________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/29/2015

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΟΑΚ)


ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 
Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015, σε μία απλή και λιτή τελετή συνάντησης Τέχνης και Λόγου, εκπληρώνοντας την επιθυμία του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου, ιδρυτού της ΟΑΚ, στο Κολυμπάρι Χανίων (Κρήτη), έγινε η παραλαβή έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου όποιας μορφής, ώστε να τοποθετηθούν στους χώρους του Ιδρύματος. 
Πρόκειται για 11 αναδημιουργημένα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, τα οποία δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας του Κρητικού Σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, από τους διακεκριμένους πλέον έλληνες ζωγράφους Σάββα Γεωργιάδη, Νίκο Μόσχο και Στέλιο Πετρουλάκη. Επίσης παραδόθηκαν και 3 πρωτότυπα έργα των προαναφερθέντων ζωγράφων, τα οποία δώρισαν στη μόνιμη έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης για τη δημιουργία του μελλοντικού Μουσείου για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. 
Μετά από κοινή συμφωνία του Δήμου Ηρακλείου και του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή, δωρητές προϊόντων έργων τους της κινηματογραφικής ταινίας «EL GRECO» της μόνιμης έκθεσης στην Πύλη Βηθλεέμ, με θέμα: ‘EL GRECO- ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ’, και μετά από την παρέμβαση του Δρ Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ, παραχωρήθηκαν 14 έργα για έκθεσή τους στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας. 


Πρόθεση της ΟΑΚ και του Γιάννη και της Ελένης Σμαραγδή είναι να διοργανωθεί τιμητική εκδήλωση για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, καθώς και για τους τρείς προαναφερόμενους ζωγράφους, οι οποίοι διακρίνονται για το έργο τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από ιστορικούς της Τέχνης και μελετητές της Χριστιανικής και Βυζαντινής Αγιογραφίας σε σχέση με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο. 
Ο κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς παραλαμβάνοντας τα έργα ευχαρίστησε εκ μέρους του Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου του ΔΣ της ΟΑΚ, τους χορηγούς των έργων, καθώς και το Δήμο Ηρακλείου, σημειώνοντας, ότι εκτός από το γεγονός ότι τα έργα θα τα βλέπουν πάνω από 4.000 άτομα που έρχονται στην ΟΑΚ ως σύνεδροι ή επισκέπτες κατ’ έτος, θα επιτελέσουν και το σημαντικό εκπαιδευτικό τους ρόλο. Έτσι, ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΟΑΚ θα λάβει χώρα με τίτλο «Μελετώντας τον δικό μας El Greco». Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή και να σχολιάζουν με ειδικούς εκπαιδευτικούς, τόσο το κινηματογραφικό έργο του σκηνοθέτη, όσο και το καλλιτεχνικό έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails