________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/19/2021

Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Αμερικής Αρχιμ. Αθηναγόρας εκλέχτηκε Επίσκοπος Ναζιανζού


Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου και Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος κατόπιν υποδείξεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ναζιανζού. 
Ο νεοεκλεγείς Επίσκοπος Αθηναγόρας κανονικά θα υπάγεται στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα λογίζεται δικός του βοηθός Επίσκοπος, και θα υπηρετεί κατ’ ανάθεση στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και επίσης ως Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. 
Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η χειροτονία του εφηφισμένου Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα θα γίνει στον ναό του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής Βοστώνης, το Σάββατο 5 Ιουνίου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. 
Λίγη ώρα μετά την εκλογή του ο εψηφισμένος Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» τα εξής: «Δοξάζω το όνομα του Αγίου Θεού για την σημερινή ιερή και ιστορική εξέλιξη στην πορεία της ιερατικής μου ζωής. Ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Πατέρα και Δεσπότη της Εκκλησίας και του Γένους μας κ.κ. Βαρθολομαίο για την πολλή του αγάπη προς το ταπεινό μου πρόσωπο να εισηγηθεί την εις Επίσκοπο εκλογή μου και ιδιαίτερα να καταστώ Βοηθός Επίσκοπος της Παναγιότητας του. Επικαλούμαι τις ευχές και προσευχές των Αγίων Συνοδικών Αρχιερέων για την αγάπη και εμπιστοσύνη τους, καθώς και του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, υπό την πνευματική επιστασία του οποίου διακονώ στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής».
Εν τω μεταξύ το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: 
«Ευχαρίστως ανακοινούται ότι κατά την σημερινήν συνεδρίαν αυτής, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, εισηγήσει της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέλεξε παμψηφεί: 
1) Τον Θεοφιλ. Επίσκοπον Κρατείας κ. Ανδρέαν της εν Καναδά υπό το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Ουκρανικής παρουσίας επαρχιούχον Επίσκοπον Τορόντο. 
2) Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αμβρόσιον Κουτσουρίδην, Πρωτοσύγκελλον της Ι. Μητροπόλεως Γερμανίας, Επίσκοπον Αργυρουπόλεως, μέλλοντα να διακονήση ως Βοηθός του Ποιμενάρχου αυτού τους εν Βαυαρία πολυπληθείς ομογενείς. 
3) Τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην του Οικουμενικού Θρόνου κ. Αθηναγόραν Ζηλιασκόπουλον υπό τον ψιλόν τίτλον Ναζιανζού, ως Βοηθόν Επίσκοπον της Α.Θ.Παναγιότητος του Πατριάρχου, όστις έθεσεν αυτόν εις την διάθεσιν του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, προκειμένου ίνα συνεχίση την εκείσε διακονίαν αυτού ως τε Αρχιγραμματέως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου και εν τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. 
Οι Θεοφιλέστατοι Εψηφισμένοι Επίσκοποι Αργυρουπόλεως και Ναζιανζού ετέλεσαν εκάτερος αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα αυτού και εδέχθησαν τα συγχαρητήρια του Παναγιωτάτου, των αγίων Αρχιερέων και των μελών της Πατριαρχικής Αυλής, οι οποίοι ηυχήθησαν εις αυτούς εύορκον Αρχιερατικήν διακονίαν. 
Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 19η Μαίου 2021 
Εκ της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου». 
Ποίος ο νέος Επίσκοπος Ναζιανζού: 
Ο εφηφισμένος Επίσκοπος Ναζιανζού, Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος (του Δημητρίου και της Φωτεινής), γεννήθηκε το 1970 στο Reutlingen της Γερμανίας. Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Κατάγεται από το Θούριο Ορεστιάδος και τη Βλάστη Κοζάνης. Πτυχιούχος Γερμανικής Φιλολογίας και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γερμανικών Σπουδών και Παιδαγωγικών στο Johann Wolfgang Goethe Universitat Frankfurt, μεταπτυχιακό του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Παρακολούθησε πρόγραμμα BΑ συγκριτικής θρησκειολογίας, πρόγραμμα Bachelor Φιλοσοφίας, μαθήματα Ευαγγελικής και Ρωμαιοκαθολικής Θεολογίας και το πρόγραμμα MA Ισλαμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Φραγκφούρτης. Το 2012 ανεκηρύχθη Διδάκτωρ του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ (θέμα διδακτορικής διατριβής: H στάση της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Γερμανίας στις εγκυκλίους του Πάπα μετά το 1965. Οι σχέσεις με τη Pωμαιοκαθολική Εκκλησία μετά τη Β’ Βατικάνεια Σύνοδο). Εργάστηκε ως μεταφραστής, ως εκπαιδευτικός, ως λέκτορας στο Ανώτατο Τεχνικό Ιδρυμα Darmstadt. Το 1992 εκάρη μοναχός. Το 1997 χειροτονία σε διάκονο και το 1998 σε πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού Φραγκφούρτης της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας από τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο. Το 2000 χειροθεσία σε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Από το 1997 έως το 2017 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας. Διακόνησε στις ενορίες Αγίου Νεκταρίου Neuss, Salvatorkirche (ο ιστορικός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) Μονάχου και στην ενορία Προφήτου Ηλιού Φραγκφούρτης όπου εργάστηκε για την ανέγερση νέου ναού. Ίδρυσε ορθόδοξο παρεκκλήσιο στο διεθνές αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης. Διετέλεσε μέλος των αντιπροσωπειών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θεολογικό διάλογο των Ορθοδόξων με τις προτεσταντικές Εκκλησίες της Leuenberger Konkordie (GEKE) και στη 2η Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Αρχιερατικός επίτροπος Εσσης και Ρηνανίας Παλατινάτου (2005-2017), πανεπιστημιακός ιερέας στη Φραγκφούρτη, μέλος των Συμβουλίων Χριστιανικών Εκκλησιών Εσσης και Βαυαρίας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών Φραγκφούρτης, πρόεδρος του Συμβουλίου των Θρησκειών Φραγκφούρτης, μέλος της Διαχριστιανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Μεταναστών Γερμανίας και πρόεδρος της Διάσκεψης ορθοδόξων κληρικών Φραγκφούρτης. Από τον Αύγουστο 2017 μέχρι τον Αύγουστο 2019 διηκόνησε στην Αρχιεπισκοπή Καναδά ως διευθυντής της Πατριαρχικής Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας Τορόντο, ως καθηγητής Θρησκειολογίας, ως διευθυντής γραφείων της Ιερής Μητρόπολης Τορόντο, ως προϊστάμενος του ιερού ναού Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και ως πνευματικός. Την 26η Αυγούστου 2019 μετατέθηκε, μετά από αίτημα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στην Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη όπου διακονεί ως πανεπιστημιακός ιερέας, ενώ πρόσφατα διορίσθηκε Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails