________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/24/2019

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας σε ημερίδα για την ανθρώπινη δουλεία


Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Αναγνωστόπουλο εφημέριο του Ι. Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας, συμμετείχε στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Lambeth Palace με θέμα τις πρωτοβουλίες των προηγμένων χωρών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της εμπορίας λευκής σαρκός και την ανθρώπινη δουλεία.
Η έναρξη των εργασιών ξεκίνησε με εισήγηση της εξοχωτάτου Teresa May τέως Πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία των τοπικών φορέων στη Βρεταννία (Εκκλησία, Θρησκευτικές κοινότητες, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Ακαδημία, ΜΚΟ) που εργάζονται αρμονικά για την καταπολέμηση της ανθρώπινης δουλείας και της εμπορίας λευκής σαρκός τονίζοντας την αναγκαιότητα της επέκτασης αυτής της συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ομιλητές-εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των Αγγλικανών αναφέρθηκαν στο σημαντικό θεσμικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το προσωπικό ενδιαφέρον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την καταπολέμηση αυτών των κρίσιμων προβλημάτων της σημερινής κοινωνίας κάνοντας αναφορά στις διάφορες διακηρύξεις που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια από τους ηγέτες των Χριστιανικών ομολογιών σε Κωνσταντινούπολη, Βατικανό και Λονδίνο και αφορούν τις κοινές δράσεις των εκκλησιών για την αντιμετώπιση της ανθρώπινης δουλείας και της εμπορίας λευκής σαρκός.
Την μεσημεριανή Συνεδρία στην οποία συζητήθηκαν πιθανοί τρόποι για να επιτευχθεί η βελτίωση των συνθηκών για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν την ανθρωπότητα συνδιηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων.
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας στην σύντομη αλλά πολλή σημαντική τοποθέτησή  του ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου σημείωσε ότι δυστυχώς η παρούσα κατάσταση που αφορά γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη δουλεία δεν μπορούν να αλλάξουν σε μια νύχτα. 

Και βέβαια συμπλήρωσε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν ο καθένας από εμάς δεν αλλάξει πρώτα τον εσωτερικό-ψυχικό του κόσμο.
Ο Σεβασμιώτατος έθεσε ως πρωταρχικό παράγοντα αυτής της εσωτερικής μας μεταστροφής την εκπαίδευση, τονίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας δεν γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει σύγχρονη δουλειά και εμπόριο λευκής σαρκός καθώς και ποιές είναι οι επιπτώσεις τους στη σημερινή κοινωνία.
Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προσευχής που βοηθά στην θεολογική κατανόηση της αξίας της ανθρώπινης φύσης και στην σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών μέσω ενεργών πράξεων όλων των ιθυνόντων για δικαιοσύνη, αλήθεια και αξιοπρέπεια υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως η πολιτεία και οι τοπικές αρχές παίξουν ενεργό ρόλο.
Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας μίλησε για την σπουδαιότητα της εφαρμογής συγκεκριμένων στρατηγικών ώστε να βρεθούν τρόποι που να θεραπεύσουν αυτούς τους πληγωμένους ψυχικά ανθρώπους έτσι ώστε να επανακτήσουν ως προσωπικότητες την αξιοπρέπεια τους και να έχουν και πάλι ενεργό ρόλο στα δρώμενα της σημερινής κοινωνίας, κάτι γιατί οποίο η Εκκλησία μέσω των δομών που διαθέτει συμβάλλει τα μέγιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails