________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/04/2015

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ (;) ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Το τεύχος Νοεμβρίου 2015 του γνωστού μηνιαίου περιοδικού της Μητροπόλεως Πειραιώς «Πειραϊκή Εκκλησία», είναι αφιερωμένο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Είναι ένα καλαίσθητο τεύχος το οποίο περιλαμβάνει ενδιαφέροντα (αναδημοσιευόμενα) κείμενα των Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, Ολιβιέ Κλεμάν, Νικολάου Σ. Ακριτίδη, Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, Αθανασίου Παλιούρα, Αρχιμ. Δοσιθέου (Ηγουμένου Ι. Μονής Τατάρνης), Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, Ιωάννη Σιδηρά, Μητροπολίτου Προικοννήσου Ιωσήφ. 
Αναδημοσιεύονται, επίσης, από το ιστολόγιό μας Φως Φαναρίου, το κείμενο του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου «Πώς αντέχεις, Παναγιώτατε;» και ένα κείμενο του μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου (Βαλληνδρά), από την μελέτη του «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και αι σύγχρονοι διαστάσεις της Οικουμενικότητος». 
Όμως, το τεύχος αυτό είναι προφανές ότι κυκλοφόρησε για να δημοσιευθεί το κείμενο του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ με τίτλο: «Το Πρωτείο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως». 
Το κείμενο του Σεβ. Πειραιώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας πείσει ότι «ουδείς των Πατριαρχών δύναται να αξιώση, όπως άρχη των λοιπών». Με διάφορες, λοιπόν, παραπομπές, αμφισβητείται ευθέως η οικουμενικότητα του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. 
Ο Σεβ. Πειραιώς εκλαμβάνει τον όρο «οικουμενικός» ως «πρωτείο», διότι και ο ίδιος …σκανδαλίζεται από τον «υπερήφανο τίτλο». 
Ίσως αυτό το τεύχος της Πειραϊκής Εκκλησίας θα έπρεπε να μεταφρασθεί στην ρωσική και στην τουρκική, διότι στην χορεία Ρώσων και Τούρκων που αμφισβητούν την οικουμενικότητα του Κωνσταντινουπόλεως, προστίθεται πανηγυρικώς πλέον και ο Πειραιάς!
Ελπίζω να επαληθευτούν σύντομα και οι φήμες που θέλουν τον Σεβ. Πειραιώς ηγούμενον κινήσεως για την πραγματοποίηση εκδηλώσεως εναντίον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας του 2016. Προφανώς διεκδικεί αυτός τον τίτλο «οικουμενικός»! 
Πολλά τα έτη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails