________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/27/2013

Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΚΟ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ (15-12-2013)


Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετελέσθη εις το Παρεκκλήσιο «Παναγία η Επισκέπτρια» εις το Μονακό, χοροστατούντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και ιερουργούντων του Πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Σελινιωτάκη, μετά του Ιερολογιωτάτου Διακόνου Γρηγορίου Φραγκάκη. 
Παρευρέθησαν επίσης: Ο Εξοχ. Πρωθυπουργός του Μονακό, ο Υπουργός των Εσωτερικών, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος του Πριγκιπάτου Bernard BARSI, ο Εξοχ. κ. Θεόδωρος Πασσάς, Πρέσβυς της Ελλάδος εις Γαλλίᾳ, οι Εντιμ. Στυλιανός Γαβιήλ και Παναγιώτης Τουλιάτος, Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος εις Μασσαλία και Μονακό αντιστοίχως,ο Προξενικός Λιμενάρχης της Ελλάδος εις την Μασσαλία κ. Δημοσθένης Παπαλεονάρδος, ο Πρόεδρος των Αδελφότητας των Οφφικιάλων της Μ.Ε. Κωνσταντινουπόλεως κ. Οδυσσεύς Σασαγιάννης, αρκετοί Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ. Σ. της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότητας Νίκαιας Κ. Ακτής - Μονακό, η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ. Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μονακό, αρκετοί επιφανείς Έλληνες και Φιλέλληνες του Πριγκιπάτου, οι Εκπρόσωποι όλων των άλλων Χριστιανικών Δογμάτων του Πριγκιπάτου και πλήθος Ορθοδόξων πιστών όλων των δικαιοδοσιών του Πριγκιπάτου και πλήθος πιστών προσήλθαν, παρακολούθησαν την Θ. Λειτουργία και μετέλαβαν της θ. Κοινωνίας.


Στο μεστό νοημάτων κήρυγμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε, εγκάρδιες πατρικές ευχές και θερμές και σε όλους όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν ηθικά και υλικά στο γενικότερο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ενορίας αλλά και της Μητροπόλεως, παρακινώντας όλους να μιμούνται και παραδειγματίζονται από τον ζήλο των Ευεργετών. Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απένειμε το Οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Παροικίας Πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Σελινιωτάκη. Ο Πατριάρχης κάλεσε τον νέο Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου να βρίσκεται πάντα κοντά στο μαρτυρικό Φανάρι στηρίζοντάς το με όλες του τις δυνάμεις, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα. 
Στην αντιφώνησή του ο Ιερατικώς Προϊστάμενος, πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Σεληνιωτάκης αφού εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη δια την μεγάλη τιμητική αυτή διάκριση βαθύτατα συγκινημένος μεταξύ άλλων είπε: «… Ευχάριστη έκπληξη επιφυλάξατε σήμερα Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα εις την ελαχιστότητά μου, γεγονός το οποίο συνηθίζει να πράττει από καιρού εις καιρόν η μεγάλη σας καρδιά και η απέραντη πατρική αγάπη του Πατέρα προς τα παιδιά του. Δυσβάστακτο φορτίο επιθέσατε εις τους αδυνάμους ώμους μου Παναγιώτατε και παρακαλώ τον Πανάγαθο Θεό να με ενισχύει δια να φανώ αντάξιος των προσδοκιών Σας. Η αφοσίωση, ο σεβασμός και η αγάπη μου προς το τίμιο πρόσωπό σας, αλλά και στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο είναι δεδομένη. Ευχαρίστησε επίσης και τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας, καθώς υπό το άγρυπνο και ανύστακτο βλέμμα του, συντελείται το ταπεινό αλλά αποτελεσματικό ποιμαντικό έργο στην Ενορία.


Συνεχίζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο νέος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου  ανέφερε: «…Σας ευχαριστούμε, ότι ηκούσατε της φωνής της δεήσεώς μας, και ήλθατε εις τον αγρόν Σας, «του σπείραι τον σπόρον Αυτού». Ευλογητός ει ο Θεός ημών ότι σήμερον ηξίωσας ημάς τους ταπεινούς δούλους τοιαύτης τιμής, πατρικής ευλογίας, κατανυκτικής μυσταγωγίας και θερμής πανηγύρεως. Ηκούσατε, Παναγιώτατε Δέσποτα, της φωνής των πεφιλημένων τέκνων Σας και ήλθατε και πάλιν. Καλώς ήλθατε εις τον τόπον Σας. Ήλθατε και πάλιν ως ο Ποιμήν ο Καλός, όστις ενσαρκώνει το ταυτόσημο ιστορικό μήνυμα: πίστη και τόλμη, αφιέρωση και αγώνας διά την Ρωμιοσύνη και την Ορθοδοξία. Σας ευχαριστούμε που θυσιάζετε για όλους εμάς, μεγάλο τμήμα του πολυτίμου χρόνου Σας συμπεριλαμβάνοντας και την εδώ ποιμαντική επίσκεψή Σας, σε ένα ευρύτερο εκτεταμένο και βεβαρημένο πρόγραμμα. Ιδού, Κλήρος και Λαός, με επικεφαλής τον Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Άρχοντες και αρχόμενοι, ατενίζομεν το τίμιο πρόσωπό Σας, ως Πατέρα στοργικότατον, φορέα εθνικής Μνήμης και Ιστορίας, πλοηγόν επιδεξιότατον «υποθέσεων ψυχικών», όπως θα έλεγεν και ο Εθνικός μας βάρδος. Παναγιώτατε, Πέραν και πάνω από λαούς, κράτη και εποχές, πέραν από ανθρώπινες αδυναμίες και σύνορα, πέραν από νεκρούς κι άκαμπτους τύπους και κανόνες, ο χριστιανισμός μόνον ενωμένος κι οικουμενικός μπορεί να διαπεράσει τον κόσμο με το μήνυμα της αγάπης. Μόνον ενωμένος μπορεί ν’ ανοίξει διάπλατα τις ανθρώπινες ψυχές και να συμβάλει αποφασιστικά σ’ έναν καλύτερο κόσμο. Κι αυτή την ενότητα, Παναγιώτατε, την συμβολίζετε Εσείς! Έστε βέβαιος πως, όπου κι αν πάτε, η αγάπη, η στήριξη και η αφοσίωση της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας και της ταπεινής Ενορίας μας, θα Σας ακολουθεί. Πόσα θα ήθελα ακόμη να πω, αλλά ο Ευαγγελικός Λόγος «ου πας ο λέγων μοι Κύριε Κύριε, αλλ’ ο ποιών το θέλημα του Πατρός», με ελέγχει. «Βόσκετε τα αρνία μας», λοιπόν, Παναγιώτατε, «ποιμαίνετε τα πρόβατά μας». Αμήν.


Στη συνέχεια όλο το εκκλησίασμα έλαβε από τον Παναγιώτατο εκτός από την πατριαρχική πατρική Του ευλογία το αντίδωρο κι ένα αναμνηστικό σταυρουδάκι. Τέτοιες ιστορικές πράγματι στιγμές μένουν ανεξάλειπτες στη μνήμη μας. 
Από την συντονιστική επιτροπή της Ενοριακής Κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα Κυανής Ακτής - Μονακό 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails