________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/26/2019

Ορθοδοξίας άκουσμα, θέαμα και άρωμα στο Χριστουγεννιάτικο Μόναχο


Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου ένα θαυμάσιο κοντσέρτο με βυζαντινούς ύμνους των Εισοδίων της Θεοτόκου και των Χριστουγέννων.
Δώδεκα καλλίφωνοι ιεροψάλτες, μέλη του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Δρ. Κωνσταντίνου Νικολακοπούλου, Καθηγητή και προέδρου του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, απέδωσαν τους βυζαντινούς ύμνους με την πρέπουσα ερμηνεία των θεολογικών τους νοημάτων, μέσα από τη βυζαντινή παρασημαντική. 
Τον κ. Νικολακόπουλο συνόδευσαν στο κοντσέρτο ο κ. Δρ. Αθανάσιος Βλέτσης, καθηγητής του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονάχου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλέτσης, ιεροψάλτες που λειτουργούν στις ενορίες Μονάχου και περιχώρων και φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογίας Πανεπιστημίου Μονάχου, μεταξύ αυτών και δύο Σέρβοι. 
Στην εναρκτήρια ομιλία του ανέπτυξε ο κ. Νικολακόπουλος εκτενώς, στα γερμανικά και στα ελληνικά, τα νοήματα των Χριστουγέννων και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της βυζαντινής ποίησης και μουσικής, αγγίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. 
Η πλουσιότατη βυζαντινή αγιογράφηση του ναού των Αγίων Πάντων, συμπλήρωνε την πνευματική αυτή πανδαισία του ιερού ακούσματος και θεάματος του λυτρωτικού έργου του εν Σπηλαίω γεννηθέντος Λυτρωτού, ενώ και το ορθόδοξο θυμίαμα προσέδιδε το πνευματικό άρωμα του ιερού χώρου. 


Στο τέλος του κοντσέρτου ο κ. Νικολακόπουλος προσκάλεσε τον εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγόμενο, ηλικίας 90 ετών Πρεσβύτερο-Οικονόμο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας π. Πλούταρχο Κωνσταντινίδη, να ψάλει με τη στεντόρεια φωνή του τον ύμνο „Θεοτόκε Παρθένε“ με μουσικά ακούσματα που είχε βιώσει από νεαρής ηλικίας κοντά στους μακαριστούς Πρωτοψάλτες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Ιάκωβο Ναυπλιώτη, Κωνσταντίνο Πρίγγο και Θρασύβουλο Στανίτσα. 
Ο οικοδεσπότης και προιστάμενος της Ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος χαιρέτησε κατάλληλα το πολυπληθές εκκλησίασμα, ευχήθηκε μια ευλογημένη Σαρακοστή και δεξιώθηκε τους επισήμους προσκεκλημένους και τα μέλη του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών στην αίθουσα „Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος“. 
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου του Βυζαντινού Χορού Ιεροψαλτών. π. Πλούταρχος Κωνσταντινίδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, ο Πρεσβύτερος Αλέξανδρος Κατερινόπουλος, οι ομότιμοι καθηγητές Πανεπιστημίου κ.Φθενάκης, κ. Κρεμαλής, κ. Wenz και κ. Kaufhold και άλλα μέλη της παροικίας μας και βαυαροί φιλέλληνες.


Η Εκκλησία μας είναι ευγνωμονούσα για το γεγονός ότι υπάρχει και με το Βυζαντινό Χορό Ιεροψαλτών μια σημαντικότατη μαρτυρία Ορθοδοξίας, που εμπλουτίζει το ρωμαιοκαθολικό και ευαγγελικό περιβάλλον του Μονάχου με „αγγελικές μελωδίες“, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, και επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Νικολακόπουλος. 
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης 
Φωτογραφίες Νικόλαος Lučić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails