________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/22/2019

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στους Βασιλείς των χωρών της Μπενελούξ

φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας
του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, υπεύθυνου ιστοσελίδας “Φως Φαναρίου” 
Το έτος 2019 συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Οι εορτασμοί αυτής της επετείου, του Χρυσού Ιωβηλαίου της Μητροπόλεως, κορυφώθηκαν μέσα στον Νοέμβριο με την υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ο οποίος περιόδευσε στις χώρες της Μπενελούξ (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) για εννέα ημέρες (5-14 Νοεμβρίου). 
Στο πυκνό και ουσιαστικό, από πλευράς επισκέψεων και επαφών, Πατριαρχικό πρόγραμμα, περιλαμβάνονταν και οι συναντήσεις του Πατριάρχου με τους Βασιλείς της Ολλανδίας και του Βελγίου, καθώς και με τον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου. 
Στον Βασιλέα της Ολλανδίας
Έτσι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε δεκτός, με τις πρέπουσες τιμές, από τον Βασιλέα της Ολλανδίας Γουλιέλμο-Αλέξανδρο, το πρωί της Παρασκευής 8 Νοεμβρίου 2019. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ειρήνης, στην Χάγη, όπου και η κατοικία του βασιλέως, ενώ τον Παναγιώτατο συνόδευαν ο οικείος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, οι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, καθώς και ο Πατριαρχικός Διάκονος της Σειράς Καλλίνικος.
Αρχικά ο Παναγιώτατος είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βασιλέα, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ στην συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας επέδωσε στον Βασιλέα λεύκωμα με την ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως, μία έκδοση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εορτές του Χρυσού Ιωβηλαίου.
Στον Βασιλέα του Βελγίου
Την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019 ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Βασιλέα του Βελγίου Φίλιππο, στα Ανάκτορα των Βρυξελλών, συνοδευόμενος από  τον Σεβ. Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα, τον διάκονο κ. Καλλίνικο Χασάπη και τον φωτογράφο – δημοσιογράφο κ. Νικόλαο Μαγγίνα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε προσωπική συνομιλία με τον Βασιλέα Φίλιππο, κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Βασιλέα για όλες τις ευεργεσίες του Βελγικού Κράτους προς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ακολούθησε μικρή συνομιλία με τα υπόλοιπα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδείας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ
Με τον Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου
Τέλος, ο Πατριάρχης συναντήθηκε, το πρωί της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου, με την Α.Μ. τον Δούκα Ερρίκο του Λουξεμβούργου στα ανάκτορα, όπου έγινε δεκτός με ιδιαίτερες τιμές. 
PHOTO: CLAUDE PISCITELLI
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση μεγάλης διάρκειας κατά την οποία αντάλλαξε απόψεις με τον Μέγα Δούκα για τα μεγάλα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας και των ανθρώπων γενικότερα. Συζήτησαν για την μεγάλη ανάπτυξη της Ιεράς Μητροπόλεως στην Μπενελούξ που γιορτάζει το Χρυσό Ιωβηλαίο της και εδώ και μερικές δεκαετίες είναι παρούσα στο Μέγα Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου εκπροσωπεί άπασα την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Λουξεμβούργο έναντι των πολιτικών Αρχών του Λουξεμβούργου και των εκπροσώπων των άλλων θρησκειών σ´αυτή τη Χώρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο Βέλγιο. 
Οι συναντήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου με τους Βασιλείς της Μπενελούξ αποδεικνύουν το υψηλό κύρος τόσο του ιδίου, ως προσωπικότητας παγκόσμιας ακτινοβολίας, όσο και του Οικουμενικού Θρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails