________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/08/2015

Κείμενο του Αρχιμ. Γεράσιμου Φραγκουλάκη για τα περί επιχείρησης διάσπασης της Εκκλησίας της Ελλάδος


Στο διαδίκτυο, διάβασα άρθρο του κυρίου Γιώργου Ν. Παπαθανοσόπουλου με τον τίτλο «Επιχείρηση διάσπαση της Εκκλησίας της Ελλάδος». 
Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο κ. Παπαθανασόπουλος, δείχνει ξεκάθαρα ότι διακατέχεται από εμπάθεια προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη, γι’ αυτό μάλλον χρησιμοποιεί και τον παραπάνω τίτλο, στοχεύοντας από την αρχή στην δημιουργία αρνητικής διάθεσης. 
Το κείμενο υποτίθεται ότι αναφέρεται σε εκδήλωση που έγινε σε κεντρικό Ξενοδοχείο των Αθηνών για τα είκοσι χρόνια αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κυρίου Ευσεβίου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου. Κάποια από αυτά που αναφέρει, ερμηνεύονται από τον ίδιο κατά τρόπο εμπρηστικό, όπως εμπρηστικός είναι και ο τίτλος του κειμένου. Τα περισσότερα δε από αυτά προσπαθεί να τα παρουσιάσει ως αξιόπιστες ειδήσεις, που προέρχονται από «πηγαδάκια», τα οποία σχηματίστηκαν στους χώρους της εκδήλωσης. 
Πέρα από τις «αναλύσεις» που κάνει περί Έθνους και Γένους και που κατά τη γνώμη μου είναι και εθνικά επικίνδυνες, εκεί που δίδει ρεσιτάλ υποκρισίας και ψεύδους είναι η τελευταία παράγραφος. Αναφέρει κατά λέξη: «Η χειρότερη εκδοχή πάντως θεωρίας είναι πως η εκ μέρους του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου συστηματική και συνεχής επιχείρηση επιβολής της άποψης του, ότι οι «Νέες Χώρες» ανήκουν στο Φανάρι, είναι μια προσπάθεια να διασπασθεί η ενότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και να περιοριστεί ο ρόλος της στον ελληνικό λαό και στην Ορθοδοξία γενικότερα. Επιδιώκει έτσι να Την περιορίσει στις περιοχές που είχαν απελευθερωθεί έως τη δεκαετία του 1880 και που ήσαν έως τη γραμμή Παγασητικού - Αμβρακικού, αγνοώντας αν αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πολιτικά και στα εθνικά ζητήματα της χώρας. Με βάση τη θεωρία αυτή η Ελληνική Δημοκρατία θα είναι διασπασμένη σε πέντε (!!!) εκκλησιαστικά καθεστώτα: Στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, στο υπό το Πατριαρχείο αυτόνομο καθεστώς των «Νέων Χωρών» (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, Νησιά Ανατολικού Αιγαίου), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στην υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στα υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Δωδεκάνησα με ένα ανύπαρκτο εκκλησιαστικό καθεστώς και στο υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο Άγιον Όρος, με το δικό του εκκλησιαστικό καθεστώς και τον δικό του Καταστατικό Χάρτη». 
Δεν γνωρίζω αν σκοπίμως παραποιεί την αλήθεια, ίσως το πιο πιθανό, ή δεν έχει σωστή ενημέρωση, κάτι για το οποίο δεν δικαιολογείται, όμως έπρεπε να γνωρίζει ότι: Η αυτονόμηση των «Νέων Χωρών» και η ύπαρξη Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με έδρα την Θεσσαλονίκη, διατυπώθηκε ως σκέψη στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν (1927-1938) μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, το οποίο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρυσόστομο Παπαδόπουλο και δεν υλοποιήθηκε βεβαίως. Η Κρήτη ήδη υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ημιαυτόνομος Εκκλησία. Τα Δωδεκάνησα, το ανύπαρκτο εκκλησιαστικό καθεστώς κατά τον κύριο Παπαθανασόπουλο, αποτελούν Μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου και οι Μητροπολίτες τους είναι υπαρκτά πρόσωπα! Όσο για το Άγιον Όρος είναι γνωστό τοις πάσι ότι αυτοδιοικείται και κανονικός επίσκοπός του είναι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Πώς τώρα γίνεται τώρα η πραγματικότητα που επικρατεί επί σειρά δεκαετιών να αποτελεί θεωρία, μόνο ο κύριος Παπαθανασόπουλος γνωρίζει. Το να αντιπαθεί κάποιος το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη είναι δικαίωμά του. 
Το να επιστρατεύει όμως ψευδή λόγο και λάσπη για να τα πολεμήσει αποτελεί πρόκληση προς τον πιστό λαό και προσβολή προς την Κεφαλή της Εκκλησίας! 
Αρχιμ. Γεράσιμος Φραγκουλάκης 
Αννόβερο-Γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails