________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/04/2015

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία του την μεγάλη εκδήλωση του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» Θεσσαλονίκης, για τα 50 χρόνια δράσης του στην Ελλάδα.  
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Ο Πατριάρχης χαιρέτισε τους απογόνους των Ποντίων που πριν από μισό αιώνα έχτισαν το ομώνυμο μοναστήρι στο Ροδοχώρι Ναούσης Ημαθίας, σε ανάμνηση της ιστορικής και ερειπωμένης μονής του Πόντου, η οποία λειτούργησε για δώδεκα και πλέον αιώνες, έως και την εγκατάλειψη της το 1923 από τους εναπομείναντες «εκ των ιστορικών περιπετειών και διαρκών κινδύνων και συμφορών» μοναχούς της, οι οποίοι ακολούθησαν τη μοίρα των λοιπών εκπατρισθέντων ποντίων, φέρνοντας μαζί τους και ιστορικά ιερά κειμήλια. 
«…εξήλθομεν των τειχών της Βασιλευούσης Πόλεως, όπου άγρυπνοι φρουροί και φύλακες ίστανται η Παναγία η Παμμακάριστος και ο 'Αγιος Γεώργιος και ήλθομεν εις τα τείχη της συμπρωτευούσης Θεσσαλονίκης την οποία φρουρεί ο πολιούχος της Άγιος Μεγαλομάρτυς θαυματουργός Δημήτριος, ο Μυροβλήτης» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε: 
«Και αναφερόμεθα εις τα τείχη, διότι τα παντός είδους τείχη, φυλάσσονται και ουδέποτε παραδίδονται, παρά μόνον όταν η θεία προστασίας εκλείψη. Καταπίπτουν δε εις ερείπια, δια να αναδειχθή εκ των ερειπίων και της τέφρας των, ως άλλος φοίνιξ, ο υποκρυπτόμενος άγνωστος θησαυρός». 
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσφορά της μονής του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα μέχρι σήμερα «ως σημαντικότατο πνευματικόν κέντρο και σημείο αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού», αλλά και στη συνεισφορά γενικώς των Ποντίων στην ορθόδοξη εκκλησία και στο γένος, διαχρονικά, ενώ θυμήθηκε και την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει το 2012 στο ιστορικό μοναστήρι στη Γαλλιένη του Πόντου. «Δεν ήτο δυνατόν να μη ανταποκριθώμεν εις το κάλεσμα της ιστορίας, δεδομένου ότι ήτο η πρώτη επίσκεψις Οικουμενικού Πατριάρχου εις την μονήν» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: 
«Χαίρομεν, δε ότι σείς, οι απόγονοι των ποντίων προσφύγων συνεχίζετε την πνευματικήν ταύτην προσφορά της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, της οποίας τα τείχη όπως και της Θεσσαλονίκης φυλάσσουν με το αήττητον δόρυ των οι Άγιοι Γεώργιος και Δημήτριος, πρεσβεύοντες προς τον Κύριον υπέρ πάντων, ζώντων και μαρτυρικώ ή ειρηνικώ θανάτω τελειωθέντων πατέρων και αδελφών μας».
Παραθέτουμε εδώ το βίντεο με την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails