θὰ μείνῃ εἰς τὴν ἱστορίαν Πατριάρχης τῶν Σχισμάτων τῆς Ὀρθοδοξίας καὶ συνυπεύθυνος μαζὶ μὲ τοὺς ἀναξίους πολιτικοὺς διὰ τὰ πυραυλικὰ συστήματα, τὰ ὁποῖα ἐνδεχομένως θὰ ἐξαποστείλῃ εἰς τὴν περιοχὴν, ἐναντίον τῆς Ἑλλάδος ἡ Ρωσσία, κινουμένη ἀπὸ ἐκδίκησιν." 
Ταυτόχρονα στα κείμενά του ο αγιορείτης Δαμασκηνός εκφράζει πολιτικές απόψεις και προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις, κάτι που δεν συνάδει με την μοναστική του ιδιότητα. 
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ολόκληρο το εξώδικο του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπικόπου Αυστραλίας Μακαρίου, κατά κόσμον Κωνταντίνου Γρινιεζάκη, που κατοικεί στο Σίδνεϋ Αυστραλίας και συγκεκριμένα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, επί της οδού 242 Cleveland Street Redfern, NSW 2016, AUSTRALIA.
ΚΑΤΑ
  1. Του σωματείου με την επωνυμία «Παν­ελλήνιος Ορθόδοξος Ένωσις», που έχει στην ιδιοκτησία του την εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος» καθώς και την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «www.orthodoxostypos.gr» και εδρεύει στην Αθήνα, επί της Οδού Κάνιγγος, αριθμός 10, νομίμως εκπροσωπούμενο.
  2. Του Γεωργίου Τραμπούλη, Διευθυντή Σύνταξης της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» και της ιστοσελίδας «www.orthodoxostypos.gr», κατοίκου Αθηνών, επί της Οδού Κάνιγγος, αριθμός 10.

    § 1. Η προσωπικότητα
          του εξωδίκως δηλούντος
Ι. Ο εξωδίκων δηλών, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, γεννηθείς στο Ηράκλειο Κρήτης στις 15-03-1973, ακολουθώντας την, εκδηλωθείσα ήδη από τα νεανικά χρόνια, ιερατική μου κλίση, επέλεξα να αφιερώσω τη ζωή μου στην ιεροσύνη και το μοναχισμό, θέτοντας τον εαυτό μου στην υπηρεσία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων μου. Το έντονο ενδιαφέρον μου για τη θεολογία καθώς και για την επιστήμη και τον άνθρωπο υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή των σπουδών μου. Μετά την αποφοίτηση μου από το Λύκειο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών, σπούδασα κατόπιν στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Εν συνεχεία, πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Χριστιανική Ηθική στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης (Master of Sacred Theology), στην Ιστορία της Επιστήμης στο Παν­επιστήμιο Χάρβαρντ (Master of Arts) και στην Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο του Monash (Master of Bioethics). Το 2002 υπέβαλα διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Κλωνοποίηση: θεραπευτικαί και αναπαραγωγικαί προοπτικαί και ένδεχόμεναι συνέπειες αυτής», η οποία και εγκρίθηκε με βαθμό «Άριστα».
ΙΙ. Από το έτος 2003 δίδαξα στην Πατριαρχική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης και διετέλεσα επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων η θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο του Tartu και οι Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης, Θεσσαλίας και Αθηνών. Τον Μάιο του 2015 εξελέγην πρώτος Κοσμήτορας του Τμήματος Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας ενώ από τον Ιούνιο του έτους 2019 είμαι ο νόμιμος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου στο Σίδνεϋ.
III. Χειροθετήθηκα μοναχός, διάκονος στις 18-10-1993 και πρεσβύτερος στις 25-06-1997. Στις 23-04-1998 προχειρίστηκα αρχιμανδρίτης στην Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, ενώ την Κυριακή του Πάσχα του 2008 ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μου απένειμε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι. Υπηρέτησα ως Διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου, ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού Ηρακλείου και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α. Διετέλεσα Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, (2002-2010), μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων Βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού (2005-2010), Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2006-2010), Διευθυντής της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως (2007-2012), Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2011-2015) και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης από το 2002 έως και την εις Επίσκοπον εκλογή μου.
IV. Στις 27-04-2015 εξελέγην Επίσκοπος Χριστουπόλεως ως Βοηθός του Οικουμενικού Πατριάρχου και στις 16-05-2015 χειροτονήθηκα από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου. Στη συνέχεια ανέλαβα τα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου υψηλά και ευθυνοφόρα καθήκοντα να αναδιοργανώσω το πνευματικό και κατηχητικό έργο της Εκκλησίας της Εσθονίας, καθώς και την επιμόρφωση του εκεί κλήρου. Το έτος 2016 μετείχα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη, ως σύμβουλος της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια θέση αρκετά υψηλή, αφού από όλους τους Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου επελέγην γι’ αυτή την τιμητική αποστολή του συμβούλου μόνο ένας Επίσκοπος και αυτός ήταν η ελαχιστότητά μου. Το 2018, κατόπιν εντολής του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ανέλαβα να μελετήσω το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και κατέληξα σε ένα πόρισμα ενενήντα σελίδων, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, στον Πατριάρχη αλλά και σε όλη την ανά τον κόσμο Ιεραρχία του Οικουμενικού Θρόνου.
V.  Ίδρυσα και διευθύνω την Εκδοτική Σειρά «Παντοδαπά της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ήδη από το 2009 με είχε ορίσει ως αντιπρόσωπό της στην Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής. Παραλλήλως έχω εκπροσωπήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάφορες αποστολές, έχω σταλεί ως ‘Εξαρχος για την μελέτη και επίλυση πολλών εκκλησιαστικών ζητημάτων, για μία δεκαετία υπηρέτησα τις λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών στην Άγκυρα και στην Τεχεράνη, κάτω από δύσ­κολες συνθήκες, έχω προσκληθεί ως ομιλητής σε πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχω δώσει διαλέξεις σε διεθνή επιστημονικά, ιατρικά και θεολογικά συνέδρια, καθώς και σε επιστημονικές και εκκλησιαστικές ημερίδες. Είμαι μέλος πολλών επιστημονικών και εκκλησιαστικών οργανισμών. Λόγω της θέσεως μου, προεδρεύω σε πολλές δεκάδες Ιδρύματα και Οργανισμούς στην Αυστραλία, ενώ έχω γράψει και δημοσιεύσει μελέτες, βιβλία και άρθρα σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.
VI. Στις 09-05-2019, εξελέγην παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και ενθρονίστηκα στις 29-06- 2019. Έκτοτε, έχοντας απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που η εν λόγω θέση συνεπάγεται αλλά συγχρόνως λαμβάνοντας την αποδοχή και τη στήριξη της Εκκλησίας και του ποιμνίου μου, προσπαθώ να φέρω εις πέρας την υψηλή μου αποστολή.
§2. Τα συκοφαντικά, εξυβριστικά
και προσβλητικά για την προσωπικότητά μου
δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν
στην εφημερίδα σας και στην ηλεκτρονική της σελίδα
Ουδέποτε ως σήμερα υπήρξε αφορμή εκ μέρους μου ούτε περιστατικό αμφισβήτησης από οποιονδήποτε του ήθους, της εντιμότητας ή της προσφοράς μου, ούτε του τρόπου άσκησης των εκκλησιαστικών μου καθηκόντων, θρησκευτικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών.
Για πρώτη φορά η δική σας εφημερίδα, χωρίς έδαφος αληθείας, αλλά με σκοπό συκοφάντησης και πρόκλησης ηθικής βλάβης, δημοσίευσε «κατ’ εξακολούθηση», τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική μορφή της, σε χρονικό διάστημα δύο μόλις μηνών, επτά εξόχως συκοφαντικά, εξυβριστικά και άκρως προσβλητικά για την προσωπικότητα μου και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δημοσιεύματα, των οποίων έλαβε γνώση μεγάλος και μη δυνάμενος να προσδιοριστεί αριθμός αναγνωστών και χρηστών του διαδικτυου. Τα κείμενα αυτά συντάχθηκαν και δημοσιεύθηκαν με προφανή σκοπό την τρώση της ηθικής, εκκλησιαστικής και γενικότερα κοινωνικής μου υπόστασης, ως αποτέλεσμα προσωπικής εμπάθειας, επέτυχαν δε πλήρως τον σκοπό τους, να πλήξουν δηλαδή δολίως την τιμή και υπόληψή μου, καθόσον διαλαμβάνονται σ’ αυτά, όπως εκτενώς εξηγώ παρακάτω, ψευδείς, συκοφαντικοί και υβριστικοί ισχυρισμοί. Τα κείμενα αυτά εμφορούνται από προφανή εμπάθεια. Έχουν όλα βαρύτατα και κακόγουστα ειρωνικό και απαξιωτικό περιεχόμενο. Είναι προφανής ο σκοπός των συντακτών, υποκινητών και εκδοτών τους να χλευάσουν τον εξωδίκως δηλούντα και, μαζί με εκείνον, και το Χριστεπώνυμο ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, επιχειρώντας μέσα από ψευδείς ισχυρισμούς να προκαλέσουν ρήγμα στην ιερή αυτή μεταξύ των σχέση. Είναι δε σαφές ότι αποβλέπουν, εκτός της ηθικής βλάβης εναντίον μου και την εκθρόνιση μου από τη θέση που μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία.
Τα κείμενα αυτά δεν θα μείνουν χωρίς νομική απάντηση και κύρωση
Ι. Στο πρώτο (1°) από 03-02-2020 δημοσίευμα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας και αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «www.orthodoxostypos.gr» με τον εντυπωσιοθηρικό τίτλο “Ο «Νέρων» της Αρχιεπισκοπής κατακαίει την Ομογένεια της Αυστραλίας”, και του οποίου συντάκτης εμφανίζεται κάποιος αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, το οποίο πιθανολογώ ότι είναι μη υπαρκτό πρόσωπο αλλά ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο κρυπτόμενος αρθρογράφος, επιχειρείται η κακοήθης ηθική μου αποδόμηση όχι μόνον ως Αρχιεπισκόπου, αλλά και ως πνευματικού ανθρώπου και Αρχιερέως της Ορθοδόξου Εκκλησίας με ηθικές αξίες και ακεραιότητα.
Πριν προχωρήσω στην παράθεση των προσβλητικών για το πρόσωπο μου ισχυρισμών, που διαλαμβάνονται στο εν λόγω δημοσίευμα, αναγκάζομαι ειλικρινώς να εκφράσω την απογοήτευση μου για το γεγονός ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας σας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προσελκύσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να συνδέσει το άρθρο του με την επικαιρότητα, δεν δισ­τάζει να προβεί σε έναν άστοχο παραλληλισμό της δικής μου, δήθεν επιζήμιας για τις ψυχές των πιστών, συμπεριφοράς με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν προσφάτως την Αυστραλία, παρομοιάζοντας με ως Νέρωνα! Ο συντάκτης του άρθρου, χωρίς ίχνος ευαισθησίας για την τραγωδία που έπληξε μια ολόκληρη ήπειρο και προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημίες, αντλεί από αυτήν «υλικό» για να κατασκευάσει ειρωνικά ευφυολογήματα, όπως το ακόλουθο:
«Τείνω νὰ πιστεύσω ὅτι αἱ φλόγαι ποὺ καίουν ἐπὶ τρίμηνον καὶ ἔχουν ἀφανίσει δισ­εκατομμύρια δάσους καὶ ζώων εἰς τὴν Αὐστραλίαν, ὅπως δυστυχῶς καὶ ἀνθρωπίνας ζωάς εἶναι ὀλιγώτερον κακὸν ἀπὸ τὴν πνευματικὴν λαίλαπα ποὺ ἐπιφέρει εἰς τὰς ψυχὰς τῶν πιστῶν ὁ Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας εἰς τὰς χεῖρας τοῦ ὁποίου εἶναι ἡ ὁμογένειά μας»!
Μετά την απροσδόκητα χυδαία συνάρτηση της δικής μου πνευματικής παρουσίας και ηγεσίας στην Αρχιεπισκοπή με τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία, ακολουθούν στο εν λόγω δημοσίευμα οι εξής, άκρως προσ­βλητικοί, ισχυρισμοί:
«Δὲν ἄργησε νὰ δείξη ὁ Σεβ. Αὐστραλίας ποῖον εἶναι τὸ πραγματικὸν πρόσωπον αὐτοῦ, τὸ ὁποῖον κρύπτεται ὄπισθεν τοῦ προσωπείου τοῦ δῆθεν ταπεινοῦ ἐργάτου τοῦ εὐαγγελίου».
Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν υποκριτικώς παριστάνω τον ταπεινό εργάτη του ευαγγελίου, ενώ δεν είμαι, κρύβοντας το πραγματικό μου πρόσωπο, θίγουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψη μου, υπό την ειδικότερη και πλέον ευαίσθητη μάλιστα εκδοχή της, ήτοι το στοιχείο της ιεροσύνης, καθώς παρουσιάζομαι ως ένας ανειλικρινής εκπρόσωπος της Εκκλησίας, του οποίου το «φαίνεσθαι» αποκλίνει από το «είναι».
Τα ως άνω μπορούν εύκολα να γίνουν πιστευτά από τους μη γνωρίζοντες τα της Αυστραλίας και του προσώπου μου αναγνώστες, σε αυτό δε αποβλέπουν τα δημοσιεύματα. Άλλωστε ένα μεγάλο τμήμα των πιστών αισθάνεται καχυποψία έναντι των κληρικών και κείμενα όπως το δικό σας οικοδομούν απλώς στην καχυποψία τους αυτή, «επιβεβαιώνοντας» την ήδη προκατειλημμένη κρίση τους.
Μέσα στο ίδιο πνεύμα χλευασμού, απαξιώσεως και διασυρμού του θεσμού και του προσώπου μου, θαμπωμένοι από μίσος και εμπάθεια εναντίον μου, ξεπερνάτε τα όρια της υπερβολής και φτάνετε στην παράνοια όταν με θεωρείτε υπεύθυνο για τις πυρκαγιές που εσχάτως ταλαιπώρησαν την Αυστραλιανή Ήπειρο και ευθέως μου προσάπτετε την κατηγορία ότι εγώ είμαι ο πυρπολητής. Σημειώνετε στην έντυπη και στην ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδα σας: «Τά φῶτα τῆς δημοσιότητας ἔχουν κατακυριεύσει τά σωθικά τοῦ Αὐστραλίας πουθενά χῶρος διά μετάνοιαν. Διά τοῦτο δέν σβήνει ἡ φωτιά, διότι πυρπολητής εἶναι ὁ ἴδιος! Ὁ λαός ὅμως πλέον ἀντιλαμβάνεται τό ποιόν του». Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος αυτής της κατηγορίας. Ουσιαστικά μου προσάπτετε ένα τεράστιο ποινικό αδίκημα για το οποίο η Αυστραλία έχει ευαισθησία καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τη δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα να επέμβει. Πως αποδεικνύεται αυτό; Έχετε στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή την κατηγορία ότι έκαψα τα δάση της Αυστραλίας; Υπάρχει συναίσθηση στην εφημερίδα σας και στους συντάκτες του τι γράφουν; Και αυτό δεν είναι κάτι που σας ξέφυγε αλλά μια σχεδιασμένη κατηγορία εναντίον μου. Άλλωστε ο τίτλος του άρθρου που απαραδέκτως και αναιδώς με χαρακτηρίζει «Νέρωνα» δηλώνει εξ αρχής τις σκοπιμότητες σας.
Στη συνέχεια ισχυρίζεστε ψευδώς στο εν λόγω άρθρο ότι προκειμένου να εκλεγώ στη θέση μου αγωνίστηκα μετερχόμενος κάθε μέσο! Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής:
«Ἂν ἦτο ἄλλωστε ὄντως «ταπεινὸς», δὲν θὰ ἔκανε τὰ ἀδύνατα δυνατά, διὰ νὰ ὑποσκελίση τὸν Προικοννήσου Σεβ. Ἰωσὴφ καὶ νὰ ἐκλεγῆ εἰς τὴν θέσιν του».
Παρά τους συκοφαντικούς και ανυπόστατους ισχυρισμούς σας και την ψευδή εικόνα που θέλετε να κατασκευάσετε για το πρόσωπο μου, το αληθές είναι ότι έζησα όλη μου τη ζωή ταπεινά και πνευματικά, ουδέποτε δε υποσκέλισα ή προσπάθησα να υποσκελίσω κάποιον, κάτι που είναι γνωστό σε όλους όσοι με γνωρίζουν προσωπικώς ή έχουν παρακολουθήσει την πορεία μου ως ιερωμένου. Όσον αφορά ειδικότερα την εκλογή μου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας -αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έδειξαν στο πρόσωπό μου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου-, είμαι αναγκασμένος να πω ότι όχι μόνο δεν την επεδίωξα “κάνοντας τα αδύνατα δυνατά”, αλλά, αντιθέτως, όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με ενημέρωσε για πρώτη φορά, κατά τη συνάντησή μας στις 08-04-2019, λίγες ημέρες μετά την εκδημία του προκατόχου μου, Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, ότι έχω προταθεί από πολλούς Αρχιερείς για τη θέση αυτή και μου εξέφρασε και τη δική του εκτίμηση στο πρόσωπό μου, αφού τον ευχαρίστησα, του απήντησα ότι δεν αισθανόμουν κατάλληλος για μια τόσο υψηλή θέση και ότι υπήρχαν αγιότεροι, παλαιότεροι και πιο πεπαιδευμένοι από εμένα, που θα έπρεπε να προτιμηθούν. Την ίδια απάντηση έδωσα τόσο στον Σεβ. Μητροπολίτη Βρυούλων κ. Παντελεήμονα, όταν ο ίδιος ως έξαρχος του Πατριάρχου στην κηδεία του μακαριστού Στυλιανού, με προσέγγισε προτείνοντάς με για υποψήφιο Αυστραλίας, όσο και στον Επίσκοπο Δορυλαίου Νίκανδρο. Σε όλους αρνήθηκα.
Εσείς όμως, στο ίδιο δημοσίευμα, διαστρεβλώνοντας σκοπίμως την αλήθεια των γεγονότων, αναφέρετε με προβοκατόρικο τρόπο τα εξής:
«Ποῖος λοιπὸν εἶναι ὁ Αὐστραλίας κ. Μακάριος Γρινιεζάκης; Εἶναι ὁ πρῶτος Προκαθήμενος τῆς Αὐστραλίας ποὺ ἀπεφάσισε νὰ ὀργανώση ἀνεπαναλήπτου μεγέθους δεξίωσιν ποὺ καὶ Οἰκουμενικὴ Σύνοδος θὰ ἐζήλευε! Διὰ ποῖον λόγον; Διὰ τὰ «ὀνομαστήριά» του! Ἀντὶ ὡς καλόγερος νὰ κλεισθῆ εἰς σπήλαιον καὶ νὰ κλαύση διὰ τὰς ἁμαρτίας του, διότι κατὰ τὴν διδασκαλίαν τῶν Ἁγίων μόνον ἁμαρτίας πράττομεν ὅλοι, ὠργάνωσε δεξίωσιν 1.300 ἀνθρώπων! Καλῶς ἀνεγνώσατε: 1.300 ἀτόμων! Τοὺς συνεκέντρωσε, μὴ φειδόμενος κόπου καὶ ἐξόδων, διὰ νὰ τὸν δοξάζουν!»
και συνεχίζετε με προτρεπτικό και διδακτικό ύφος:
«Ἀναλογισθεῖτε ἔξοδα καὶ σπατάλην, τὴν στιγμὴν ποὺ οἱ μὲν Αὐστραλοὶ ἐκάησαν ζωντανοὶ καὶ τὰ χρήματα θὰ ἦτο δυνατόν νὰ δοθοῦν διὰ τὴν ἀνακούφισίν των, οἱ δὲ Έλληνες διέρχονται οἰκονομικὴν κρίσιν καὶ ζοῦν μὲ ἐπιδόματα! Τί θὰ ἀπολογηθῆ ἐνώπιον ὅσων διαβάζουν τὰ ὑπερφίαλα ἀνακοινωθέντα καὶ εἰς τὸν πρόσωπόν του αἰσθάνονται ἀποστροφὴν διὰ τὴν Ἐκκλησίαν; Ὁ ρόλος τοῦ Ἐπισκόπου εἶναι νὰ οἰκοδομῆ τὰς ψυχάς ἀλλὰ αὐτὸς τὰς κατακρημνίζει, διδάσκων τὸ πνεῦμα τῆς «νέας ἐποχῆς», ὅπου οἱ Ἐπίσκοποι εἶναι χειρότεροι ἀπὸ τοὺς κοσμικούς: Ἐκδηλώσεις πολυτελείας καὶ αὐτοειδωλοποιήσεως! Κενότης! Κούφια λόγια! Αὐτὰ συμβαίνουν, ὅταν δὲν ὑπάρχη περιεχόμενον».
Σύμφωνα με τους ανωτέρω χυδαίους και άκρως προσβλητικούς για την προσωπικότητά μου ισχυρισμούς, τυγχάνω ένας κενός, υπερφίαλος, χωρίς πνευματικό περιεχόμενο άνθρωπος και κληρικός, που διδάσκω το πνεύμα της νέας εποχής, όπου οι Επίσκοποι είναι χειρότεροι από του κοσμικούς. Κατηγορούμαι μάλιστα ότι αντί να οικοδομώ τις ανθρώπινες ψυχές, εγώ τις κατακρημνίζω. Η προσφορότητα των ως άνω ισχυρισμών να θίξουν την τιμή μου και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη του ποιμνίου μου προς εμένα είναι αυταπόδεικτη.
Όπως ακόμη ισχυρίζεστε, επιδεικνύοντας αδιαφορία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην Αυστραλία, λόγω της πυρκαγιάς, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αποφάσισα να διοργανώσω δαπανηρή δεξίωση προς τιμήν μου! Τα όσα γράφετε όχι μόνο θίγουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα! Ο εορτασμός στον οποίο αναφέρεστε και που σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε «ανεπανάληπτου μεγέθους δεξίωση», δεν διοργανώθηκε με δική μου πρωτοβουλία, ούτε φυσικά τυγχάνω, όπως αναληθώς πλην σκοπίμως ισχυρίζεστε, ο πρώτος Προκαθήμενος της Αυστραλίας που προέβη σε διοργάνωση δεξίωσης! Ο εν λόγω εορτασμός αποτελεί παράδοση ετών και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο! Όταν μάλιστα εξέφρασα την επιθυμία μου αυτή τη χρονιά να μην διοργανωθεί εορτή, τόσο ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, επί πολλά έτη διακονήσας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας όσο και ο μετέπειτα διάδοχός του, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, επέμειναν ότι ο εορτασμός έπρεπε να γίνει, αφενός μεν γιατί είναι παράδοση ετών και την αναμένει ο λαός, αφετέρου δε γιατί αποτελούσε πηγή εσόδων για την Αρχιεπισκοπή. Σύμφωνα με απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία επανέλαβε ό,τι ακριβώς συνέβαινε και κατά τα προηγούμενα έτη, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην εν λόγω εκδήλωση μόνο εάν κατέβαλλαν εισιτήριο ύψους εκατόν είκοσι (120) δολαρίων. Το ποσό που συγκεντρώθηκε εκείνη την βραδιά, ύψους τριακοσίων δέκα οκτώ χιλιάδων (318.000) δολαρίων, διατέθηκε για την κατασκήνωση των νέων στο Bride Island. Ο ίδιος, άλλωστε, ακριβώς προκειμένου να συνδράμουν όλοι σε αυτόν τον σκοπό, είχα δηλώσει ότι δεν θα δεχτώ δώρα. Επειδή μάλιστα προκλητικά και παραπλανητικά αναφέρετε στο εν λόγω δημοσίευμά σας ότι διοργάνωσα την εν λόγω εκδήλωση με σκοπό να με δοξάσουν (!), θέτω υπόψη σας ότι παρότι, όπως ήδη γνωρίζετε, είθισται κατά την εκκλησιαστική τάξη ο Πρωτοσύγκελος να προσφωνεί εκ μέρους του κλήρου και του λαού τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, επαινώντας τον και παρουσιάζοντας το έργο του, ο ίδιος κατά τον εορτασμό που αναφέρετε στο δημοσίευμά σας όχι μόνο δεν δέχθηκα να γίνει προσφώνηση, αλλά αντιθέτως απαγόρευσα τις ομιλίες. Ομίλησα μόνο εγώ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχου, του Πρωθυπουργού της Χώρας και ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως που ήταν παρών.
Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος προχωράτε σε σύγκριση μεταξύ εμού και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού, διατυπώνοντας το άκρως προσβλητικό για εμένα συμπέρασμα ότι, ενώ εκείνος ποτέ δεν είχε αυτοδιαφημιστεί, εγώ διαρκώς περιαυτολογώ και, όπως χαρακτηριστικά και ειρωνικά επισημαίνετε, «μόνο δελτία τύπου δεν συντάσσω για τον εαυτό μου»! Επί λέξει, αναφέρετε τα εξής:
«Ὁ κυρὸς Αὐστραλίας Στυλιανός τουλάχιστον ἦτο λόγιος διὰ τοῦτο καὶ οὐδέποτε δὲν ἐξέπεσεν εἰς τὸ ἐπίπεδον τῆς αὐτοδιαφημίσεως Ὁ νῦν ὅμως ποὺ διαρκῶς περιαυτολογεῖ διὰ τὴν (ὑποτιθεμένην) Καθηγητικήν του ἕδραν, μόνον δελτία τύπου συντάσσει διά τὸ πρόσωπόν του. Αὐτὴ εἶναι ἡ νέα θεολογία: ἡ θεολογία τοῦ «image». Δημιουργεῖ μίαν ψευδῆ εἰκόνα διὰ τὸν ἑαυτόν του καὶ τὸν ρόλον του εἰς τὸ ποίμνιον, δηλ. ἀκριβῶς τὸ ἀντίθετον ἀπὸ αὐτὸ ποὺ διδάσκει τὸ Ἱ. Εὐαγγέλιον. Τὰ φῶτα τῆς δημοσιότητος ἔχουν κατακυριεύσει τὰ σωθικὰ τοῦ Αὐστραλίας, πουθενὰ χῶρος διὰ μετάνοιαν. Διὰ τοῦτο δὲν σβήνει ἡ φωτιά, διότι πυρπολητὴς εἶναι ὁ ἴδιος! Ὁ λαός ὅμως πλέον ἀντιλαμβάνεται τό ποιόν του».
Διαβάζοντας κανείς και μόνο τα ως άνω αντιλαμβάνεται το μέγεθος της εμπάθειας του συντάκτη. Με το εν λόγω δημοσίευμα δεν ασκείται απλώς κριτική, κάτι που αποτελεί δικαίωμα κάθε ανθρώπου, πολλώ δε μάλλον των δημοσιογράφων, αλλά επιχειρείται η πλήρης αποδόμηση της προσωπικότητάς μου και η διαπόμπευσή μου. Παρουσιάζομαι ως «καρικατούρα» εγωιστή ανθρώπου που προβάλλει διαρκώς τον εαυτό του, μου αποδίδεται δηλαδή μια σοβαρή για κληρικό ανθρώπινη αδυναμία, την οποία ως πνευματικός άνθρωπος έχω καταφέρει ευτυχώς να αποβάλω. Έτσι όμως επιχειρείται να με απαξιώσετε στα μάτια των πιστών, που ενδεχομένως δεν θα μπορούν να με εμπιστευθούν, και τούτο είναι όχι μόνο για μένα, αλλά πρωτίστως για τον θεσμό που υπηρετώ επιζήμιο και βλαβερό. Ο αήθης σκοπός σας και το αδικαιολόγητο μένος σας προς εμένα δεν ξεσκεπάζονται μόνο από το κατάφωρα ψευδές και πολύ εύκολα ανατρέψιμο περιεχόμενο των γραφομένων σας, αλλά κυρίως από το χλευαστικό και ανάλογο των εσωτερικών σας προθέσεων ύφος της γραφής.
Ως προς την ουσία των ανυπόστατων και συκοφαντικών ισχυρισμών σας, σας επισημαίνω ότι, παρότι έχω πράγματι διατελέσει καθηγητής, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, και επομένως η καθηγητική μου έδρα δεν είναι «υποτιθέμενη», όπως παραπλανητικά την χαρακτηρίζετε, ποτέ δεν έχω περιαυτολογήσει για οτιδήποτε αξιώθηκα από τον Θεό να επιτύχω. Έχω επίγνωση του πνευματικού πειρασμού στον οποίον με βάζετε, να αναγκάζομαι να «υπερασπιστώ» την ταπεινότητά μου. Αλλά υποχρεούμαι να το κάνω για να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Οικουμενική Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, καθώς και της Αρχιεπισκοπής μου.
Εν συνεχεία στο ψευδές και συκοφαντικό σας άρθρο αναφέρετε τα εξής: «Ἡ αὐτοανακήρυξις εἰς Προκαθήμενον τῆς 5ης ἠπείρου! Ὅλα αὐτὰ διατί συνέβησαν; Μήπως διὰ τὴν «πολυετῆ» προσφοράν του; Μήπως διὰ τὸ ἔργον του; Ἀπολογισμὸς πεπραγμένων; Τίποτε ἀπὸ αὐτά. Ὁ σκοπὸς ἐφάνη κατὰ τὴν ὁμιλίαν του. Ἡ πρώτη ἀναφορὰ ἦτο εἰς ἔργα ποὺ ΠΙΘΑΝΩΣ θὰ γίνουν εἰς τὸ μέλλον, μεταξὺ τῶν ὁποίων: «ἡ σύσταση τῆς Ἐθνικῆς Μητροπολιτικῆς Χορωδίας Αὐστραλίας ἡ ὁποία θὰ πρα­γματοποιήσει τὴν πρώτη της ἐμφάνιση στὴν Κωνσταντινούπολη τὸ 2021, στὸ πλαίσιο τῆς συμπλήρωσης 30 ἐτῶν Πατριαρχίας» τοῦ Κων/λεως (πόσον θὰ κοστίση καὶ αὐτὸ τὸ ταξίδι;), «ἡ ἀνακαίνιση τοῦ Ἀρχιεπισκοπικοῦ Μεγάρου», ἡ ἵδρυση σχολῆς βυζαντινῆς μουσικῆς, ἡ διεξαγωγὴ συνεδρίου διὰ τὴν νεολαίαν καί… «ἡ ἔγκριση γιὰ τὴ συμμετοχὴ καὶ γυναικῶν στὰ ἱερὰ ψαλτήρια»! Ὑπάρχει κάτι περισσότερον ταπεινωτικὸν νὰ ἀναφέρη ἀκόμη διὰ τὴν ποιμαντορίαν του; Ἔπειτα ἠκολούθησεν ἡ συνειδησιακὴ μειοδοσία τῆς πατρίδος, λέγων «ἂν χρειαστεῖ, νὰ θυσιάσουμε καὶ τὴ ζωή μας ἀκόμη γιὰ τὴ νέα μας πατρίδα, τὴν Αὐστραλία»! Αὐτὸς κατευθύνει τὴν Ὁμογένειαν; Δὲν παρέλειψε νὰ αὐτοκληθῆ ὡς «ὁ 6ος Ἀρχιεπίσκοπος τῆς πέμπτης ἠπείρου»!
Για ακόμη μια φορά εξαπολύετε ειρωνικά σχόλια, θέτετε ερωτήματα με προβοκατόρικο τρόπο και επιχειρείτε τον χλευασμό μου. Για ακόμη μία φορά παρουσιάζετε ως δήθεν γεγονότα αποκυήματα της δικής σας φαντασίας ή δολίως κατασκευασμένα σενάρια που ποτέ δεν έλαβαν χώρα, όπως το ότι αυτοανακηρύχθηκα Προκαθήμενος της 5ης Ηπείρου! Παρά τους ψευδείς και κακόβουλους ισχυρισμούς σας, παρότι είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που βρίσκομαι στη θέση του Αρχιεπισκόπου, έχουν πράγματι συντελεστεί τα έργα αυτά. Η Εθνική Μητροπολιτική Χορωδία της Αρχιεπισκοπής λ.χ δεν αποτελεί πιθανό μελλοντικό έργο, αλλά έχει ήδη συσταθεί, ενώ παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την έγκριση των σχεδίων της ανακαίνισης της Αρχιεπισκοπής. Επιπλέον, ιδρύθηκε ήδη και λειτουργεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με έδρα την Μελβούρνη και έχει 160 μαθητές, ενώ με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή χιλιάδων νέων πραγματοποιήθηκαν τα συνέδρια Νεολαίας.
Στο εν λόγω άρθρο σας δράττεσθε της ευκαιρίας να μου επιτεθείτε με τρόπο παραπλανητικό, χλευαστικό και υπαινικτικό για το γεγονός ότι κατά τον ως άνω εορτασμό βράβευσα τον Γερουσιαστή κ. Andrew Bragg. Ειδικότερα, αναφέρετε τα εξής:
«Μεταξὺ αὐτῶν καὶ ὁ Γερουσιαστὴς τοῦ Φιλελευθέρου Κόμματος τῆς Νέας Νοτίου Οὐαλλίας κ. Andrew Bragg, εἰς τὸν ὁποῖον ὁμοῦ μετὰ τῶν ὑπολοίπων ἀπηύθυνεν εὐχαριστίας. Εἶχε προηγηθῆ, παρόντων ὅλων τῶν Ἀρχιερέων εἰς τὸν Ναὸν (…) ἰδιαιτέρα ὑψηλοτέρα βράβευσις τοῦ κ. Bragg διὰ τοῦ νεοκόπου (ἑτέρου!) μεταλλίου τοῦ «Τάγματος τῆς ἀγάπης τοῦ Χριστοῦ», ὅπου ἀνεκηρύχθη «Ἀνώτερος Ταξιάρχης τοῦ Τάγματος». Ὁ ὄμορφα σμαλτωμένος ἀσημένιος σταυρὸς μὲ στέμμα, ἐπιχρυσωμένος μὲ 24 καράτια χρυσό, φέρων καὶ καλαίσθητον σχεδιασμένον ἀστέρι, τοῦ ἀπονεμήθηκε» μετὰ πάσης τιμῆς καὶ δόξης! Ὡς νὰ μὴ ἔφθανεν αὐτὸ ἔθεσεν αὐτὸν εἰς τὸ δεσποτικὸν παραθρόνιον καὶ ὡς ἄλλος «Ἐρωτόκριτος», ἀφοῦ Κρητικὸς μὲ ποιητικὴν διάθεσιν καὶ αὐτός τοῦ εἶπε ὁ Μακάριος: «Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ σᾶς γνώρισα, ἔνιωσα ὅτι εἶστε ἕνα ἄτομο ποὺ πολὺ εὔκολα κερδίζετε τὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων…» καὶ τοὺς δημιουργεῖτε ἕνα νέο ἐσωτερικὸ κόσμο»! Τὸ ἀνακοινωθὲν καυχᾶται ὅτι «εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ ἀπονέμεται μία τέτοια ὑψηλὴ διάκριση σὲ μὴ Ἕλληνα καὶ μὴ Ὀρθόδοξο» ἀπὸ τὸν Αὐστραλίας «ποὺ ἔφτασε στὴν πέμπτη ἤπειρο μόλις πρὶν ἀπὸ ἕξι μῆνες»! Ὁποῖον κατόρθωμα ἐντὸς ἕξι μηνῶν! Ὁ προκάτοχός του διατί δὲν ἐβράβευσε κανένα; Εἰς αὐτὰ κατασπαταλοῦνται τὰ χρήματα τῶν Ὁμογενῶν καὶ τοῦ ΥΠΕΞ τῆς Ἑλλάδος δηλ. τῶν φορολογουμένων Ἑλλήνων; Τὸ ἀνακοινωθὲν ὅμως ἀποκρύπτει τὸ πλέον σημαντικόν: ὁ κ. Γερουσιαστὴς ὄχι μόνον δὲν εἶναι Ἕλλην καὶ Ὀρθόδοξος ἀλλὰ ἦτο πρωτοστάτης τῆς μεγάλης ἐκστρατείας διὰ τὴν ὑποστήριξιν τοῦ γάμου τῶν ὁμοφυλοφίλων, ποὺ ἐθεσπίσθη! Τὴν ἐκστρατείαν αὐτὴν εἶχε πολεμήσει ὁ κυρὸς Αὐστραλίας καθηκόντως ὡς ἐναντιουμένης εἰς τὸ Ἱ. Εὐαγγέλιον. Τώρα, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Μακάριος ὄχι μόνον ἀνατρέπει ὅλον τὸν κόπον καὶ τὸν ἀγῶνα, ἀλλὰ ὡς Ἐκκλησία τιμᾶ ἐκεῖνον, ὁ ὁποῖος ἐγκαθιδρύει τὸ κράτος τοῦ διαβόλου, τῆς διαστροφῆς καὶ τῆς ἀνηθικότητος Μόνον διὰ νὰ ἔχη πρόσβασιν εἰς τὴν πολιτικήν; Αὐτὴ εἶναι ἡ τιμὴ πρὸς τὸν Ἅγιον Μακάριον;».
Καταρχάς ψεύδεστε και παραπληροφορείτε για άλλη μια ακόμη φορά διότι η βράβευση του Γερουσιαστή δεν έγινε την ημέρα των ονομαστηρίων μου. Όλα τα έχετε μπερδεμένα και συγκεχυμένα. Απλώς για το δικό σας συκοφαντικό ψηφιδωτό βολεύει να συνδέσετε τη βραδιά των ονομαστηρίων μου με αυτό το γεγονός της βραβεύσεως, αγνοώντας σε μέγιστο βαθμό, την προχειρότητα και επιπολαιότητά που αντιμετωπίζεται ένα δημόσιο εκκλησιαστικό πρόσωπο.
Eίναι προφανές ότι με τις ως άνω προσ­βλητικές και εξυβριστικές αναφορές σας, εμπλέκοντας μάλιστα σκοπίμως, με τρόπο προκλητικό, πολλά διαφορετικά μεταξύ τους ζητήματα, όπως λ.χ το δήθεν υψηλό κόστος του σταυρού που δόθηκε ως βραβείο στον κ. Bragg, το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν ήταν Έλληνας Ορθόδοξος, την πληροφορία ότι ήταν πρωτοστάτης της εκστρατείας για την υποστήριξη του γάμου των ομοφυλοφίλων, καθώς και την δήθεν κατασπατάληση χρημάτων των ομογενών και του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις και να αφήσετε αιχμές για τις προσωπικές μου πεποιθήσεις επί σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτό της ομοφυλοφιλίας. Χλευάζετε μάλιστα με τρόπο χυδαίο τα λόγια εκτίμησης που απηύθυνα στον κ. Bragg κατά τη βράβευσή του, γράφοντας ότι ως άλλος Ερωτόκριτος (!) είπα σε αυτόν
«Ἀπὸ τὴν πρώτη στιγμὴ ποὺ σᾶς γνώρισα, ἔνιωσα ὅτι εἶστε ἕνα ἄτομο ποὺ πολὺ εὔκολα κερδίζετε τὶς καρδιὲς τῶν ἀνθρώπων…».
Αυτά τα λόγια χρησιμοποιείτε απομονωμένα από όλο το υπόλοιπο κείμενο, όπως άλλωστε κάνετε και σε όλα τα κείμενά σας εναντίον μου. Αν σας ενδιέφερε η πραγματικότητα και όχι η εξουθένωση και καταστροφή της υπολήψεώς μου και η εκδίωξή μου από την Αυστραλία, τότε θα διαπιστώνατε ότι εγώ εκείνη την ώρα μίλησα εκ μέρους των Επισκόπων της Αυστραλίας, του κλήρου και του λαού. Δεν ήταν προσωπική η απόφαση της βραβεύσεως του Γερουσιαστή. Οι επίσκοποι ήταν παρόντες άπαντες. Επομένως, δεν εξέφραζα μόνο δικές μου πεποιθήσεις. Είπα χαρακτηριστικά: «Όπως οι κληρικοί μας αλλά και οι πιστοί της πολυάριθμης και πολυπληθούς Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όπως οι Επίσκοποί μας έτσι και εγώ από την πρώτη στιγμή που σας γνώρισα αισθάνθηκα ότι είστε ένας άνθρωπος που πολύ εύκολα κερδίζετε την αγάπη των συνανθρώπων σας. (Μίλησα για αγάπη και όχι για καρδιές όπως παραπλανητικά γράφετε.) Έχετε την ικανότητα ή καλύτερα θα έλεγα το χάρισμα να δημιουργείτε νέους κόσμους στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι είστε αποτελεσματικός. Δεν ακούτε μόνο τα προβλήματα των ανθρώπων αλλά δίδετε φως προσπαθείτε να τους δώσετε χαρά, προσ­παθείτε να βρείτε λύσεις προσπαθείτε να κάνετε ότι καλύτερο για τον άνθρωπο. Η ελπίδα που δίνετε στην πλησίον σας είναι η είσοδός του σε ένα νέο κόσμο για μια νέα αρχή με καλύτερες προϋποθέσεις και με καινούργια δυναμική». Όλα αυτά σκοπίμως και παραπλανητικώς τα απέκρυψε ο συγγραφέας του δημοσιεύματος και αρκέστηκε μόνο να σημειώσει συκοφαντικά, αλλοιώνοντας το κείμενο της προσφωνήσεώς μου το οποίο υπάρχει ακόμη στο βιντεοσκοπημένο youtube.
Αναρωτιέμαι αιφνιδιασμένος και με αποστροφή τι μπορεί να θέλετε να υπαινιχθείτε παρομοιάζοντάς με τον «Ερωτόκριτο»… Εκχυδαΐζετε γεγονότα που από μόνα τους μαρτυρούν αγνές και ευγενικές προθέσεις, με σκοπό να σπιλώσετε την ηθική μου και να προκαλέσετε σύγχυση στο αναγνωστικό κοινό περί των προθέσεων και των πεποιθήσεών μου. Τα λόγια εκτίμησης που απηύθυνα στον βραβευθέντα Γερουσιαστή, ειπώθηκαν στο πλαίσιο απόδοσης τιμής και ευχαριστίας εκ μέρους της Ομογενείας και της Αρχιεπισκοπής. Η απεύθυνση σύντομων επαινετικών λόγων, άλλωστε, συναντάται πάντοτε στις βραβεύσεις. Όσον αφορά δε τον ψευδή ισχυρισμό σας περί σπατάλης χρημάτων του ΥΠΕΞ, σας επισημαίνω -και ήδη το γνωρίζετε- ότι το ΥΠΕΞ δεν χορηγεί χρήματα στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Φυσικά, όλοι οι ανωτέρω ψευδείς, συκοφαντικοί και προσβλητικοί ισχυρισμοί σας θίγουν την τιμή και την κοινωνική μου υπόσταση, καθώς εμφανίζομαι να εκμεταλλεύομαι τη θέση μου και να κατασπαταλώ χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.
Λίγο παρακάτω, ξεπερνώντας κάθε ηθικό φραγμό και μη τηρώντας κανένα μέτρο, γράφετε τα ακόλουθα:
«Ὁ Ἅγιος ἔλεγεν ὅτι: «ὑπάρχουν δύο τάγματα δαιμόνων. Ἀπὸ αὐτά, τὸ ἕνα πολεμᾶ τοὺς ἀνθρώπους παρασύροντάς τους σὲ πάθη τερατώδη καὶ ἀκατονόμαστα, ἐνῶ τὸ ἄλλο, τὸ ὁποῖο ὀνομάζεται καὶ «ἀρχικό», δημιουργεῖ στὶς ψυχὲς τῶν ἀνθρώπων διάφορες κακοδοξίες καὶ πλάνες Αὐτούς μάλιστα, τοὺς δαίμονες τοῦ δεύτερου τά­γματος, τοὺς ξεχωρίζει ὁ Σατανᾶς καὶ τοὺς ἀποστέλλει στοὺς μάγους καὶ στοὺς αἱρεσιάρχες». Πόσα «δαιμόνια» ἔχει κανεὶς ὅταν καὶ κακοδοξίας ἔχη διατυπώσει καὶ ὑπερμάχους βαρέων σαρκικῶν ἁμαρτιῶν ἐπιβραβεύη; Αὐτὰ ἐπεκρότησαν οἱ παρόντες Ἀρχιερεῖς τοῦ Φαναρίου; Οὔτε τὰ προσχήματα πλέον»;
Με τα ως άνω γραφόμενα, ευθέως αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, υπαινισσόμενοι ότι μου έχουν σταλεί «δαιμόνια» από τον Σατανά, τα οποία και καθοδηγούν τις ενέργειές μου! Υπάρχει άραγε πιο ακραίο, προσβλητικό, εξυβριστικό σχόλιο για κάποιον που έχει αφιερώσει τη ζωής του στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας και που σήμερα τυγχάνει Αρχιεπίσκοπος της ιστορικής και πολυπληθούς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας;
Με τους ως άνω ισχυρισμούς σας ξεπεράσατε κάθε όριο και με εκθέσατε στο ποίμνιό μου, αφού ουσιαστικά ισχυριστήκατε, και μάλιστα σε εφημερίδα όχι γενικού αλλά θρησκευτικού περιεχομένου, ότι δεν δρω ως υπηρέτης του Θεού αλλά ως υπηρέτης του διαβόλου!
[Μετὰ ἀπὸ παράκλησιν τοῦ π. Δαμασκηνοῦ «τοῦ Φιλαδέλφου» παραλείπομεν τὴν δημοσίευσιν τοῦ ΙΙ. μέρους τοῦ Ἐξωδίκου, καθὼς αὐτὸ ἀναφέρεται εἰς τὸ ἄρθρον του μὲ τίτλον «Νὰ ἐφαρμόζεται ὁ Συνοδικὸς θεσμὸς τῆς Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου», διὰ τὸ ὁποῖον ἐνεργεῖ ὁ ἴδιος τὰ δέοντα].
ΙΙΙ. Στο τρίτο (3ο) από 21-02-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο
«Τὰ 45 ἔτη Ἀρχιερατείας τοῦ Κρήτης θὰ τιμήση ἡ παρουσία τοῦ Αὐστραλίας;»,του οποίου συντάκτης εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, εμμένετε στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής μου δια των άκρως υβριστικών, ταπεινωτικών και κυρίως συκοφαντικών ισχυρισμών σας, που αιτία έχουν και πάλι το γεγονός της βράβευσης του Γερουσιαστή κ. Bragg! Ειδικότερα, στο εν λόγω δημοσίευμα γράφετε, μεταξύ άλλων το εξής:
«Ἔσβησ᾽ ὁ φάρος ποὺ φεγγε εἰς τήν Ὠκεανία κι ὀρφάνεψε ὁ Ἑλληνισμὸς σ᾽ ὅλη τὴν Αὐστραλία
Μὲ αὐτὴν τὴν μαντινάδα κατὰ τὴν κηδείαν ἀποχαιρέτισαν οἱ Κρῆτες εἰς Αὐστραλίαν τὸν Ἀρχιεπίσκοπον κυρὸν Στυλιανόν, ὁ ὁποῖος ἔκαμε λάθη, ἀλλὰ ἦτο λεβέντης καὶ δὲν διενοήθη ποτὲ νὰ προσκυνήση τὸν πρωτοστάτην τῶν ὁμοφυλοφίλων, διὰ νὰ ἔχη προσβάσεις εἰς τὴν ἐξουσίαν. Ἦτο Κρὴς ἀληθινὸς καὶ ὄχι κάλπικος ἀπὸ ἐκείνους τοὺς ἀγέρωχους ποὺ μόνο ἡ Κρήτη γνωρίζει καὶ ὄχι ἀπὸ τοὺς «ἰμιτασιόν», ποὺ ἀνήκουν εἰς τοὺς προωθουμένους ἐκ τῆς αὐλῆς».
Κατά τους διαλαμβανόμενους στο εν λόγω απόσπασμα συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας, στο οποίο επιχειρείται και πάλι κακόβουλη και ανήθικη σύγκριση μεταξύ εμού και του Μακαριστού Αρχιεπικόπου Στυλιανού, βράβευσα τον Γερουσιαστή έχοντας ως δήθεν στόχο να αποκτήσω προσβάσεις στην εξουσία, επειδή ανήκω δε σε αυτούς που προωθούνται από την «αυλή». Η τελευταία αναφορά σας σχετίζεται προφανώς με την κατά την γνώμη σας «άδικη υποστήριξη» που έτυχε η ταπεινότητά μου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η άδικη, ψευδής και πλήρως ατεκμηρίωτη παρουσίασή μου ως εξουσιομανούς κληρικού, που προβαίνω σε πράξεις ενάντια στις θέσεις της Εκκλησίας, αποβλέποντας στην εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων με θίγει, αφήνει αιχμές για την ηθική μου ακεραιότητα και με εκθέτει ανεπανόρθωτα στους πιστούς και τα μέλη της Εκκλησίας της Αυστραλίας.
Περαιτέρω, συνεχίζοντας και εντείνοντας την σφοδρή επίθεσή σας εναντίον μου γράφετε τα εξής:
«Ὀρφάνεψε» ὁ Ἑλληνισμὸς ὄντως καὶ ἔμελλε νὰ παραμείνη ὀρφανὸς καθὼς ὁ ἐπίγονός του κ. Μακάριος δὲν δύναται νὰ σταθῆ ὡς Πατέρας! Διὰ νὰ σταθῆς ὡς Πατέρας σημαίνει ὅτι τιμᾶς τὰ «μαῦρα ροῦχα» ποὺ φορεῖς τὰ τιμημένα ράσα μὲ ἄσκησιν καὶ ταπείνωσιν, ὄχι μὲ πανάκριβα δεῖπνα εἰς Αὐστραλίαν καὶ Κωνσταντινούπολιν», «Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε, τώρα εἰς τὸν κολοφῶνα τῆς Ἀρχιερατείας Σας θὰ ἐπιτρέψετε νὰ γραφῆ εἰς τὰς δέλτους τῆς Ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης ὅτι ἐδώσατε τὸν ἀσπασμὸν τῆς ἀγάπης εἰς ἐκεῖνον ποὺ δίδει «παράσημον τῆς ἀγάπης» εἰς ἐκμαυλιστήν; Ἅγιοι Ἀρχιερεῖς τῆς μαυροφορεμένης Μεγαλονήσου, πῶς δύνασθε νὰ προσκαλῆτε ἐκεῖνον ποὺ τὸν ἔθελξαν αἱ «πολύχρωμαι» ἰδεολογίαι τοῦ ἀπομωραμένου Αὐστραλοῦ Γερουσιαστοῦ;».
Αυτά τα ανυπόστατα κύρους και αληθείας λόγια σας, καλούν την Ιεραρχία της Κρήτης και το λαό να μην με δεχτεί και να ξεσηκωθεί εναντίον μου. Δηλαδή προσ­παθείτε να με αποκόψετε από την γενέτειρά μου και την κατά σάρκα οικογένειά μου, στην οποία τα δημοσιεύματα σας έχουν προξενήσει μεγάλη οδύνη και ψυχικό άλγος. Το ίδιο προσπαθείτε να κάνετε, να με αποκόψετε δηλαδή από τους πολλούς μου μαθητές στην Κρήτη, από τους αδελφούς της Ιεράς Μονής της μετανοίας μου και τα πολλά πνευματικά μου παιδιά.
ΙV. Με το τέταρτο (4ο) δημοσίευμα που αναδημοσιεύσατε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο “Αγορά κατοικίας εκατομμυρίων από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας“ στις 02-03-2020 από την ιστοσελίδα «romfea.gr», επιχειρείτε, παρουσιάζοντας παραπλανητικά ότι το αγορασθέν από το Consolidated Trust Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, αξίας 6,5 εκ δο­λαρίων, πρόκειται να είναι η μελλοντική μου κατοικία, να αφήσετε αιχμές ότι εκμεταλλεύομαι την περιουσία της Αρχιεπισκοπής προς εξασφάλιση προσωπικών μου ανέσεων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ευσταθεί, καθώς το εν λόγω ακίνητο προορίζεται για την ίδια την Αρχιεπισκοπή. Επιπλέον είναι ανακριβής η πληροφορία ότι το εν λόγω ακίνητο έχει επιφάνεια 346 τ.μ, καθώς η επιφάνειά του είναι 220 τ.μ. Τέλος το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων είναι απολύτως δικαιολογημένο για την αγορά της Αυστραλίας. Η εκ μέρους σας αναδημοσίευση άρθρου, χωρίς να ελέγξετε τις περιεχόμενες σε αυτό πληροφορίες, έγινε σκόπιμα, καθώς εξυπηρέτησε τον στόχο σας για αποδόμηση του κύρους και της προσωπικότητάς μου και ο οποίος προκύπτει από όλα τα υπόλοιπα δημοσιεύματά σας.
V. Με το πέμπτο (5ο) από 13-03-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο
“Διασύρει την Ορθοδοξίαν και ο Κων/λεως τον επιβραβεύει”,
συντάκτης του οποίου εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, εξακολουθείτε να προσβάλλετε βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μου. Με τον άκρως προσβλητικό υπότιτλο του άρθρου που έχει ως εξής:
«Πνευματικός «χορηγός» της προβολής των ομοφυλοφιλικών «δικαιωμάτων» ο Αυστραλίας; Ἡ Ἱ. Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου νά τόν ἀπομακρύνη ἄμεσα πρὶν ἔλθουν καὶ ἕτερα «ἐγκλήματά» του εἰς τὴν δημοσιότητα. Οἱ πιστοὶ θέλουν Ποιμένα ὄχι «Golden Boy»! Τὸ ΥΠΕΞ ἐνδιαφέρεται διὰ τοὺς Ὁμογενεῖς μας;»,
προσκαλείτε ουσιαστικά την Ιερά Σύν­οδο και το ΥΠΕΞ να με απομακρύνει από τη θέση μου! Μου αποδίδεται μάλιστα ειρωνικά και με πρόθεση υποβιβασμού μου τους χαρακτηρισμούς «πνευματικός χορηγός της προβολής των ομοφυλοφιλικών δικαιωμάτων» και «golden boy».
Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρετε, αποβλέποντας στην τρώση της τιμής και της υπόληψής μου, τα εξής:
«Ὁ Αὐστραλίας Μακάριος, ὁ ὁποῖος ὄχι μόνον δὲν ἐποίησεν, ἀλλὰ ἐνήργησε τὰ τοῦ σκότους, ποίας τιμωρίας εἶναι ἄξιος; Ἐξηυ­τέλισε τὴν Ὀρθοδοξίαν πολλαπλῶς! Τί νὰ πρωτοαναφέρωμεν; Τὰς φαραωνικὰς ἐκδηλώσεις διὰ τὴν «μετριότητά» του; Τὸ διαμέρισμα τῶν 6.500.000 δολλαρίων; Τὴν βράβευσιν τοῦ πρωτοστάτου τῶν ὁμοφυλοφίλων; Διασυρμὸς ἄνευ προηγουμένου!», «βραβευθεὶς ἀπὸ τὸν Αὐστραλίας μὲ τὴν ἀνωτάτην διάκρισιν, εἰς εἰδικὴν τελετὴν ἐντὸς ἱεροῦ ναοῦ καὶ στολισθεὶς μὲ «γλυκόλογα» Γερουσιαστὴς κ. Α. Bragg, τὴν 29ην Φεβρουαρίου 2020 προεπορεύθη εἰς τὴν παρέλασιν τῶν ὁμοφυλοφίλων!», «Ἔπρεπε ἤδη νὰ εἶχαν ἀπομακρύνει τὸν κ. Μακάριον, ὁ ὁποῖος οὔτε διὰ τὰ προσχήματα δὲν ἐζήτησε τὴν ἀνάκλησιν ἔστω τοῦ βραβείου. Τί ἄλλο πρέπει νὰ συμβῆ δηλαδή; Νὰ τὸν βραβεύση ὁ κ. Bragg; Νὰ ἔλθουν καὶ ἄλλα εἰς τὴν δημοσιότητα; Αὐτὸ ἐπιθυμεῖτε; Ἀλλὰ ὁ ἴδιος ὁ Πατριάρχης τὸν καλύπτει «μὴ φανερωθῆ ἡ αἰσχύνη τῆς γυμνότητός» του (Ἀποκ. 3,18)… Μᾶς «κουνοῦν τὸ δάκτυλον» καὶ συνεχῶς μηρυκάζουν ὅτι τὸ Φανάρι εἶναι ὁ θεματοφύλαξ τῆς πίστεως, ἐνῶ ὅλος ὁ κόσμος γνωρίζει ὅτι τὸ κατοικοῦν θνητοί, τῶν ὁποίων τὸ μέλλον εἶναι «σκωλήκων βρῶμα καὶ δυσωδία»!», «Ὁ κ. Μακάριος δὲν ἐσεβάσθη τὸν ἑαυτόν του, δὲν ἐσεβάσθη τὴν Ἐκκλησίαν, δὲν ἐσεβάσθη ὅμως οὔτε τοὺς ἀγῶνας τοῦ κυροῦ Στυλιανοῦ (τὸν ὁποῖον ὁ Ο.Τ ἔχει ἐλέγξει διὰ τὰς κακοδοξίας του). Πῶς στέκεσαι εἰς τὸν ἴδιον θρόνον ποὺ ἐκάθητο ὁ πολέμιος τῶν πράξεών σου; Δὲν τὸν ἐλέγχει ἡ συνείδησις; Μόνον οἱ χοῖροι γεμίζουν ἀκαθαρσίας τὸν τόπον ποὺ κατοικοῦν».
Επαναλαμβάνοντας την γνωστή σας τακτική εξαπολύετε σοβαρές κατηγορίες και υβριστικούς χαρακτηρισμούς σε βάρος μου. Ισχυρίζεστε ειδικότερα ότι έχω εξευτελίσει την Ορθοδοξία, δεν σεβάστηκα την Εκκλησία και θα έπρεπε ήδη να έχω απομακρυνθεί! Δημιουργείτε κλίμα στάσεως εναντίον μου ξεσηκώνοντας το ποίμνιό μου. Αυτό βεβαίως δεν δημιουργεί μόνο αναστάτωση και ζημία σε μένα αλλά διασπά την ενότητα όλης της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και διαταράσσει την ειρήνη του ποιμνίου μου.
VI. Με το έκτο (6ο) από 03-04-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www.orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο “Η αυτοανακήρυξις εις Προκαθήμενον της 5ης ηπείρου”, επαναλαμβάνετε τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς που διελήφθησαν ήδη στο πρώτο (1ο) δημοσίευμα σχετικά με τη δήθεν αυτοανακήρυξή μου ως Προκαθήμενου μιας εκ των πέντε ηπείρων. Όπως ήδη επανέλαβα, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ποτέ δεν προέβην στην εν λόγω δήλωση οι δε σχετικοί ισχυρισμοί σας είναι παραπλανητικοί και ανυπόστατοι. Η εμμονή σας να επανέρχεστε στο ίδιο ζήτημα, ξανά και ξανά, με πολλαπλά δημοσιεύματα αποδεικνύει την ύπαρξη προσωπικής εμπάθειας εκ μέρους του συντάκτη και της εφημερίδας, που μοιάζουν αμφότεροι αποφασισμένοι να μην παύσουν να επαναλαμβάνουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του μέχρι να με πλήξουν ανεπανόρθωτα.
VII. Με το έβδομο (7ο) από 08-04-2020 δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα την εφημερίδα σας «www. orthodoxostypos.gr» με τον τίτλο
“Νέον κρούσμα κακοδιαχειρίσεως από τον Αυστραλίας”,
του οποίου συντάκτης εμφανίζεται και πάλι ο αρθρογράφος με το όνομα Αντώνιος Χαραλάμπης, αφήνετε να εννοηθεί, με αφορμή τον έρανο που διοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή για τις καταστρεπτικές πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αυστραλία, ότι δεν διαχειρίστηκα ορθά το ποσό που συγκεντρώθηκε καθώς έδωσα μέρος αυτού στην πυροσβεστική υπηρεσία και μέρος αυτού σε νοσοκομείο για κοάλα. Κατά τους ψευδείς και συκοφαντικούς ισχυρισμούς σας η εν λόγω επιλογή υπαγορεύθηκε και πάλι από λόγους εξυπηρέτησης ίδιων συμφερόντων. Ειδικότερα γράφετε τα εξής
«Μήπως ο Σεβ Αυστραλίας πρεσβεύει και την δαρβινικήν θεωρίαν; Ή μήπως το έπραξε δια να αναδειχθεί και ο ίδιος «Πράσινος Αρχιεπίσκοπος; Εζήλευσε την δόξαν του «Πράσινου Πατριάρχου» ή επιθυμεί την υποκατάσταση; (…) Eις το «υπέρ αλλήλων μεριμνώσιν τα μέλη» προσθέτει ο Αρχ. Μακάριος και τα κοάλα;».
Απαντώντας στους προσβλητικούς ισχυρισμούς που και πάλι διατυπώνετε με άκρως ειρωνικό ύφος, προκειμένου να με περιπαίξετε, θέτω υπόψη σας το γεγονός ότι, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αυστραλία χάθηκαν δύο δισεκατομμύρια ζώα, για τα οποία ο αυστραλιανός λαός έχει μεγάλη ευαισθησία. Από το συν­ολικό ποσό των 707.208,91 δολαρίων, πράγματι αποφάσισα το ποσό των 57.208, 91 να δοθεί σε νοσοκομείο ζώων. Αιτία αυτής της επιλογής δεν ήταν ούτε η εκ μέρους μου κακοδιαχείρισή ούτε η φιλοδοξία μου να αναδειχθώ, όπως ειρωνικά ισχυρίζεστε, «πράσινος Αρχιεπίσκοπος», αλλά η ειλικρινής πρόθεση να δοθεί βοήθεια στα ζώα, η οποία βρίσκεται σε σύμπνοια με την ευαισθησία της Αυστραλιανής κοινωνίας.
Τα ως άνω διαλαμβανόμενα στόχο έχουν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου και να με εμφανίσουν ως έναν Αρχιεπίσκοπο που δεν μπορεί να λάβει ορθές αποφάσεις.
§ 3. Η υποχρέωση της εφημερίδας σας
για ανάκληση των ως άνω προσ­βολών
και δημοσίευση επανορθωτικού δημοσιεύματος
Από όλα τα ανωτέρω συνάγεται ότι η εφημερίδα σας, μαζί με όσους φανερά ή με «κουκούλα» συντάσσουν τα λιβελλογραφήματά αυτά, στοχευμένα, συνειδητά, μεθοδευμένα και κατ‘ εξακολούθηση με διασύρει, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα για να θίξει την προσωπικότητά μου και το κύρος μου, να δημιουργήσει στάση εναντίον μου και να οδηγήσει το ποίμνιο της Αυστραλίας σε εκδίωξή μου από την Καθέδρα που μου εμπιστεύτηκε η Εκκλησία. Η εφημερίδα σας και οι αρθρογράφοι σας επίσης προσπαθούν να επιφέρουν τεράστια ζημιά στον Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, προσπαθούν τεχνηέντως να διασπάσουν την ενότητα και την ειρήνη του ποιμνίου, δημιουργούν εντυπώσεις δυσπιστίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου, κλονίζουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων προς αυτόν και όλα αυτά γίνονται για να οδηγήσουν σε αναστολή των εισφορών των ενοριών προς το κεντρικό ταμείο, με αποτέλεσμα ενδεχομένως να χρειαστεί να απολυθούν άνθρωποι και να κλονιστεί όλο το διοικητικό σύστημα της τοπικής Εκκλησίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα υβριστικά και συκοφαντικά δη μοσιεύματά σας μέχρι και σήμερα ουδεμία δωρεά χρημάτων έγινε προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
Όσα γράφονται είναι με δόλο ψευδή, παραπλανητικά, αισχρά, αναληθή, υβριστικά, συκοφαντικά προκαλούντα τεράστια φθορά τόσο σε εμένα προσωπικώς όσο και στον οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Η απάντησή μου – αλλά και της Αρχιεπισκοπής – δεν μπορεί παρά να είναι αυστηρή.
Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μου για αξίωση ηθικής βλάβης με αγωγή, αλλά και άσκησης εγκλήσεως στην ποινική Δικαιοσύνη, προς αποκατάσταση της αλήθειας και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας που απορρέουν προεχόντως από την § 5 του άρθρου μόνου του Ν. 1178/1981, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από το άρθρο 37 του Ν. 4356/2015, και οι οποίες κατά την πάγια νομολογία εφαρμόζονται και στην περίπτωση των δημοσιευμάτων που εμπεριέχονται σε ιστοσελίδες,
σας καλώ να ανακαλέσετε αμελλητί τις ανωτέρω προσβολές της προσωπικότητάς μου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και να δημοσιεύσετε κατά λέξη, είτε μονοτονικό είτε πολυτονικό, την ίδια μέρα από την παραλαβή της παρούσας, στην εφημερίδα σας καθώς και στην ιστοσελίδα «www.orthodoxostypos.gr» το ακόλουθο επανορθωτικό δημοσίευμα:
«ΤΙΤΛΟΣ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ
ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟ
Η εφημερίδα «Oρθόδοξος Τύπος», που διατηρεί και την ηλεκτρονική σελίδα «www. orthodoxostypos.gr» δηλώνει ότι τα από 03-02-2020, 14-02-2020, 21-02-2020, 02-03-2020, 13-03-2020, 03-04-2020 και 08-04-2020 δημοσιεύματα που δημοσιεύθηκαν σε αυτήν, καθώς και στην ηλεκτρονική της σελίδα και τα οποία αφορούν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Μακάριο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας είναι απολύτως ψευδή, συκοφαντικά και προσβλητικά για την προσωπικότητά του και τον Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Η εφημερίδα ζητά συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Μακάριο, και εν τω προσώπω του από όλη την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, για την κατασυκοφάντησή του, την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και την διαστρεβλωτική πληροφόρηση των αναγνωστών, δηλώνει δε ότι τα ως άνω δημοσιεύματα συνιστούν προϊόντα παραπληροφορήσεως και εμπάθειας συγκεκριμένου αρθρογράφου και δεν βασίζονται σε κανένα εις βάρος του στοιχείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κκ. Μακάριος είναι εγνωσμένα, σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, μεγάλη πνευματική φυσιογνωμία, τυγχάνει κοινής αποδοχής, είναι από τους πιο καλλιεργημένους, πνευματικά και θεολογικά, Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και χαίρει του σεβασμού και της εκτιμήσεως τόσο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και του ποιμνίου του. Λόγω της αναγνωρίσεως του εκκλησιαστικού του ήθους, της θεολογικής του παιδείας και της αποδεδειγμένης αφοσιώσεώς του στις Οικουμενικές Συνόδους, στους Ιερούς Κανόνες και στα δόγματα της Εκκλησίας, εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κκ Βαρθολομαίου και παρά το νεαρό της ηλικίας του, στη θέση του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας. Πρόκειται περί χαρισματικού Ιεράρχου.
Όπως πριν από την εκλογή του στην εν λόγω Αρχιεπισκοπή έτσι και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διάγει καθ’ όλα έντιμο, ηθικό και εκκλησιαστικό βίο, δρώντας πάντοτε με γνώμονα την μαρτυρία του Ευαγγελίου και την σωτηρία των ψυχών, με συναίσθηση της ευθύνης του και σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, έχει δε παράξει, στο μικρό χρονικό διάστημα που ασκεί τα καθήκοντά του, σημαντικότατο έργο το οποίο και συνεχίζει με τη χάρη του Θεού και την αγάπη του ποιμνίου του. Ποτέ δεν αξιοποίησε τα οικονομικά μέσα και τις κοινωνικές γνωριμίες που του επέφερε η θέση του, προς εξυπηρέτηση προσωπικών του συμφερόντων αλλά μόνο για την εξυπηρέτηση και ευόδωση των σκοπών της Αρχιεπισκοπής ή άλλων φιλανθρωπικών σκοπών για την ανάπαυση των εμπερίστατων συνανθρώπων του. Παρά τα ψευδή δημοσιεύματα, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. κ. Μακάριος ασπάζεται απόλυτα τις απόψεις τις Εκκλησίας περί ομοφυλοφιλίας, στα βιβλία του έχει επανειλημμένως γράψει υπέρ του Ορθοδόξου Γάμου και κατά της ομοφυλοφιλίας και επομένως, δεν υποστηρίζει ούτε επικροτεί το φαινόμενο, προσπαθεί ωστόσο να αντιλαμβάνεται τις κοινωνικές εξελίξεις και διατηρεί ζωντανή τη φωνή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Αυστραλίας. Η βράβευση από πλευράς της Αρχιεπισκοπής και με κοινή απόφαση όλων των επισκόπων της Αυστραλίας, του Γερουσιαστή Andrew Bragg έγινε ως δείγμα ευχαριστίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, του κλήρου, του λαού και των Επισκόπων που ήταν παρόντες κατά τη βράβευση, για την ευεργετική παρέμβαση του Γερουσιαστή στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας, ώστε να τροποποιηθεί ο Νόμος περί χορηγήσεως μονίμου παραμονής σε κληρικούς εξ Ελλάδος και όχι λόγω του γεγονότος ότι ψήφισε τον νόμο με τον οποίον θεσμοθετήθηκε ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων προ ετών. Όλα δε τα αντίθετα δημοσιεύματα συντάχθηκαν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, από συγκεκριμένο πρόσωπο που αρχικώς παραπληροφόρησε την εφημερίδα μας και το αναγνωστικό κοινό, εν συνεχεία ωστόσο αποδείχθηκε ότι η σύνταξη προσ­βλητικών, συκοφαντικών και υβριστικών άρθρων υποκινούταν από προσωπική εμπάθεια προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου.
Η εφημερίδα «Oρθόδοξος Τύπος» στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και ζητά ταπεινά από τον Αρχιεπίσκοπο κκ. Μακάριο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ΣΥΓΓΝΩΜΗ.
Το ως άνω δημοσίευμα να δημοσιευθεί στην πρώτη σελίδα του εντύπου της εφημερίδας και στην αρχική σελίδα της ιστοσελίδας σας, καταλαμβάνοντας αντίστοιχη έκταση με τα προαναφερθέντα προσβλητικά δημοσιεύματα και θα συνοδεύεται από φωτογραφία του εξωδίκων δηλούντος, αντίστοιχου μεγέθους με αυτήν που προβλήθηκε στο από 03-02-2020 προσ­βλητικό δημοσίευμα, την οποία και θα σας υποδείξω.
Επειδή τα ως άνω συκοφαντικά και υβριστικά δημοσιεύματα προσβάλλουν σοβαρώς και κατ‘ έξακολούθησιν τη φήμη και την προσωπικότητά μου και μάλιστα με ποινικώς αξιόλογο τρόπο.
Επειδή σύμφωνα με το άρθρο μόνον του ν. 1178/1981 αναλογικώς εφαρμοζόμενου, ως ιδιοκτήτρια της ιστοσελίδας ευθύνεστε γνησίως αντικειμενικώς για το πταίσμα οιουδήποτε συνεργάτη σας.
Επειδή, ως εκ τούτου, επιβάλλεται η αποκατάσταση της αιτιωδώς προκληθείσης εκ των παρανόμων πράξεών σας ηθικής βλάβης μου διά της δημοσιεύσεως επανορθωτικού κειμένου.
Επειδή οφείλετε να ανακαλέσετε τους ως άνω συκοφαντικούς και υβριστικούς ισχυρισμούς σας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με τη ρητή επιφύλαξη παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ
για την παράνομη συμπεριφορά σας και την κατασυκοφάντηση εμού και της Αρχιεπισκοπής μου μέσω της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος».
ΣΑΣ ΚΑΛΩ
να ανακαλέσετε αμελλητί τις ως άνω ιδιαιτέρως βαρείες προσβολές στην προσωπικότητά μου, να μη τις επαναλάβετε στο μέλλον και να δημοσιεύσετε κατά λέξη, την ίδια μέρα από την παραλαβή της παρούσας και σε κάθε περίπτωση εντός δέκα (10) ημερών, στην αρχική σελίδα της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» καθώς και στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «www.orthodoxostypos.gr» σε ανάλογη θέση προς τα ανωτέρω συκοφαντικά δημοσιεύματα και με αντίστοιχη έμφαση τα προεκτεθέντα στο ως άνω κείμενο, προς αποκατάστασιν της σοβαρής ηθικής βλάβης μου και της ζημίας που έχετε προκαλέσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
ΑΛΛΩΣ ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ
ότι θα επιδιώξω χωρίς καθυστέρηση και με κάθε νόμιμο τρόπο, στα αστικά και τα ποινικά δικαστήρια, την προστασία της φήμης μου και εν γένει τη διασφάλιση των εννόμων αγαθών και συμφερόντων μου καθώς και αυτά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μου, των Επισκόπων μου, των κληρικών μου και του ποιμνίου μου.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νομίμως την παρούσα εξώδική δήλωση προς αυτούς στους οποίους απευθύνεται προς γνώση τους και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενος να αντιγράψει ολόκληρο το περιεχόμενo της στην έκθεση επιδόσεώς του.
Αθήνα, 13 Απριλίου 2020
Για τον εξωδίκως δηλούντα
Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο
Αυστραλίας
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Αν. Καθηγητής Λ. Κιτσαράς
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails