________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/11/2015

Ο "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΛΥΒΡΙΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης
Πανηγυρική τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία για τον Άγιο Νεκτάριο στην πατρίδα του, την Θρακοπαράλια πόλη της Σηλύβριας 
Συμμετείχε πολυμελής όμιλος προσκυνητών από την Κομοτηνή και τον ν. Ροδόπης 
Διήμερο προσκυνηματικό οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του εκκλησιαστικού ιστορικού και συνεργάτη, αρθρογράφο, του ΠτΘ κ. Ιωάννη Σιδηρά. Σε αυτό συμμετείχαν απόγονοι προσφύγων από την πόλη και τις ιστορικές ενορίες της Μητροπόλεως Σηλύβριας και τις υπόλοιπες επαρχίες της Ανατολικής Θράκης. Στον όμιλο των προσκυνητών συμμετείχε το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου Νέας Ηρακλείτσας ν. Καβάλας. 
Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν την ιστορική ενορία του χωριού Φανάρι και τον ακόμη υπάρχοντα ιερό κοιμητηριακό ναό Αγίου Γεωργίου, που δυστυχώς χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος, καθώς οι κάτοικοι του Μεγάλου Κρανοβουνίου ν. Ροδόπης κατάγονται από τη συγκεκριμένη ενορία. Μοναδική, συγκινητική στιγμή για όλους υπήρξε η επίσκεψη στην ιστορική ενορία του χωριού Δελλιώνες όταν επετράπη στους προσκυνητές να εισέλθουν στον ναό του Αγίου Δημητρίου, που έχει μετατραπεί σε τέμενος. Εκεί όλοι έψαλλαν το τροπάριο του μεγαλομάρτυρα αγίου, ενώ αντίκρισαν και τις υπάρχουσες ακόμη δημόσιες κρήνες με τις αφιερωματικές ελληνικές επιγραφές. 
Μια πραγματική λατρευτική μυσταγωγία έλαβε χώρα την Κυριακή το πρωί στον ιστορικό καλλέ (κάστρο) της Σηλύβριας όπου άλλοτε δέσποζε ο περίλαμπρος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα (το λεγόμενο μοναστήρι), το χριστιανικό κοιμητήριο της κοινότητας και ένα από τα πρώτα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ρωμιών. Οι πολυάριθμοι προσκυνητές που κατέφθασαν με 22 λεωφορεία από όλη τη Μακεδονία, Θράκη, κεντρική και νότια Ελλάδα, καθώς και από την Κωνσταντινούπολη έλαβαν μέρος στην τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σηλυβρίας Μάξιμος, Κυδωνιών Αθηναγόρας και Φιλομηλίου Ηλίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο Τούρκος Δήμαρχος Σηλυβρίας, ο οποίος στηρίζει το έργο του Μητροπολίτου Μαξίμου, καθώς και ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας, ο οποίος ευχαρίστησε τους προσκυνητές και τις τοπικές αρχές για την άριστη συνεργασία. 

Ο μητροπολίτης Σηλύβριας Μάξιμος με τον κ. Σιδηρά και τους προσκυνητές από τη Νέα Ηρακλείτσα

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν οι δύο άνδρες άφησαν να πετάξουν στον θρακικό ουρανό δύο λευκά περιστέρια ως σύμβολο της ειρηνικής συνυπάρξεως των δύο λαών. Επίσης, συγκροτήματα με τούρκους χορευτές και χορευτικοί όμιλοι από την Ορεστιάδα, το Όλβιο της Ξάνθης και τη Θρακική Εστία Δράμας χόρεψαν παραδοσιακούς θρακιώτικους χορούς. Στη συνέχεια οι προσκυνητές επισκέφθηκαν το οικόπεδο όπου άλλοτε δέσποζε η πατρική κατοικία του Αγίου Νεκταρίου και εκεί πάλι με πρωτοβουλία του δημάρχου Σηλύβριας θα ανεγερθεί στα ακριβή αρχιτεκτονικά σχέδια της ,η οικία του Αγίου Νεκταρίου. Με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο όλοι οι προσκυνητές έψαλλαν το τροπάριο του Αγίου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη δωδεκάτρουλη υπόγεια βυζαντινή κινστέρνα που ανήγειρε ο Μέγας Δούκας Αλέξιος Απόκαυκος.

Παρόντες οι Έλληνες πρόξενοι Αδριανούπολης και Κωνσταντινούπολης, ο κ. Σιδηράς,
ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Δράμας και ο π. Σταύρος Σπορίκης

Σε όλες τις εκδηλώσεις έλαβαν μέρος πρόεδροι και Δ.Σ. θρακικών, μικρασιατικών, καππαδοκικών σωματείων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα που συνοδεύονταν από κληρικούς των κατά τόπους μητροπόλεων, η ελληνίδα πρόξενος στην Αδριανούπολη, ο πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, άρχοντες οφφικίαλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Εκπαιδευτηρίου της Κωνσταντινούπουλης. Από την Κομοτηνή μετείχαν επίσης η εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Ζωή Κοσμίδου, ο αντιδήμαρχος δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΚΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία έλκει την καταγωγή της από την κοινότητα των Δελλιώνων, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Σταύρος Σπορίκης εκπαιδευτικοί , δημοσιογράφοι κ.ά. 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ιωάννη Σιδηρά, ο ίδιος σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ Μάξιμο στο άμεσο μέλλον πρόκειται να προβούν στην τακτική περιοδική έκδοση του νέου επιστημονικού περιοδικού της Μητροπόλεως Σηλύβριας όπου θα δημοσιεύονται ιστορικά, εκκλησιαστικά, πολιτιστικά και λαογραφικά θέματα που αφορούν την πόλη και την επαρχία της Μητροπόλεως Σηλυβρίας.

Οι προσκυνητές έξω από το Ναό του Αγίου Δημητρίου στους Δελλιώνες
Αναμνηστική φωτογραφία των προσκυνητών στην πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Φανάρι



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails