________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/16/2019

Ο ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΣΤΩΝΗ (ΦΩΤΟ)

Από την τελετή της ρασοφορίας στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής. Διακρίνονται εξ’ αριστερών:
ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, εκκλησιάρχης της Σχολής, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας,
ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος προσωρινός πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος
και ο Επίσκοπος Ιωάννης της Αντιοχειανής Επισκοπής Νέας Αγγλίας.

Κείμενο - Φωτογραφίες: Εθνικός Κήρυκας - Θεόδωρος Καλμούκος
ΒΟΣΤΩΝΗ. Με ενθουσιασμό και σε κλίμα κατάνυξης έγινε ο εορτασμός της πανηγυρίζουσας Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης. Συγκεκριμένα, το εσπέρας της Παρασκευής 13 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε ο Εσπερινός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον οποίον χοροστάτησε για πρώτη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Συμμετείχε πλειάδα ιερέων, με επικεφαλής τον νέο εκκλησιάρχη της Σχολής Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα Ζηλιασκόπουλο για τον οποίον έγραψε πρόσφατα ο «Εθνικός Κήρυκας» σε αμφότερες τις εκδόσεις του Ελληνιστί και Αγγλιστί. 
Στο τέλος του Εσπερινού έγιναν οι τελετές της σταυροφορίας και της ρασοφορίας για τους φοιτητές της Σχολής με την επανάληψη της ιαχής «Αξιος» για τους άρρενες και «Αξία» και τις θήλεις. 
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος την οποία στήριξε στον 24ο στίχο του 16ου Κεφαλαίου του Ευαγγελίου του Ματθαίου, ο οποίος συγκεκριμένα λέγει «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» ανάμεσα στα άλλα είπε πως «σ’ αυτές τις λέξεις υπάρχει μία διπλή πρόσκληση. Κατ’ αρχήν ακούμε μία κλήση να ακολουθήσουμε τον Κύριο στο μονοπάτι του αγώνα και του πόνου. Ο Χριστός υπέφερε για χατίρι μας στο σώμα, την ψυχή και το πνεύμα επειδή «η αγάπη πάντα στέγει και πάντα υπομένει» (Α Κορινθίους Κεφ. 13, στίχος 7). Με οιονδήποτε τρόπο θα υπηρετήσουμε την Εκκλησία στις μέρες που έρχονται, θα αντιμετωπίσουμε επίσης πιέσεις και προκλήσεις, αποκαρδιώσεις και δυσκολίες» και συμπλήρωσε «ο θερισμός πολύς οι δε εργάται ολίγοι» (Λουκά Κεφ. 10 στιχ. 2). 
Είπε ακόμα πως υπάρχει και μία «δεύτερη πρόσκληση σ’ αυτές τις λέξεις, καθότι ο σταυρός είναι μία εικόνα θριάμβου. Είναι το σύμβολο της νίκης εναντίον της αμαρτίας, του θανάτου και του διαβόλου. Κανένα ανθρώπινο επίτευγμα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον σταυρό».

Απευθυνόμενος στους φοιτητές είπε: «Αγαπητοί μου ιεροσπουδαστές σήμερα θα λάβετε τον δικό σας σταυρό να τον φοράτε και να τον αποθησαυρίζετε. Να τον φοράτε με τιμή, με θάρρος, με ένα αίσθημα αυταπάρνησης. Δεχόμενοι τον σταυρό αποδέχεσθε την πρόσκληση να αγωνισθείτε και να πάσχετε για χατίρι του Χριστού και της Εκκλησίας του. Και επίσης αποδέχεσθε την κλήση να συμμετάσχετε στον θρίαμβο Του και να μην έχετε άλλη δόξα ή καύχηση ή φιλοδοξία στη ζωή, από τον Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». 
Παρόντες στον Εσπερινό ήταν ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος είναι προσωρινός πρόεδρος της Σχολής, ο Επίσκοπος Φιλομηλίου Ηλίας της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής και ο Επίσκοπος Ιωάννης της Αντιοχειανής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής, επικεφαλής της Επισκοπής Νέας Αγγλίας. 
Δεκάδες ομογενείς από τη Βοστώνη και τα προάστια είχαν πλημμυρίσει τον ναό και τον έξω χώρο, ενώ στο τέλος του Εσπερινού περίμεναν υπομονετικά στη σειρά για να χαιρετίσουν και ασπασθούν το χέρι του Αρχιεπισκόπου, ζητώντας να φωτογραφηθούν μαζί του. 
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν κατά την έξοδό του από το παρεκκλήσιο της Σχολής τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πλησίασε η κυρία Βασιλική Λασκαρίδου κρατώντας μία ανθοδέσμη και του είπε: «Σεβασμιότατε κατάγομαι από την Κωνσταντινούπολη και ήλθα να φιλήσω το χέρι σας. Είμαι πολύ συγκινημένη, σας περίμενα όλη την ημέρα να σας δω και να σας ευχηθώ να είσθε άξιος. Ο παππούς μου έκτισε την Ευαγγελίστρια στα Κάτω Ταταύλα. Τα σέβη μου στην ερίτιμο μητέρα σας». Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «σας ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι πάρα πολύ που σας γνωρίζω».


Η κυρία Χριστίνα Μάλλιου από το Μπρούκλαϊν περίμενε υπομονετικά να χαιρετίσει τον Αρχιεπίσκοπο και κάποια στιγμή συγκινημένη έσκυψε και φίλησε το ράσο του. Σειρά είχε το ιερατικό ζεύγος του π. Εφραίμ και της πρεσβυτέρας Ριάνας Χίστινγκς με το έξι μηνών αγοράκι τους Δαβίδ, το οποίο ο Αρχιεπίσκοπος πήρε στην αγκαλιά του κι εκείνο άρχισε να του χαϊδεύει τα γένια.


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς, συνοδευόμενος από τον πρώτο αντιπρόεδρο Κώστα Τραβαγιάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπέβαλαν τα σέβη τους στον Αρχιεπίσκοπο και τον ενημέρωσαν ότι η Ομοσπονδία προ διημέρου έλαβε ομόφωνη απόφαση να τιμηθεί ο Αρχιεπίσκοπος στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, να είναι ο κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας και επίσης ο τελετάρχης στην παρέλαση της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2020. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως την Ομοσπονδία. Απομένει να ακολουθηθεί η διαδικασία και γραπτώς.


Το Σάββατο, κυριώνυμη ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος προέστη στη Θεία Λειτουργία και τέλεσε τη χειροτονία φοιτητή της Σχολής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργία κάλεσε όλο το ιερατείο και τους πιστούς και μετέβησαν στον τάφο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου όπου τέλεσε Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του. 
Μιλώντας στον «Ε.Κ.», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών σωματείων Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς είπε πως «ήλθαμε να συναντήσουμε τον νέο μας Αρχιεπίσκοπο για να του ευχηθούμε θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο έργο του. 
Η επιτυχία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρου νομίζω ότι είναι και επιτυχία της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Βέβαια για να επιτύχει πρέπει να στηριχθεί από τον κλήρο και τον λαό. Εμείς από την πλευρά της Ομοσπονδίας θα κάνουμε το αυτονόητο με συνεργασία. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει δύναμη». 
Ο αντιπρόεδρος Κώστας Τραβαγιάκης είπε πως «πιστεύω ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ελπιδοφορος είναι ένας φωτεινός ηγέτης της Ορθοδοξίας με μεγάλη μόρφωση, οραματιστής και με καρδιά γεμάτη Χριστιανοσύνη και Ελληνισμό. Εχει τη θέληση και τη γνώση να οδηγήσει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στον δρόμο της προόδου και να βοηθήσει να μη χαθεί η Ελληνική Παιδεία, να διατηρήσουμε την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και να μεγαλουργήσει η Ορθοδοξία».


Ο Δημήτρης Ματθαίος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Σχολή από το Λόουελ για να δει για μία ακόμα φορά τον Αρχιεπίσκοπο, καθότι ήταν παρών και στην ενθρόνισή του, δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «είχα την ξεχωριστή ευλογία και τιμή να παραβρεθώ στον μέγα πανηγυρικό εσπερινό για την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατά την οποία εορτάζει η Θεολογική μας Σχολή. Μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός της Ομογένειας στο πρόσωπο του νέου Αρχιεπισκόπου μας και όλοι έλεγαν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είναι ικανός να σώσει τη Σχολή, η οποία δυστυχώς έχει βρεθεί στο χείλος του γκρεμού και όλοι αναμένουμε με αγωνία τις αποφάσεις του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails