________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/30/2019

Η ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Γερασίμου Φραγκουλάκη
Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου
Αννόβερο-Γερμανίας

Σήμερα 30ή Νοεμβρίου και το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, η Μητέρα μας Εκκλησία έχει την Θρονική της Εορτή. Γιορτάζει τον ιδρυτή της, τον Άγιο Ανδρέα, τον σταυρωμένο Απόστολο του σταυρωμένου Ιησού. Κατά μίμηση του ιδρυτού της η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως έχει ανά τους αιώνες φωτεινή πορεία μα ταυτοχρόνως και σταυρώσιμη. Είναι η σταυρωμένη, η πονεμένη και ματωμένη Εκκλησία που με το ζωογόνο αίμα της τρέφει και συντηρεί τα ανά την οικουμένη παιδιά της. Είναι η Μητέρα Εκκλησία που νοιάζεται κι εργάζεται για την προκοπή του λαού του Θεού και την δοξολογία της Παναγίας Τριάδος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, διατηρώντας την δάδα της πίστεως αναμμένη με φλόγα ζωηρή για να μεταλαμπαδεύει με τρόπο λαμπερό την πίστη των Πατέρων μας και να ισχυροποιεί έτσι τον ιερό δεσμό μας με τον Θεό. Όλος ο πόνος της μετατρέπεται σε δημιουργική πνοή, σε ανανεωτική δύναμη γιατί από την μια μπορεί να κινείται κατά μίμηση του σταυρωμένου ιδρυτού της, του Αποστόλου Ανδρέου από την άλλη όμως είναι λουσμένη με το φως της λαμπροφόρου Αναστάσεως του σταυρωμένου και αναστημένου Αρχηγού της του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η Σταύρωση είναι η σπορά και η Ανάσταση η ανθοφορία αυτής της σποράς. Παρά τις προσπάθειες από την πρώτη στιγμή κιόλας, της αμφισβητήσεως της Αναστάσεως του Κυρίου, η επιρροή της και μόνο στην ζωή της Εκκλησίας μας σήμερα αποτελεί ισχυρή απόδειξη του γεγονότος της.

Όσα βεβαίως συντελούνται διά της σταυροαναστασίμου πορείας της Αγίας Μητέρας μας Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας έχουν ένα συντονιστή. Η Εκκλησία ονομάζεται ναύς, πλοίο και όπως κάθε πλοίο το οποίο ταξιδεύει στην θάλασσα έχει τον καπετάνιο του, έτσι και η Εκκλησία πορευομένη στον κόσμο ως πλέουσα σε αυτόν ναύς έχει τον δικό της καπετάνιο, το δικό της πηδαλιούχο που στην περίπτωση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου είναι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στις μέρες μας η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει την υψίστη ευλογία να έχει ως οιακοστρόφο μία ευλογημένη προσωπικότητα, ένα λαμπρό Οικουμενικό Πατριάρχη τον Παναγιώτατο κ.κ. Βαρθολομαίο. Πρόκειται για εκείνον τον Οικουμενικό Πατριάρχη που στίλβωσε ακόμη περισσότερο το φως που εκπέμπει η Ορθοδοξία παγκοσμίως. Είναι ο ακάματος εργάτης του αμπελώνος του Κυρίου, ο στοργικός Πατέρας όλων των πνευματικών του παιδιών, ο ακλόνητος πύργος της πίστεως, το πρότυπο της υπομονής και της καρτερίας, ο μιμητής του προκατόχου του και ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως Αγίου και Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου.
Και όμως αυτόν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη του Γένους των Ορθοδόξων πολλοί εξ εκείνων που θα έπρεπε να αποτελούν τους φυσικούς συμμάχους και συναγωνιστές του στους υπέρ της αμωμήτου πίστεως μας αγώνες είναι απέναντι του, με συμπεριφορά ανάδελφη έως εχθρική πολλές φορές. Προσπαθούν για άλλη μια φορά αναιτίως με τρόπο αθεολόγητο και ανιστόρητο να οδηγήσουν τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο «ως πρόβατον επί σφαγήν», γιατί ασκώντας τα κανονικά του δικαιώματα και εκφράζοντας το πατρικό του ενδιαφέρον και την στοργική αγάπη του σε μια μερίδα παιδιών του, στους Ουκρανούς Ορθοδόξους τους έδωσε το δικαίωμα να αναπνέουν ελεύθερα. Του αμφισβητούν δικαιώματα όχι για το καλό της Εκκλησίας και την ενότητά της όπως τάχα κόπτονται, αλλά για να ενισχύσουν τις υπερφίαλες επιδιώξεις και ηγετικές τάσεις της διαρκώς δημιουργούσης προβλήματα στον Ορθόδοξο κόσμο Εκκλησία της Ρωσίας.
Νεαρός κληρικός πριν από σαράντα χρόνια άκουγα για την άσχημη συμπεριφορά που είχε ανέκαθεν το Πατριαρχείο της Μόσχας έναντι της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Συμπεριφορά η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή που με ετσιθελικό τρόπο άρπαξε στην κυριολεξία την πατριαρχική αξία η ρωσική Εκκλησία.
Σήμερα από άποψη οικονομικής ισχύος περισσότερο από ποτέ ισχυρό το Πατριαρχείο Μόσχας προσπαθεί να επιβληθεί στην παγκόσμια Ορθοδοξία εκμεταλλευόμενο τις οικονομικές αδυναμίες κάποιων εκκλησιαστικών ταγών οι οποίοι παραμένουν αδιάφοροι στο γεγονός ότι εγείρουν υποψίες για χρηματισμό προκειμένου να συμπαραταχθούν με το Πατριαρχείο της Μόσχας και να το ενισχύσουν στις βλέψεις του και στην προσπάθειά του για να υλοποιήσει την ανιστόρητη και ουσιαστικώς ανύπαρκτη θεωρία του περί «τρίτης Ρώμης». Και όλα αυτά συμβαίνουν διότι δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που εζήλωσαν την δόξα των ανθρώπων μάλλον, παρά την δόξα του Θεού. Όμως ζει Κύριος ο Θεός και κρατά την Εκκλησία του ισχυρή και ενδυναμώνει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τον χαριτώνει και τον αξιώνει να αναδεικνύεται νικητής ακαταμάχητος και ανεπηρέαστος από τις βολές και προσβολές των εναντίων. Υποφέρει με την σταύρωση, ζει όμως και κινείται με την δύναμη της Αναστάσεως.
Επάνω στο σταυρό του εορταζομένου Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου οικοδομήθηκε ολόκληρη Εκκλησία και μάλιστα η Μητέρα Εκκλησία. Αυτό ο Πατριάρχης μας το γνωρίζει καλά και γι’ αυτό με αποφασιστικότητα και νεανικό αυθορμητισμό μη φειδώμενος κόπων και μόχθων έχοντας προστάτη του και συμπαραστάτη του τον Άγιο Ανδρέα συνεχίζει την σταυροαναστάσιμη πορεία του διδάσκοντας και παραδειγματίζοντας όλους εμάς, τα ανά τον κόσμο ολόκληρο πνευματικά του παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails