________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/24/2019

Θερμοί λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχου για τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Στους μακραίωνας ιστορικούς δεσμούς Γεωργιανών και Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζονται στην κοινή ορθόδοξη πίστη, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι, το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Sulkhan-Saba Orbeliani, με επι κεφαλής τον ΡΚαθολικό Επίσκοπο Καυκάσου Giuseppe Pasotto, και τον Πρύτανη Vaja Vardidze. Μεταξύ των Καθηγητών ήταν και ο ελληνομαθής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Καθ.Gocha Barnovi. 
“Οι λαοί μας, ο Γεωργιανός και ο Ελληνικός, έχουν ιστορικούς δεσμούς. Έχουμε διαφορετικά ήθη και έθιμα, διαφορετική γλώσσα, αλλά μας ενώνει η κοινή ορθόδοξος πίστις”, είπε ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Τιφλίδα. “Ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης Ηλίας είναι μία φωτεινή προσωπικότης όχι μόνον για την δική σας την Εκκλησία και την χώρα αλλά για όλη την Ορθοδοξία. Εγώ, όχι μόνο τον αγαπώ αδελφικά, αλλά και τον σέβομαι και τον θαυμάζω ως εθνικό ήρωα”. 
“Εμείς θέλουμε οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας να είναι στενές, να είναι αδελφικές και να προάγονται όλο και περισσότερο”, είπε σε άλλο σημείο του σύντομου χαιρετισμού του. 

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
“Είμαστε εδώ ριζωμένοι για πολλούς αιώνες. Συνεχίζουμε υπό τα σημερινά δεδομένα την παράδοση, την χριστιανική μαρτυρία που δίνει το Πατριαρχείο μας σε ένα περιβάλλον και μία χώρα ετερόθρησκη, και προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για την προβολή και την ενότητα της Ορθοδοξίας, όσο εξαρτάται από ημάς, που δεν είναι πάντοτε εύκολο, όπως βλέπουμε και από τη σημερινή κατάσταση των διορθοδόξων σχέσεων και πραγμάτων”. 
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις καλές σχέσεις που έχει το Πανεπιστήμιο με την τοπική Ρωμαιοκαθολική Κοινότητα της Γεωργίας και επισήμανε ότι ο διάλογος με τους άλλους χριστιανούς και ιδιαιτέρως με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι μία από τις προτεραιότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς είναι αναγκαίο, ιδιαιτέρως σήμερα, να μπορούν οι χριστιανοί να έχουν μία κοινή μαρτυρία απέναντι στις προκλήσεις της εποχής. 
Στο τέλος ο Παναγιώτατος προσέφερε σε όλους από ένα αντίτυπο του βιβλίου του,“Συνάντηση με το μυστήριο”, το οποίο προσφάτως εκδόθηκε και στην γεωργιανή γλώσσα.
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails