________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/12/2019

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Κιέβου Επιφάνιο στην Πόλη (10-6-2019)

Συγκαλείται σήμερα,  Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, εκτάκτως, η  Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος με μοναδικό θέμα το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Το θέμα της ημερησίας διατάξεως της έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, αφορά εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με θέμα: "Ενημέρωσις περί του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας." 
Θα ακολουθήσει συζήτηση των μελών της Ιεραρχίας, επί της Εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου.
Είναι βέβαιον ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα παρουσιάσει εκτενώς την εισήγηση των δύο Συνοδικών Επιτροπών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, της Επιτροπής Δογματικών και Κανονικών Ζητημάτων και της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, η οποία είναι θετική για την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην συνεδρία του Αυγούστου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά τις εισηγήσεις των αρμόδιων Επιτροπών για το ουκρανικό ζήτημα, αναγνώρισε το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Ως εκ τούτου η αναγνώριση της νέας Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ζήτημα ωρών...

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συναντήθηκε με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, τον περασμένο Ιούνιο στην Κωνσταντινούπολη, στα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
"Άγιε Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιε, ελάβατε την Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αυτό ήταν δικαίωμά σας να το ζητήσετε και δικαίωμά μας αποκλειστικό να σας το χορηγήσουμε", είπε τότε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και πρόσθεσε: "Αν και άνεμοι φύσηξαν από Ανατολή και Δύση να σβήσουν, να αφανίσουν ένα Φανάρι μοναχό, το Φανάρι άστραψε μαζί και η ελπίδα. Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδος, και δεν σβήνει από τους ανέμους που φυσούσαν από Ανατολή και Δύση, ούτε με τους ανέμους που φυσούν σήμερα από τις στέπες του Βορρά. Αλλά μένει φωτεινό και αμετακίνητο και αντέχει..." 
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος, προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ένα αναμνηστικό αρχιερατικό εγκόλπιο από την ενθρόνισή του.
Να θυμίσουμε, επίσης, ότι τους τελευταίους μήνες αρχιερείς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν συλλειτουργήσει με ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. 
Επομένως, η αναγνώριση έρχεται ως κάτι φυσικό και κανονικό.
Π.Α.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails