________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/11/2019

Ο ...ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ VSEVOLOD CHAPLIN


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε ανάρτησή μας στην Ιδιωτική Οδό, τα Χριστούγεννα του 2015, γράφαμε για τον ισχυρό άνδρα της Ρωσικής Εκκλησίας π. Vsevolod Chaplin:
Με αφορμή φωτογραφία που κυκλοφόρησε προ καιρού στο διαδίκτυο, με ένα Ρώσο επίσκοπο να ευλογεί πανηγυρικώς τους ρωσικούς πυραύλους που θα επιχειρούσαν στην Συρία, είχαμε θέσει, σε σχετική ανάρτηση, τον προβληματισμό μας κατά πόσον η Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να ευλογεί φονικά όπλα, χωρίς την παραμικρή αναστολή ή έστω δεύτερη σκέψη. 
Επειδή το όλο θέμα πήρε διαστάσεις, μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Αντιοχείας έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων του εκπροσώπου του Πατριαρχείου της Μόσχας π. Vsevolod Chaplin. Η Ιδιωτική Οδός, όμως, κατέδειξε ότι ο π. Vsevolod Chaplin εννοούσε με όσα είπε «ιερό πόλεμο», αφού – δυστυχώς – αυτό είναι που εκφράζει εν τοις πράγμασι η Ρωσική Εκκλησία. 
Η είδηση που μας δίνει σήμερα ο έγκυρος Guardian, είναι ότι ο π. Vsevolod Chaplin απεπέμφη από την θέση του την παραμονή των Χριστουγέννων! Ήταν, από το 2009, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος επί των Σχέσεων Εκκλησίας και Κοινωνίας. 
Ο ίδιος ο π. Vsevolod Chaplin δήλωσε στην εφημερίδα RBK: «Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο, καθώς διαφώνησα για λόγους αρχής με τη στάση της χώρας στο Ουκρανικό ζήτημα. Δεν έπρεπε να περιμένουμε, αλλά να δουλέψουμε ώστε να εξασφαλίσουμε πως οι αρχές θα ακούσουν τις φωνές των ανθρώπων που θεωρούν τους εαυτούς τους ως Ρώσους». 
Στη συνέχεια χαρακτήρισε τους τωρινούς πολιτικούς ηγέτες της χώρας ως μία «αθάνατη ελίτ που εμποδίζουν την ανάπτυξη της χώρας». Επίσης, δεν παρέλειψε να επιτεθεί κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου εκφράζοντας την άποψη πως δεν θα αντέξει πολύ καιρό στη θέση του, ωστόσο έμπειροι παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι εκκλήσεις του Chaplin για διαφωνία με την ηγεσία της Εκκλησίας της χώρας δεν πρόκειται να βρουν ευρεία υποστήριξη ανάμεσα στους ρώσους ιεράρχες.
Ο π. Vsevolod Chaplin δεν ήταν τυχαία στη θέση αυτή. Εξέφραζε απόλυτα τον υπερσυντηρητισμό της Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και την υποταγή της στην εξουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι που και ο Guardian επισημαίνει, υπογραμμίζοντας πως ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι παρών σε όλα τα κυβερνητικά συμβούλια που έχουν ως αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική αιτία της απομάκρυνσης του π. Vsevolod Chaplin, αφού ουσιαστικά στοιχιζόταν στη γραμμή του Πατριαρχείου. Πιθανόν προέκυψαν εσωτερικού τύπου διαφωνίες - φαίνεται ότι σε μερικές περιπτώσεις ο κληρικός το παράκανε - και κρίθηκε σκόπιμη η απομάκρυνσή του από μια νευραλγική θέση. 
Μένει να δούμε αν ο διάδοχός του θα είναι πιο …ήπιος, αν και δεν διαφαίνεται κάποια αλλαγή στην σκληρή γραμμή του Πατριαρχείου Μόσχας σε διάφορα ζητήματα. 
Ο Vsevolod Chaplin μάλλον έπρεπε να …θυσιαστεί για να γίνει μια επανεκκίνηση, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές.
Αυτά γράφαμε πριν τέσσερα χρόνια. 
Τώρα ο π. Vsevolod Chaplin επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με αφορμή το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Μετά και την αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, έχει κυριολεκτικά αφηνιάσει! "Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να καταδικάσει τους σχισματικούς και να σχηματίσει μια νέα οικογένεια τοπικών εκκλησιών", διατείνεται κατηγορηματικά. 
Η κατάσταση γύρω από την αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών από την ηγεσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σχολιάστηκε από τον Βσέβολοντ Τσάπλιν, τον προϊστάμενο του ναού του Αγίου Θεόδωρου Στουδίτη της Μόσχας, μέλος του δημόσιου επιμελητηρίου του υπερεθνικού οργανισµού «Ένωση Ρωσίας και Λευκορωσίας» (Union State of Russia and Belarus) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νοβορόσσια» [Νέα Ρωσία]. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια την αποκαλυπτική των προθέσεων συνέντευξη του Τσάπλιν, στην οποίοι οι Έλληνες έχουν την ...τιμητική τους. 
Το τραγικό είναι ότι τις ακραίες συντηρητικές και αντιπατριαρχικές απόψεις του Vsevolod Chaplin, ασπάζονται και "ευσεβείς" κύκλοι στην Ελλάδα. 


«Νοβορόσσια»: Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄αναγνώρισε τους Ουκρανούς σχισματικούς, παρά το γεγονός ότι μόλις πριν από ένα χρόνο είχε ορκιστεί αφοσίωση στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο και στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία [του Πατριαρχείου Μόσχας]. Πώς μπορεί να εξηγηθεί μια τέτοια πράξη και πόσο πιθανό αυτή να γίνει μια τάση;

Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν: Αυτό ήταν αναμενόμενο, γιατί οι εκκλησίες με επικεφαλής που έχουν ελληνική εθνικότητα, είναι σαφώς υπό έντονες πιέσεις από τις παγκόσμιες ελίτ και τις πολιτικές μαριονέτες τους. Το γεγονός ότι αυτοί οι επίσημοι ιεράρχες των ελληνικών εκκλησιών θα ενέδιδαν σε αυτή την πίεση, ήταν προφανές για μένα από την αρχή - εδώ και πολύ καιρό είναι ένα τμήμα του δυτικού θεομαχικού εξουσιαστικού συστήματος.
Πριν από πολλές δεκαετίες, έπρεπε να εγκαταλείψουμε την ιδέα οποιουδήποτε συμβιβασμού με αυτούς τους Έλληνες νεωτεριστές ιεράρχες. Τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν πάντα ένα όργανο των ιστορικών μας εχθρών, και σήμερα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ακριβώς όπως και τους εν λόγω εχθρούς μας. Το να πιστέψει κανείς σε οποιαδήποτε λέξη αυτών των προσωπικοτήτων είναι είτε αφέλεια είτε προδοσία. Έχω πολλές φορές διαπραγματευτεί με τους Φαναριώτες, μίλησα μαζί τους σε συναντήσεις διεθνών χριστιανικών οργανώσεων. Πολύ γρήγορα, λοιπόν, συνειδητοποίησα ότι ήταν απολύτως αδύνατο να πιστέψουμε είτε τα λόγια τους είτε οποιοδήποτε υπογεγραμμένο από αυτούς έγγραφο. Η πιθανότητα ότι θα πουν ένα ψέμα και θα πάρουν πίσω τα λόγια τους είναι 100%. Η ατιμία είναι η αρχή τους.
Ο ίδιος Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πολλές φορές καταδίκαζε τα σχίσματα στην Ουκρανία, μίλαγε για την υποστήριξη της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας [του Πατριαρχείου Μόσχας], αλλά όλα αυτά τα λόγια ήταν άχρηστα. Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα πρέπει να εγκαταλείψουμε κάθε ελπίδα ότι οι Εκκλησίες, οι οποίες διοικούνται από Έλληνες Ιεράρχες, μπορούν καθόλου να είναι ειλικρινείς σε σχέση με όσα έλεγαν στο παρελθόν και με το Κανονικό Δίκαιο, το οποίο εκφράζει την αμετάβλητη θέληση του Θεού. Δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ελπίδα για την έντιμη συμπεριφορά ούτε του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ούτε της Εκκλησίας της Κύπρου, ούτε της Εκκλησίας της Αλβανίας, η οποία, για κάποιο λόγο, εξακολουθεί να διοικείται από τους Έλληνες.
Ήταν απαραίτητο να αποχαιρετήσουμε τους Έλληνες νεωτεριστές εδώ και πολύ καιρό. Αυτό που κάνουν τώρα είναι συνέπεια της πνευματικής βλάβης που ξεκίνησε πριν από μια χιλιετία λόγω της μαζικής κοινωνίας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού από ανθρώπους με αμετανόητες προφανείς θανάσιμες αμαρτίες, λόγω του Οικουμενισμού, λόγω της άρνησης να θεωρηθεί η Ορθοδοξία ως η μόνη αλήθεια, έξω από την οποία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει η σωτηρία. Λόγω της χειραγώγησης του ημερολογίου, η οποία ήταν μια προσπάθεια να σπάσει το ύφασμα του χρόνου και να απομακρυνθεί από τις εποχές των εορτών που βρίσκονται στην ουράνια Εκκλησία. Αυτή η πνευματική βλάβη δεν είναι τυχαία. Επειδή τώρα για το σύστημα των ελληνικών ιεραρχιών, το κύριο πράγμα δεν είναι ο Χριστός και η αλήθεια Του, αλλά τα χρήματα, η προσωπική άνεση, ο φόβος της ανατροπής, που προκαλείται από το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν σωρεία ενοχοποιητικών στοιχείων, και απλά υποταγή σε αντιχριστιανικές άθεες δυνάμεις.

Ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νοβορόσσια»: Ποιες ενέργειες μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να αναλάβει η Ρωσική Εκκλησία;
Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν: Πρώτα απ’ όλα, να εγκαταλείψουμε όλες τις αφελείς ή παραπλανητικές ελπίδες ότι οι Έλληνες θα αλλάξουν γνώμη, θα βελτιωθούν, κ.ο.κ. Ο στόχος του Φαναρίου, που προφανώς τίθεται ενώπιόν του από τους παγκόσμιους θεομάχους, είναι η αναδιαμόρφωση της Ορθοδοξίας, η αλλαγή της πίστης, η μετατροπή των τοπικών εκκλησιών σε προσάρτημα της νέας παγκόσμιας τάξης με τους «γάμους» ομοφυλοφίλων, η άρνηση αναγνώρισης της μόνης αλήθειας, ο ηθικός σχετικισμός, η λατρεία της επιείκειας και ο εγωισμός. Ακολουθώντας τους προτεστάντες και τους αποκαλούμενους καθολικούς, θέλουν να σχεδιάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία σε αυτή την πνευματική βλάστηση μέσω μηχανισμών παρόμοιων με την Πανορθόδοξη Σύνοδο [του 2016 στην Κρήτη]. Και εκείνους, που δεν θα πάνε σε αυτόν τον άθεο στάβλο, θα προσπαθήσουν να τους μαχαιρώνουν και να τους αποδυναμώνουν, ό,τι κάνουν σήμερα με τη Ρωσική Εκκλησία.
Είναι απαραίτητο να εκθέσουμε αυτή την τάση και να σχηματίσουμε μια νέα οικογένεια τοπικών Εκκλησιών, να αναγνωρίσουμε τους συντηρητικούς κύκλους στον Ελληνικό κόσμο ως την πραγματική εκκλησία, η οποία αντιτάσσεται στην πρώην ελληνική ιεραρχία που έχει μετατραπεί σε σχίσμα. Είναι απαραίτητο να διοριστούν νέοι πατριάρχες στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια, νέος Αρχιεπίσκοπος στην Αθήνα. Παρεμπιπτόντως, ο θρόνος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να μην είναι πλέον Πατριαρχείο, αλλά Αρχιεπισκοπή. Αυτό αρκεί για μια πόλη που από καιρό έπαψε να αποτελεί το κέντρο της ορθόδοξης αυτοκρατορίας. Αλλά αυτός ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι επικεφαλής της Εκκλησίας αντί του σημερινού εκπεσόντος Βαρθολομαίου, ο οποίος από καιρό δεν είναι Πατριάρχης, αλλά αιρετικός σκύλος.

Ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νοβορόσσια»: Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι οι παγκόσμιες παρασκηνιακές δυνάμεις ωθούν την ίδια τη Ρωσική Εκκλησία να γίνει ηγέτης της Ορθοδοξίας;
Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν: Οι «σοφοί αυτού του αιώνα» πιστεύουν ότι θα μας νικήσουν μέσω της διαίρεσης, μέσω του διαχωρισμού των κανονικών μας εδαφών, μέσω της εσωτερικής φιλελεύθερης αναταραχής. Αλλά ακριβώς τώρα δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε με την αδράνεια του ψεύτικου σεβασμού για τους Έλληνες νεωτεριστές, αλλά πρέπει να δράσουμε επιθετικά και απλά να αναδημιουργήσουμε τις αληθινές Εκκλησίες όπου οι σημερινοί ιεράρχες έχουν πέσει σε αιρέσεις και σχίσματα. Στη συνέχεια, να συγκληθεί μια σύνοδος, η οποία θα καταδικάσει τις ενέργειες αυτών των πρώην ιεραρχών και την ίδια την τάση που εξυπηρετούν: την τάση να μετατραπεί ο Χριστιανισμός στο άμεσο αντίθετό του - τη δικαιολόγηση της αμαρτίας, το συμβιβασμό με αυτήν. Είναι απαραίτητο να καταδικάσουμε τη συναφή παγκόσμια κοινότητα των θεομάχων, η οποία επιδιώκει, με την κάλυψη της ψεύτικης ελευθερίας, να δημιουργήσει ένα αντιχριστιανικό κοινωνικό σύστημα και να καταστρέψει αυτό καθαυτό τον χριστιανικό πολιτισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails