________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/27/2019

Αντιρρητική ανοικτή επιστολή Μητροπολίτη Πισιδίας για συλλογή υπογραφών κατά της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, 27.9.2019


Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

Το "Νυχθημερόν" σήμερα πρωτοδημοσιεύει μια μόλις εκδοθείσα Ανοικτή Επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Σωτηρίου, απευθυνόμενη προς τους παραλήπτες μιας άλλης επιστολής, την οποία κυκλοφόρησαν κάποιοι ενιστάμενοι κληρικοί και λαϊκοί στην διαφαινόμενη αναγνώριση της νεοπαγούς  Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μέσω εκείνης της επιστολής συγκεντρώνονται υπογραφές, ώστε να σταλούν προς τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τα Μέλη της Ιεραρχίας για να εμποδισθεί η αναγνώριση.
Ευρισκόμενος, λοιπόν, ο σοφός Ιεράρχης στην Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καπιόγκ Κορέας, λαμβάνει και ο ίδιος τέτοια επιστολή από τους εν Ελλάδι υπερασπιστές της Ρωσικής Εκκλησίας. Έτσι, θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει, απευθυνόμενος προς όσους έλαβαν τέτοια επιστολή, ώστε να τους ενημερώσει για την εν γένει επεκτατική συμπεριφορά του Πατριαρχείου Μόσχας, εστιάζοντας κυρίως στα δεινά που ο ίδιος έχει υποστεί από τους Ρώσους, τόσο κατά την διάρκεια των ετών της αρχιερατείας του στη Μητρόπολη Κορέας, όσο και τώρα που ανέλαβε τη Μητρόπολη Πισιδίας, στην Αττάλεια και Αλάνια. Σε όλες τις περιπτώσεις δρουν εισπηδητικά και ανεξέλεγκτα, μη λησμονώντας κατά βάθος τη βαθύτερη όρεξή τους για "τρίτη Ρώμη".
Μιλώντας για την μητρική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, θεωρεί ότι χρειαζόταν, για να επαναφέρει στην κανονικότητα εκατομμύρια πιστούς που βρίσκονταν σε σχίσμα, μάλιστα περισσότερους από τον πληθυσμό της Ελλάδας. Σχολιάζει σχετικά ο Πισιδίας: "Αλλά αυτό, αντί να χαροποιήσει όλους, ενόχλησε σφόδρα όχι μόνον τον Πατριάρχη Μόσχας αλλά -τι παράδοξον;- και κάποιους Έλληνες, οι οποίοι για δικούς τους λόγους εχθρεύονται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και έθεσαν σκοπό της ζωής τους να το πολεμούν. Και τί υποκρισία! Διακηρύττουν ότι αγαπούν και σέβονται το Πατριαρχείο και επειδή 'τους έφαγε ο καημός' για το Πατριαρχείο, καταδικάζουν τις ενέργειές του!"
Και αλλού, γράφει με βαθιά πίκρα: "Εκείνο όμως που δεν περίμενα και με εκπλήττει είναι το ότι υπάρχουν κάποιοι Ορθόδοξοι Έλληνες κληρικοί και λαϊκοί και κάποια ελληνικά δημοσιογραφικά πρακτορεία, που προβάλλουν με πηχιαίους τίτλους την ρωσσική προπαγάνδα σε βάρος του μαρτυρικού Οικουμενικού Πατριαρχείου! Αυτό βαθύτατα με θλίβει..."
Σε άλλο σημείο, απορεί και εξίσταται ο Σεβ. κ. Σωτήριος. Γράφει χαρακτηριστικά: 
     "Επίσης εντύπωση μου προκαλεί και κάτι ακόμη: Πώς Έλληνας Ορθόδοξος έγραψε τόσες συκοφαντίες εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και στην αγωνία του να υπερασπιστεί την ακριβή τήρηση των Ιερών Κανόνων δεν βρήκε την παραμικρή παραβίαση, έστω και ενός Ιερού Κανόνα από τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο! Συγκεκριμένα:
     -Θεωρεί σύμφωνη με τους Ιερούς Κανόνες την απόφαση της Ρωσικής Ιεράς Συνόδου να απαγορεύει στους ανά την οικουμένη Ρώσσους πιστούς την θεία Μετάληψη σε ιερούς ναούς υπαγομένους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο! Έχει αντιληφθεί τι ψυχικό τραυματισμό και πόσα ποιμαντικά προβλήματα έχει προκαλέσει σε πλήθη Ρώσσων πιστών η απόφαση αυτή;
     -Θεωρεί σύμφωνο με τους ιερούς Κανόνες τον διορισμό Ρώσσων Αρχιερέων και Ιερέων σε πόλεις της Ασίας και της Μικράς Ασίας, όπου είναι εγκατεστημένοι Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες και των Ρώσσων πιστών, και μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη, την έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη;"

Όμως αξίζει να αναγνώσετε ολόκληρη την Ανοικτή Επιστολή του αγίου Πισιδίας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails