________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/20/2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον αγιασμό στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας (ΦΩΤΟ)


Της Ματίνας Δεμελή 
Φωτογραφίες: «Εθνικός Κήρυκας» / Κώστας Μπέη
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Στις 10 το πρωί της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου κατέφτασε στο ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος για τον καθιερωμένο αγιασμό. Η αίθουσα «Πέτρος Γ. Πατρίδης» ήταν γεμάτη από μαθητές του σχολείου, ενώ στην εξέδρα μια μεγάλη αφίσα έγραφε «Καλώς ήλθατε. Αξιος». 
Παρών στον αγιασμό ήταν και ο ΥΦΥΠΕΞ, υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, καθώς και ο γενικός πρόξενος Νέας Υόρκης Κωνσταντίνος Κούτρας. 
Ο πατέρας Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος στην ενορία Αγίου Δημητρίου, καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο λέγοντας: «Χαιρόμαστε που ήρθατε στο σχολείο μας για πρώτη φορά, για να σας γνωρίσουν και τα παιδιά». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στον κ. Διαματάρη είπε: «Ευχόμαστε από τη νέα σας θέση να έχετε καλή θητεία και να φέρετε κοντά την Ομογένεια με την Ελλάδα». 


Ο Αρχιεπίσκοπος καλημέρισε τους μαθητές του σχολείου και τους είπε: «Χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας σήμερα γιατί εδώ στο σχολείο σας και σε αυτή την αίθουσα βρίσκεται όλη η Ιστορία μας σε εικόνες. Κοιτάξτε πίσω σας στον τοίχο, τον Παρθενώνα, αριστερά την Αγια-Σοφιά και στη μέση εκείνη τη φωτογραφία. Αυτές τις τρεις φωτογραφίες να τις κρατήσετε πάντα στη ζωή σας. Είναι η ταυτότητά μας, η παράδοση μας, η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας». Ο κ. Ελπιδοφόρος προέτρεψε ακόμη τα παιδιά, όταν επισκεφθούν την Ελλάδα να πάνε οπωσδήποτε να δουν τον Παρθενώνα. «Ανθρωποι από όλον τον κόσμο πηγαίνουν εκεί καθημερινά για να τον δουν. Είναι η έκφραση της γλώσσας μας, της ιστορίας μας, της τέχνης μας, όλης της πολιτιστικής μας ταυτότητας». Στη συνέχεια, ρώτησε τα παιδιά αν γνωρίζουν πού είναι η Αγία Σοφία. «Αυτή είναι η μητέρα μας εκκλησία, είναι η δεύτερη ταυτότητά μας. Ενα μνημείο που έχτισαν οι πατέρες μας και θαυμάζουν από όλο τον κόσμο. Και την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη τις έχουμε στην καρδιά μας γιατί είμαστε ελληνόπουλα». Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην τρίτη φωτογραφία, αυτή του Πέτρου Πατρίδη που βρίσκεται στη μέση της αίθουσας που φέρει το όνομά του. «Για να χτίσουμε τον πολιτισμό μας εδώ στην Αμερική, κάποιοι άνθρωποι θυσιάστηκαν. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο Πέτρος Πατρίδης. Να το θυμάστε. Κάθε ενορία, κάθε εκκλησία έχει έναν Πατρίδη που έβαλε τις δυνάμεις του, τα χρήματά του για να χτιστεί μια εκκλησία. Αυτά τα τρία που σας ανέφερα να τα κρατήσετε στην καρδιά σας και όταν μεγαλώσετε να θυμάστε ότι είμαστε Ελληνες αλλά και πολίτες της Αμερικής. Ολα τα εφόδιά σας τα έχετε μες στην καρδιά σας και με αυτά δεν θα σταθεί κανείς εμπόδιο στη ζωή σας». 


Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ΥΦΥΠΕΞ, υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνης Διαματάρης, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή του «που μετά τα νέα μου καθήκοντα επισκέπτομαι αυτό εδώ το σχολείο. Με αυτή την αίθουσα με συνδέουν πολλές αναμνήσεις, αγώνες, προσπάθειες παρέα με τον κ. Ανδριώτη και άλλους φορείς για να στηρίξουμε αυτό το σχολείο». 
Ο κ. Διαματάρης αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας: «Είναι μεγάλη η τιμή που αισθάνομαι να εκπροσωπώ τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι εδώ την επόμενη Τετάρτη για να μιλήσει στον Απόδημο Ελληνισμό, να μας αγκαλιάσει». 
Αναφερόμενος στον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Διαματάρης είπε: «Ο Αρχιεπίσκοπός μας είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Φέρνει την ελπίδα. Στους 2,5 μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντά του έχει αποδείξει ότι είναι αυτό που ελπίζαμε. Ερχόμενος από την Αθήνα έχω να πω ότι η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον Ελληνισμό». Για τη νέα σχολική χρονιά, ο κ. Διαματάρης είπε στα παιδιά ότι «για πολλά χρόνια έγραφα πως όσο τα σχολεία μας είναι γεμάτα, όσο ακούμε φωνές παιδιών στις αυλές των σχολείων, τόσο η ελπίδα για το μέλλον είναι ζωντανή. Γιατί εσείς είστε το μέλλον της Κοινότητας, της Ομογένειας και του Ελληνισμού. Στην επίσκεψή μου στην Κωνσταντινούπολη είδα παιδιά, όπως εσάς εδώ, τα οποία δίνουν κι αυτά τη μάχη για το μέλλον. Τη μάχη να παραμείνουν ελληνόπουλα. Το μέλλον μας είναι κοινό και έχουμε ευθύνη όλοι μας, να κάνει ο καθένας από τη θέση του ό,τι μπορεί για να διατηρήσουμε τα ιερά και τα όσια της φυλής μας. Ως πατέρας δύο παιδιών σας δίνω μια συμβουλή. Να διαβάζετε πολύ και να σέβεστε τους γονείς σας που κάνουν θυσίες για εσάς. Είστε πολύ τυχεροί που έχετε αυτό το σχολείο περισσότερο από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Να το σέβεστε και να το τιμάτε». 


Στη συνέχεια, τραγούδησε η χορωδία του σχολείου και μετά οι μαθητές κατευθύνθηκαν στις τάξεις τους. 
Να σημειωθεί ότι ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Διαματάρης, έπειτα, επισκέφθηκε με τον γενικό πρόξενο Κωνσταντίνο Κούτρα και το σχολείο του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails