________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/19/2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Τη στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας στην όλη προσπάθεια που καταβάλλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το Πατριαρχείο και ιδίως για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Επικεφαλής της Ορθοδοξίας σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν είναι μόνο σύμβολο, το οποίο αφορά το Έθνος μας και την Ορθοδοξία, αλλά πρόσθεσε ότι γνωρίζει πολύ καλά και τους δεσμούς του Πατριάρχη με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφού υπήρξε το λίκνο, από το οποίο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του και τον ενέπνευσε για να φθάσει εδώ που έφθασε. 
Ως «βοηθοί εκπληρώσεως» αυτού του μεγάλου καθήκοντος που αφορά την Ορθοδοξία, είμαστε εδώ και θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε πάντα στη διάθεσή σας, και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και χαρά που Σας υποδέχομαι και Εσάς και την ακολουθία σας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος.


Αναφερόμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε λόγο για ένα «θέμα που μας καίει» και πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο και απαράδεκτο επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας να έχει ιδρυθεί μια τέτοια Σχολή και επί Τουρκικής Δημοκρατίας να παραμένει κλειστεί για 44 χρόνια. Δεν συμβιβάζεται με το γεγονός της αναγκαστικής σιωπής της Σχολής με τα δημοκρατικά δεδομένα, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις θρησκευτικές ελευθερίες, ανέφερε. 
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ιστορική αυτή Σχολή δεν είναι ένα θέμα πολυτέλειας για εμάς, ούτε ένα θέμα προσωπικού γοήτρου να θέλω να την ανοίξω, αλλά είναι ένα θέμα ουσιαστικής ανάγκης για το Πατριαρχείο, να μπορεί να εκπαιδεύει σαν η Πρωτόθρονος Εκκλησία τα στελέχη της, τους Κληρικούς, τους Θεολόγους και όχι μόνο από το κλίμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και από το κλίμα άλλων αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όταν η Σχολή Λειτουργούσε. 


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είπε τα εξής: 
«Παναγιότατε, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας σας υποδέχομαι ως τον επικεφαλής της Ορθοδοξίας σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές, όχι μόνο για τον λαό το έθνος μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Μην ξεχνάμε ότι η Ορθοδοξία της οποίας είστε επικεφαλής, είναι σήμερα η θρησκεία εκείνη που μπορεί να σηματοδοτήσει αυτό που έχει ανάγκη ο κόσμος. Και εκείνη που μπορεί να αποτρέψει το δράμα που ζούμε, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Μέσα από την πραότητα και την αγάπη μπορεί να επιβάλει την ειρήνη, να αναδείξει τον άνθρωπο, την αξία του και την αξιοπρέπειά του. Γιατί είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα ιδίως η Δύση να ανέχεται τις εστίες πολέμου που υπάρχουν σήμερα και αυτό το φαινόμενο της προσφυγιάς και των αθώων ψυχών που πνίγονται στη μεσόγειο. Τη θάλασσα του φωτός και της ειρήνης. Εσείς μπορείτε μέσα από τον ρόλο σας να αναδείξετε ότι η Ορθοδοξία μπορεί να ηγηθεί για να εξασφαλίσει την ειρήνη του σύμπαντος και της περιοχής μας. Επίσης θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την τεράστια προσπάθεια που έχετε κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα τελευταία φαινόμενα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή έχουν επηρεάσει όλο τον κόσμο και πόσο δίκιο είχατε όλα αυτά τα χρόνια να ξυπνήσετε συνειδήσεις. Εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας να ξέρετε ότι είμαστε δίπλα σας στη όλη προσπάθεια που κάνετε για το Πατριαρχείο και κυρίως για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Υπήρξε το λίκνο από το οποίο ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία Σας και που Σας ενέπνευσε να φτάσετε εδώ που φτάσατε». 



Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και αφού εξήρε την μόρφωση και την ευρυμάθειά του, του ευχήθηκε να αποτελεί πάντα τον εκφραστή της ενότητας του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails