________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/20/2013

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: "Σημαντικό ότι χρησιμοποιείται ο τίτλος Οικουμενικός"


Του Αριστείδη Βικέτου
Φανερή ήταν η συγκίνηση στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου όταν χθες το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου περιενδύθηκε την πανεπιστημιακή τήβεννο και παρέλαβε τον τίτλο του επιτίμου διδάκτορος. 
Μετά την τελετή, σε ερώτησή μας, τι το ιδιαίτερο έχει ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου από τις πενήντα και πλέον διακρίσεις που έχει λάβει από ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά την υφήλιο, ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίδεται τέτοιος τιμητικός τίτλος στον Οικουμενικό Πατριάρχη από κρατικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας. «Αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στη χώρα αυτή προς το θετικότερο. Σημαίνει ότι σιγά σιγά αίρονται οι προκαταλήψεις του παρελθόντος», είπε ο κ. Βαρθολομαίος. 
Υπέδειξε επίσης ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως χρησιμοποιείται επισήμως πλέον ο τίτλος «οικουμενικός» για τον Πατριάρχη και το Πατριαρχείο. «Είναι σημείο απόδειξης ότι γίνονται ζυμώσεις στην τουρκική κοινωνία προς το θετικότερο», κατέληξε μιλώντας στην «Α» ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εξάλλου η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου Γκιουλάι Μπαρμπαρόσογλου απαντώντας σε ερώτηση της «Α», ποιο μήνυμα δίνει το πανεπιστήμιο με την ανακήρυξη του Οικουμενικού Πατριάρχη σε επίτιμο διδάκτορά του, δήλωσε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμά το πανεπιστήμιο, που στην επέτειο των 150 χρόνων από την ίδρυσή του, αποδέχθηκε την απονομή του τίτλου του επιτίμου διδάκτορος. Όπως είπε, οι αρχές του πανεπιστημίου συμβαδίζουν με πολλές από τις αρχές του Οικουμενικού Πατριάρχη. 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση της «Α» η Πρύτανις του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου δήλωσε ότι η Αγία Σοφία της Πόλης δεν πρέπει να μετατραπεί και πάλι σε μουσουλμανικό τέμενος.
Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως, 20-12-2013

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.21 Δεκεμβρίου 2013 - 11:36 π.μ.

    Το Πανεπιστημίο του Βοσπόρου, έκανε αυτό πού θα έπρεπε να έχει κάνει η Τουρκία εδώ και 90 περίπου χρόνια. Αναγνώρισε μέσα από την αποτομή του τίτλου το Επιτίμου Διδάκτορος τον τίτλο "Οικομενικός" τόσο για τον Πατριάρχη μας, όσο και για το Πατριαρχείο μας. Αυτό δείχνει πώς ο ιστορικός αλλά και ο εκκλησιαστικός αυτός τίτλος, δεν έχει σκοπό την βατικανοποίηση του Φαναρίου, όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι, αλλά ο τίτλος αυτός, είναι ο κατεξοχής τίτλος και η κατεξοχήν προσφώνηση του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας, αλλά και αυτού του Πατριαρχείου μας, και κατά τα χρόνια της ένδοξης Ρωμαίϊκης Αυτοκρατορίας μας, αλλά και στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η αναγνώρηση αυτή, δείχνει ότι κάτι αλλάζει στην Τουρκία και μάλιστα σε πνευματικό τουλάχιστον επίπεδο, όσο αναφορά το Πατριαρχείο μας και την Ρωμηοσύνη της Πόλεως. Μακάρι αυτήν την αναγνώριση να την αποδεχτούν και άλλοι, εάν θέλουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Παναγιώτατε, ο αγώνας Σας δικαιώνεται. Οι προσπάθειές Σας, βγάζουν καρπούς. Συνεχίστε. Ο Θεός και η Παναγία να είναι μαζί Σας. Χρόνια πολλά. Καλά Χριστούγεννα, σε Σάς σε όλους τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες Σας, και σε όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails