________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/14/2019

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΝΑΤΟΛΗ" - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΩΜΙΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ


Φέτος η εφημερίδα «Ανατολή» συμπληρώνει 30 χρόνια εκδοτικής ζωής. 
Η «Ανατολή» ξεκίνησε την εκδοτική της πορεία το 1989, ως εφημερίδα των εκπατρισμένων Κωνσταντινουπολιτών. 
O τίτλος της είναι εμπνευσμένος από την εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο, που εξέδιδε ο Μικρασιάτης λόγιος Ευαγγελινός Μισαηλίδης (1820-1890). Εκείνη ήταν μία εφημερίδα που απευθυνόταν κυρίως στις τουρκόφωνες κοινότητες της Καππαδοκίας, γι’ αυτό εκδιδόταν με την Καραμανλίδικη γραφή. Ο Ευαγγελινός Μισαηλίδης υπήρξε ο εκδότης και επιμελητής πενήντα πέντε και πλέον καραμανλίδικων βιβλίων. 


Η σύγχρονη «Ανατολή» αρχικά εκδόθηκε από ένα συνεταιρικό σχήμα και μετά το 2003 συνέχισε την εκδοτική πλεύση της, έχοντας στο εκδοτικό τιμόνι τον Γρηγόρη Κεσίσογλου. 
Αυτή την δεύτερη εκδοτική περίοδο η εφημερίδα διευρύνει τον ορίζοντα της προς την Ρωμιοσύνη της καθ’ ημάς Ανατολής και τον Οικουμενικό Ελληνισμό. 
Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας ακούγεται η φωνή των Μικρασιατών όχι μόνο της Αθήνας, όπου είναι η έδρα της εφημερίδας, αλλά και αυτών που ζουν εκτός Αθήνας. 
Κατά τον εκδότη της εφημερίδας υπάρχει ένα κοινωνικό σώμα που θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «Ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής». Αυτός ο χώρος απαρτίζεται από Μικρασιατικούς συλλόγους, ομοσπονδίες, συλλογικότητες και προσωπικότητες. Η «Ανατολή» αποτελεί τμήμα αυτού του κοινωνικού σώματος.

Όμως το ενδιαφέρον της εφημερίδας επικεντρώνεται κυρίως στις ελληνορθόδοξες κοινότητες που συνεχίζουν να είναι παρούσες στον ιστορικό χώρο της καθ’ ημάς Ανατολής: Στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στη Τένεδο, στη Σμύρνη, στη Πισιδία, στην Αντιόχεια, στην Αζοφική, στην Ουκρανία, στη Ρωσία, στη Κάτω Ιταλία και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή όπου ήκμασε ο Ελληνισμός και υπάρχουν τα ίχνη του μέχρι σήμερα. 
Όπως γράφει στην εφημερίδα ο εκδότης της Ανατολής: «Η επιλογή αυτή είναι που μας κάνει να αναζητούμε και να δημοσιεύουμε πληροφορίες και θέματα που αφορούν αυτές τις κοινότητες, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με αδιαφορία και δεν δημοσιεύονται σε άλλα μέσα ενημέρωσης».
Η «Ανατολή» εκδίδεται μηνιαία και είναι συνδρομητική.


Με την αφορμή των 30 χρόνων εκδοτικής ζωής, η εφημερίδα «Ανατολή» οργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ – Το όραμα μας για το μέλλον, οι σύγχρονες προκλήσεις και ο ρόλος των μέσων επικοινωνίας» στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20 (Αθήνα), τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 7μμ. 
Στο πάνελ της συζήτησης συμμετέχουν: 
- Λάκης Βίγκας, πρόεδρος Κοινότητας Νεοχωρίου και δραστήριο μέλος της Ομογένειας της Πόλης
- Ευανθία Ρεμπούτσικα, συνθέτρια 
- Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος 
- Αντώνης Φιλιππίδης, επιχειρηματίας από την Τουρκία. 
Την συζήτηση συντονίζει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ρεπορτάζ με νέους Πολίτες ομογενείς για το πως βλέπουν το μέλλον στην πόλη τους. Ακόμη, θα βραβευθεί η Ευανθία Ρεμπούτσικα για τις γέφυρες επικοινωνίας που χτίζει μεταξύ των λαών με τη μουσική της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails