________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


3/12/2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΒΙΖΥΗΝΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


Μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί και δημοσιογράφοι  θα συμμετάσχουν στο 4ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: «Γ. Βιζυηνός. Εις την Πόλιν», για να προσεγγίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα  πεζογράφου, ποιητή και λογίου Γεωργίου Βιζυηνού, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου 2015.
Το συνέδριο διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στο μαθητικό συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, θα πραγματοποιηθούν  εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και μαθητές καθώς και  συζητήσεις πάνω στις θεματικές ενότητες:  Διαδρομές του Βιζυηνού: Βιζύη, Κύπρος Κωνσταντινούπολη, Αθήνα – Ο Βιζυηνός και οι Πατρόνες – Θέματα της Ποίησης και της Πεζογραφίας του Βιζυηνού – Βιζυηνός και Ευρωπαϊκή Λογοτεχνία – Βιζυηνός και Κριτική – Συντεταγμένες του λογοτεχνικού έργου του Γ. Βιζυηνού. Τεχνικές, θεματική και σημασιακά περιεχόμενα: Αφηγηματική, ψυχαναλυτική και ιδεολογική ερμηνεία. – Βιζυηνός: Γλώσσα και Σάτιρα – Η θεωρητική σκέψη του Βιζυηνού – Βιζυηνός και τέχνες – Βιζυηνός εν πλω.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 15 σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) και περισσότεροι από 300 μαθητές και εκπαιδευτικούς, από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Πόλη. 
Παράλληλα με τις εισηγήσεις ειδικών συμβούλων και μαθητών, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων:
• η προβολή της ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Το μόνον της ζωής ταξείδιον», την οποία θα προλογίσει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου
• συζήτηση εν πλω στον Βόσπορο μαθητών με τέσσερις βραβευμένους συγγραφείς, Θ. Βαλτινό, Μ. Δούκα, Π. Μάρκαρη,  Γ. Σκαμπαρδώνη,  τον ποιητή Γ. Πάσχο και τον καθηγητή της Οξφόρδης P. Mackridge με θέμα «Εσείς και ο Βιζυηνός»
• εικαστική έκθεση από το Γ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, με επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Ερατώς Χατζησάββα, στην οποία οι φοιτητές παρουσιάζουν έργα τους εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού.
Τον Γ. Βιζυηνό θα «ξαναδιαβάσουν» οι διακεκριμένοι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιούλικα Σκαφιδά, Κωνσταντίνος Φαλελάκης, Μηνάς Χατζησάββας.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι μαθητές επίσης θα γνωρίσουν τη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη και θα επισκεφθούν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, της οποίας ο Βιζυηνός υπήρξε σπουδαστής.
Ειδικά για το μαθητικό συνέδριο οι  Εκδόσεις Αιώρα τυπώνουν και κυκλοφορούν το «Σημειωματάριο Γεώργιος Βιζυηνός». Από τον  συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο κυκλοφορούν ακόμη τέσσερα βιβλία του Γ. Βιζυηνού, στη σειρά Modern Greek Classics.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο στην Πόλη  διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Σε προηγούμενες διοργανώσεις  τιμήθηκαν ο Γ. Σεφέρης, ο Κ. Π. Καβάφης και ο Α. Παπαδιαμάντης. Περισσότερα για τα Διεθνή Μαθητικά Συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να πληροφορηθείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου www.zografeio.mandoulides.gr .
Για την επιτυχία του συνεδρίου συνεργάστηκαν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, κληρικοί, λογοτέχνες, δημοσιογράφοι και εκπαιδευτικοί. Ακολουθούν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου:
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Σταύρος Ανεστίδης, Ιστορικός, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας, Αντιπρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Λάμπρος Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Κατρίν Βελισσάρη, τ. Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ, Μάρω Δούκα, Συγγραφέας, Χάρης Εξερτζόγλου, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του ΠΑ, Μαρία Ιατρού, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Καργιώτης, Αναπληρωτής  Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Ερατοσθένης Καψωμένος,  Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Θωμάς Κοροβίνης, Φιλόλογος, Συγγραφέας Peter Mackridge, Καθηγητής του Τμήματος Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Πέτρος Μάρκαρης, Συγγραφέας, Γιώργος Παπαναστασίου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Λάκης Παπαστάθης, Σκηνοθέτης, Γιάννης Πάσχος, Ποιητής, Μανώλης Πιμπλής, Δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Ρασιδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας  και Φιλολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Συγγραφέας, Ιφιγένεια Τριάντου-Καψωμένου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΠΙ, Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ασπασία Χασιώτη, Δρ. Φιλολογίας, Γενική Διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου δείτε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails