________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/17/2021

Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης: Οι αναλήθειες του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε πως «Η Εκκλησία της Ρωσίας δεν επιθυμεί πρωτεία στην Ορθοδοξία». Στην ερώτηση: «Και τι γίνεται στην πραγματικότητα – η Ρωσική Εκκλησία δεν επιθυμεί να είναι πρώτη στον κόσμο της Ορθοδοξίας;», απαντά: «Είναι αυτονόητο πως όχι. Αυτό είναι ένα καθαρό μυθολόγημα και το έχω ξαναπεί επανειλημμένα. Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με τη θέση μας στα δίπτυχα». 
Τι καλά θα ήταν αν έτσι ήταν τα πράγματα. Η στάση όμως της Εκκλησίας της Ρωσίας όλα τα χρόνια άλλο μας δείχνει. Φαίνεται όμως πως ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δεν γνωρίζει κάποια πράγματα ή λόγω του νεαρού της ηλικίας του ή επειδή ίσως έχει ασθενή μνήμη. 
Δεν θα κάνουμε αναφορά σε βάθος χρόνου για να αποδείξουμε το αναληθές των λόγων του κ. Ιλαρίωνα. Θα αναφερθούμε στα τελευταία μόνο χρόνια αρχίζοντας από επίσημα γεγονότα της ζωής της Ρωσικής Εκκλησίας. 
Στην 8η Παγκόσμια Σύναξη των Ρώσων το 2008 με γενικό θέμα: «Η Ρωσία και ο Ορθόδοξος κόσμος», ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε χαρακτηρίσει την Εκκλησία του «Κέντρο της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας». 
Στην ίδια σύναξη ο Υπουργός Βλαδιμήρ Ζόριν τόνισε πως όλα τα ορθόδοξα έθνη πρέπει να συνενωθούν υπό «την ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη, και ως εκ τούτου κατέχει de facto ηγετική θέση μεταξύ των Ορθοδόξων» και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιβάνοφ δήλωσε πως: «η διπλωματία μας συνεργάζεται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία είναι ο ενωτικός κρίκος όλων των Ορθοδόξων Σλαβικών λαών». 
Ο τότε Μητροπολίτης και νυν Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος έλεγε: «Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει de facto ηγετική θέση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, λόγω μεγέθους, πνευματικότητας, ηθικών αρχών και πολιτικής επιρροής», ο δε εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Οδησσού δήλωσε: «Η Ρωσία είναι η Τρίτη Ρώμη και εμείς είμαστε οι ηγέτες της Ορθοδοξίας και πρέπει να το δείξουμε». 
Σε πρωτοβουλία που είχε αναλάβει τον Ιούλιο του 2007 η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Ντόρα Μπακογιάννη προς τους ομολόγους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να παρέμβουν στην Τουρκία και να υποστηρίζουν τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Πατριαρχείο Μόσχας με ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι: «Η παγκόσμια δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει βάση αληθείας». 
Με παρόμοιο κλίμα, με τις ίδιες προθέσεις και επιδιώξεις από πλευράς της Εκκλησίας της Ρωσίας φτάσαμε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο του 2016 στην Κρήτη, όπου και προσπάθησε ανεπιτυχώς να την τορπιλίσει. 
Όσο κι αν ψάξει κάποιος πολύ σπάνια θα βρει αναφορές της Ρωσικής Εκκλησίας σε Πατριαρχείο και Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να συνοδεύεται με την ονομασία τους Οικουμενικό και Οικουμενικός. 
Με τις επαναλαμβανόμενες συνεντεύξεις του το τελευταίο διάστημα ο Μητροπολίτης Ιλαρίων προσπαθεί να αμαυρώσει την εικόνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εν όψει της επισκέψεως του τον ερχόμενο Αύγουστο στην Ουκρανία. Μπερδεύοντας όμως το ψέμα με την αλήθεια, όπως πάει, θα οδηγηθεί σε εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Πρέπει ίσως κάποιος να του υπενθυμίσει ότι το ψέμα έχει κοντά και γυάλινα πόδια, εκτός και αν ο ίδιος είναι οπαδός της λογικής που λέει: «Πες, πες κάτι θα μείνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails