________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/17/2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (14-16 ΜΑΪΟΥ 2021)


Αυστραλίας Μακάριος: "Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημα για αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας" 
Στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στο Λίβερπουλ του Σύδνεϋ, ιερούργησε το πρωί της Κυριακής, 16 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπου Μελόης κ. Αιμιλιανό και Κυανέων κ. Ελπίδιο. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ενώπιον πλήθους ενοριτών που προσήλθαν στην εκκλησία με ευλάβεια, συγκίνηση και πνεύμα ενότητας, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Χρήστο Βέργο, τον οποίο επαίνεσε για την πολυετή ιερατική διακονία του στην τοπική Εκκλησία. 
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου για ό,τι μέχρι σήμερα προσέφεραν στην Ενορία - Κοινότητα του Λίβερπουλ, ενώ επισήμανε πως έχει έρθει η ώρα να ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο για την Ενορία, με εχέγγυα την αγάπη, την ενότητα και τη συνεργασία μεταξύ των μελών της. 


Μετά από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, μπροστά από το κενοτάφιο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού τελέστηκε, υπό του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου, επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο. Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Ποντιακή Γενοκτονία οργανώθηκαν, ενόψει της 19ης Μαΐου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία συμμετέχουν η Ποντιακή Αδελφότητα ΝΝΟ "Ο Ποντοξενιτέας", η "Ποντιακή Αδελφότητα Σύδνεϋ "Παναγία Σουμελά" και Ελληνική Ποντιακή Κοινότητα Wollongong "Ο Διογένης". 
Ο Σεβασμιώτατος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της σφαγής περισσότερων από 350.000 Ελλήνων του Πόντου, καθώς και στους ξεριζωμούς, στις προσπάθειες για βίαιο εξισλαμισμό του πληθυσμού, αλλά και στην καταστροφή ιστορικών και χριστιανικών μνημείων της περιοχής. Παρότι η Γενοκτονία σηματοδότησε το τέλος μιας ιστορίας χιλιετιών του ελληνοχριστιανικού στοιχείου στον Πόντο, εντούτοις, όπως υπογράμμισε, το ελληνικό πνεύμα και η ορθόδοξη πίστη δεν έσβησαν. "Η κληρονομιά μας και η θρησκεία μας συνδέονται άρρηκτα με την ταυτότητά μας και καθορίζουν τους ανθρώπους μας", επισήμανε. 
Δεν παρέλειψε, επίσης, να θίξει το ζήτημα της ανάγκης αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων και των κοινοβουλίων της Αυστραλίας. Η επιδίωξη αυτή δεν εκπορεύεται από μίσος, διευκρίνισε, αλλά αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 


"Παραμένουμε σταθεροί στο αίτημά μας να δούμε την Ποντιακή Γενοκτονία να αναγνωρίζεται σε τοπικό και ευρύτερο πολιτικό επίπεδο", επισήμανε. "Σε προσωπικό επίπεδο, σεβόμαστε και τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας", κατέληξε, "και διατηρούμε ζωντανά στις καρδιές μας τα ιδανικά και τις αξίες τους, το θάρρος και την ψυχική τους δύναμη, την πίστη τους η οποία μετέτρεψε τον θάνατο και τον πόνο σε πύλη που οδηγεί στην παράδεισο και στην αιώνια ζωή".


Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στη συναυλία του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ με τον Δημήτρη Μπάση 
Στο κατάμεστο City Recital Hall του Σύδνεϋ, όπου έλαβε χώρα η συναυλία υπό τον τίτλο: "Τσιτσάνης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Θεοδωράκης: Τραγούδια της απελευθέρωσης από τους τέσσερις μεγάλους συνθέτες της Ελλάδας", με κεντρικό ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση, παρευρέθηκε την Παρασκευή, 14 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Η συναυλία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 39ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ και τον δημοφιλή Έλληνα τραγουδιστή συνόδευσαν ελληνικό μουσικό συγκρότημα, συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, υπό τη διεύθυνση υπό τη διεύθυνση του μαέστρου George Ellis. 


Στο τέλος της συναυλίας, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη όλους τους συντελεστές της, καθώς επίσης τους διοργανωτές του Ελληνικού Φεστιβάλ, ιδιαίτερα δε την Πρόεδρό του, κ. Νία Καρτέρη, και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Χάρη Δανάλη.


Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εγκαινίασε το νέο "σπίτι" των Καστελλοριζιών στο Σύδνεϋ 
Τα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, το οποίο βρίσκεται στο Kingsford του Σύδνεϋ, τέλεσε το Σάββατο, 15 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Ο Σεβασμιώτατος, αφού τέλεσε τον Αγιασμό, έκοψε την κορδέλα των Εγκαινίων από κοινού με την Κυβερνήτρια της ΝΝΟ, κ. Margaret Beazley, και απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τη διοίκηση και τα μέλη της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας. 
Καταρχάς, επαίνεσε τον Πρόεδρο της Αδελφότητας, κ. Γεώργιο Πιζάνη, και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για τη σκληρή δουλειά τους και για τις θυσιαστικές τους προσπάθειες με σκοπό την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου "The Castellorizian", το οποίο διαδέχεται το "Cazzie Club" που είχε αναστείλει τη λειτουργία του πριν από μερικά χρόνια. Οι νέες εγκαταστάσεις, όπως παρατήρησε, θα εξυπηρετήσουν ακόμα πιο ολοκληρωμένα τον στόχο της διατήρησης των παραδόσεων και των εθίμων, του ήθους και των αξιών, καθώς επίσης της ιστορίας της πατρίδας και των ιστοριών των μεταναστών πρώτης γενιάς στην Αυστραλία. 
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος επιχείρησε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, μνημονεύοντας την μετανάστευση των πρώτων Καστελλοριζιών στους Αντίποδες, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και την ίδρυση, το έτος 1912, της πρώτης Καστελλοριζιακής Αδελφότητας στην Πέρθη. Διέκρινε δε ότι η παρουσία και η πορεία της Καστελλοριζιακής Διασποράς στην Αυστραλία καθορίστηκε έντονα από την αφοσίωση στις ρίζες της, ενώ τα μέλη αυτής, για πάνω από έναν αιώνα, έχουν εργαστεί ακούραστα ώστε να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με το πατρογονικό τους νησί. 


"Ατενίζοντας το μέλλον, η πρόκληση παραμένει να διασφαλίσουμε ότι οι νεότερες γενιές θα διατηρήσουν ζωντανή στη συνείδησή τους την ελληνική τους κληρονομιά", υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, για να εκφράσει τη βαθιά πεποίθησή του ότι το νέο Πολιτιστικό Κέντρο της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας ΝΝΟ θα συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη αυτού του ευγενούς σκοπού. Κλείνοντας, ευχήθηκε εγκάρδια στον Πρόεδρο, τη Διοίκηση και τα μέλη της Αδελφότητας να επιτύχουν όλους τους στόχους τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails